Laia Pèlach (CUP): 'Estem disposats a governar si podem aplicar el nostre programa'

La candidata a Girona defensa un model de ciutat "fet per a la gent i des de la gent"

Laia Pèlach és la nova candidata de la CUP a Girona. La formació va aconseguir tres regidors a les passades eleccions municipals, a les que va concórrer en coalició amb Reagrupament. Aquest pacte, però, es va trencar a mig mandat i la formació ha acabat amb dos regidors. Ara, ha renovat les cares visibles i Laia Pèlach i Lluc Salellas prenen el relleu a Jordi Navarro i Anna Pujolàs.

Per a la CUP, aquests quatre anys han servit per agafar experiència i conèixer des de dins com funciona l'administració. El 2011, la formació tenia clar que la seva opció era la de fer pressió des de l'oposició. I més tenint en compte que CiU ha governat en minoria durant aquests quatre anys i ha hagut de teixir acords amb els diferents partits per poder tirar endavant els projectes i pressupostos.

Després d'aquests quatre anys, però, la CUP canvia de plantejament i fa un pas endavant. Segons ha explicat l'alcaldable, estan disposats a formar govern amb d'altres partits d'esquerres sempre i quan puguin aplicar els aspectes essencials del seu programa electoral. La CUP és un partit que no ha governat mai i, per tant, Pèlach interpreta que això els avala a l'hora de dir que es pot fer política d'una altra manera. "Som els únics que podem plantejar l'alternativa de manera conseqüent", ha destacat. 

La candidata de la CUP, però, deixa clar que la seva voluntat de ser al govern no és a qualsevol preu i que la condició serà poder aplicar el seu programa electoral. "Estudiarem qualsevol opció que ens permeti aplicar la nostra manera de fer política per transformar la ciutat cap al model que nosaltres plantegem", ha remarcat. 

La CUP funciona de manera assembleària. Per això, Pèlach ha avançat que qualsevol decisió en aquest sentit que calgui prendre després del 24 de maig es consultarà a les bases i a les entitats i associacions que els donen suport.

"Els ciutadans han de poder decidir"

La CUP reclama que cal que els ciutadans no només donin la seva opinió sinó que han de tenir capacitat de decisió. Durant els quatre anys de govern de CiU, s'han introduït algunes novetats en participació, com els pressupostos participatius dels barris (els veïns decideixen a què destinen la partida que els correspon) i les entitats també poden presentar mocions al ple, entre d'altres. La candidata ha criticat, però, que tot i el canvi de color política a Girona "es manté la mateixa manera de fer política". 

Per tant, per a la CUP, aquests passos són insuficients. "Nosaltres creiem en la participació des de la base i radical, només s'han fet passos per qüestions d'imatge i no perquè CiU hi cregui realment", ha criticat Pèlach. Per a la formació, cal que els ciutadans decideixin, per exemple, si una inversió que vol fer l'ajuntament és adequada o no. "No n'hi ha prou amb donar petites píndoles de participació", ha assenyalat.

Atendre l'emergència social

La CUP critica que durant els darrers quatre anys el govern de la ciutat ha focalitzat els esforços en promoure el turisme -centrat, bàsicament, al Barri Vell- i la "cultura per a les elits". "CiU pot presumir que ha augmentat la partida en cultura però no compartim el model, les inversions han d'assegurar que la ciutat està feta per a la gent i des de la gent", ha declarat. 

Per a la CUP és prioritari atendre la situació d'emergència social que, segons asseguren, es viu a molts barris de la ciutat. Per això, aturar desnonaments, impulsar mesures contra la pobresa i l'atur, frenar les retallades i municipalitzar alguns serveis són algunes de les propostes que inclouen al seu programa electoral. La CUP també defensa que tindrà "tolerància 0" vers la corrupció.