El Govern rebat l'informe de la UdG sobre els acords en conservació del medi natural

El director general diu que la universitat ha fet una valoració "unilateral" i veu interessos "polítics" darrere les crítiques

El Govern ha tret xifres per rebatre l'informe de la UdG que l'acusava d'haver incomplert la majoria dels acords sobre conservació del medi natural. El focus de divergència és la Moció 83/X, aprovada pel Parlament el febrer del 2014, on es recollien fins a 25 compromisos.

L'informe de la UdG assegurava que ara, un any més tard, el 59% havien quedat en paper mullat. Per la seva banda, la Generalitat subratlla que, tot i que la moció no especificava terminis, el 84% dels acords ja són un fet i el 16% restant ja s'estan tirant endavant.

El director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, diu que la UdG actuat de manera "unilateral" i, fins i tot, entreveu interessos "polítics" darrere les crítiques.

L'informe de la UdG, que es va donar a conèixer a finals de març, el signava un equip coordinat per l'Institut de Medi Ambient (IMA) de la universitat. L'estudi analitzava el grau de compliment dels diferents compromisos recollits a la Moció 83/X, aprovada pel Parlament el febrer del 2014. El text agrupava fins a 25 mesures que s'havien de tirar endavant amb l'objectiu de millorar la gestió i conservació del medi natural a Catalunya.

L'informe de la UdG era demolidor. Assegurava que el Govern només havia tirat endavant un 16% dels acords i que fins a un 59% havien quedat en no-res. Entre d'altres, l'estudi criticava que el Departament d'Agricultura -del qual depèn Medi Ambient- no havia garantit la vigilància de les aigües marítimes interiors (en especial al Delta de l'Ebre o al litoral del Baix Empordà); que no s'havia tirat endavant un pla d'actuació específic sobre boscos singulars; que no s'havien destinat més recursos a la gestió dels espais protegits, i que la dotació de personal que vigila el medi natural (entre aquests, els Agents Rurals) continuava essent clarament insuficient.

L'informe va caure com una galleda d'aigua freda damunt el Departament. I avui, el director general de Medi Natural ha tret xifres -i un altre estudi- per rebatre'l. D'entrada, Antoni Trasobares ja ha volgut deixar clar que, en cap moment, la Moció 83/X fixava "cap termini" per portar a terme els compromisos.

Tot i això, un any després que el Parlament aprovés el text, el director general ha assegurat que el Departament ha complert amb escreix el mandat de la cambra catalana. "El 84% dels 25 compromisos ja són una realitat i el 16% restant s'estan executant", ha afirmat Trasobares.

Mesures complertes

El nou estudi, aquest cop encarregat pel Departament, subratlla entre d'altres que s'ha potenciat el cos d'Agents Rurals (amb 129 places de promoció interna i 59 nous vehicles) i que s'ha garantit la vigilància de les aigües marítimes interiors (arribant a fer-se un 33% més d'actuacions durant el 2014). En matèria de boscos, Agricultura ressalta que s'ha aprovat el Pla General de Política Forestal, que s'està actualitzant l'inventari de boscos singulars i que al juny es crearà una nova xarxa de boscos que es preservaran intactes i es deixaran créixer de manera natural.

L'informe també recull que, dins les limitacions pressupostàries actuals, que són "indefugibles", s'han definit els equips humans necessaris per vigilar els espais naturals. També indica que s'està treballant per remodelar els òrgans gestors dels parcs naturals o que, a les comarques gironines, s'ha garantit el futur del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l'Empordà (amb finançament públicoprivat).

"De manera unilateral"

Antoni Trasobares ha lamentat que la UdG hagi actuat "de manera unilateral" tant a l'hora d'elaborar com de donar a conèixer el seu estudi, sense dir-los-en res de res. El director general, a més, assegura que fins i tot entreveu "interessos polítics" darrere les crítiques, però ja ha volgut deixar clar que el Govern "està compromès amb la conservació del medi natural i defensa el model de gestió de la biodiversitat a Catalunya".

Un model que, com recorda Trasobares, es recolza "en els criteris científics i tècnics dels centres que són referents internacionals en la matèria", i amb els quals la Generalitat hi té una interacció constant: el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

Nou Observatori de la Biodiversitat

Amb l'objectiu d'obrir més el consens, la Generalitat crearà aquest any l'Observatori de la Biodiversitat. La intenció és que hi tinguin cabuda totes aquelles entitats i organitzacions que desitgin prendre part en el debat, i que l'observatori es converteixi en una taula on es prenguin decisions amb "criteris contrastats" i de manera "transparent i accessible". En aquest sentit, Agricultura ja ha anunciat que es parlarà amb la UdG per si desitja entrar-hi.

El director general no ha amagat que la creació de l'Observatori de la Biodiversitat neix arran de "les preocupacions expressades per determinades entitats en contra de les polítiques que està aplicant el Govern en aquest àmbit". I ha afegit, en referència a les crítiques: "Al nostre entendre, inquietuds que surten d'una visió poc acurada i rigorosa de la situació".

"Des del Govern sempre estarem oberts al diàleg i a rebre les aportacions de tots, repeteixo, de tots els sectors, que des del rigor i el respecte se'ns vulguin fer arribar", ha conclòs Trasobares.