El Govern incomplex el 59% dels requeriments sobre conservació del medi natural

Així ho afirma un informe elaborat per la UdG

El 27 de febrer del 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar, pràcticament per unanimitat, la Moció 83/X sobre les polítiques de conservació i gestió del medi natural. Una moció que va anar precedida de jornades científiques i que recopilava un conjunt de 25 requeriments o objectius clars per millorar la gestió natural del territori català com, per exemple, potenciar el Cos d'Agents Rurals.

Un any més tard, sis professionals coordinats per l'Institut de Medi Ambient (IMA) de la UdG han avaluat el grau d'acompliment de cada un dels punts. Segons el seu informe, el Govern no ha complert amb el 59% dels requeriments i només ha portat a terme, completament, un 16% dels acords.

La idea de tirar endavant aquest estudi va néixer des de l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona després de comprovar que el seguiment dels punts que s'estava fent des del Departament dirigit pel conseller Pelegrí no s'ajustaven al que s'havia aprovat en el text. "D'aquí va néixer el nostre interès per fer un anàlisi exhaustiu de tots els punts un any més tard, per veure què es feia en realitat", ha explicat el director del l'IMA, Josep Vila Subirós. Durant més d'un mes i mig, els professionals han anat repassat punt per punt tot allò que s'havia fet mitjançant la informació que s'ha publicat a la xarxa, ja fos des de la web del Departament d'Agricultura, el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, la web del Ministeri d'Agricultura de l'estat espanyol o els informes de control del compliment de la moció 83/X.

"Ha estat una feina llarga, requereix un bon coneixement sobre on pots anar trobant la informació correcta però, finalment, ho hem aconseguit d'una forma prou objectiva i complerta", explica el director. Tant des de l'IMA com des de diverses entitats com l'Associació de Naturalistes de Girona, han destacat que la moció sobre les polítiques de conservació i gestió del medi natural de l'any passat va despertar un gran interès dins del món naturalista perquè significava un raig de llum i esperança per la conservació del patrimoni natural de Catalunya.

El text es va aprovar després de realitzar diverses jornades científiques i escriure una declaració conjunta - recolzada per la majoria de les organitzacions professionals i naturalistes catalanes- on es denunciava el desmantellament de les polítiques del patrimoni natural i les retallades que havia patit aquest àmbit des que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) en va assumir les competències.

"El Parlament instava el Govern a emprendre una sèrie de decisions que consideràvem clau i el mateix Departament d'Agricultura - responsable últim - havia de fer-ne un seguiment i avaluar el compliment dels compromisos", ha recordat Vila. Tot i això, finalment, un any més tard, totes les esperances han quedat reduïdes a un no res. Tal i com detallen en l'informe, els col·lectius científics, professionals i ecologistes tenen la sensació que el Govern ha "abandonat la defensa del patrimoni natural".

En concret, el Govern no ha complert l'acord que va assumir pel que fa a garantir la vigilància del es aigües marítimes interiors, especialment en zones amb alguna figura de protecció com el Delta de l'Ebre o el litoral del Baix Empordà. Tampoc ha establert un pla d'actuació específic sobre boscos singulars, tot al contrari, ja que s'ha creat una comissió tècnica mixta que avaluarà, cas per cas, els aprofitaments forestals que es proposen fer dins dels boscos singulars inventariats, sense que hi hagi cap planificació general.

Tampoc s'ha complert el requisit que instava les entitats públiques i privades a donar suport a les organitzacions naturalistes locals i als centres de recerca de Catalunya per completar els inventaris comarcals dels boscos singulars per un futur catàleg de boscos d'aquestes característiques a tot Catalunya. Tal i com es detalla en l'informe, el DAAM tampoc ha cercat les fórmules necessàries que havia promès per poder destinar més recursos a la gestió dels espais naturals protegits. Al mateix temps, també s'ha incomplert el compromís de definir els equips humans necessaris per gestionar i vigilar el medi natural i anar recuperant progressivament els llocs de treball.

Pel que fa a les comarques gironines concretament, el Govern tampoc ha complert amb el compromís de buscar una fórmula de finançament que permetés una aplicació òptima del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels Aiguamolls de l'Empordà i que garantís la continuïtat del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge.
D'altra banda, els professionals no han trobat informació per determinar si el Departament d'Agricultura ha potenciat el cos d'Agents Rurals i posar en marxa els mecanismes de col·laboració i coordinació amb altres cossos competents, tal i com havia acordat en la moció. "Alguns dels punts acordats s'havien de realitzar durant el 2014 com l'aprovació del Pla especial del Parc Natural del Cadí-Moixeró que no s'ha realitzat", assenyala el director de l'IMA.

"Un crit d'atenció"

El mateix director de la institució de la UdG assenyala que l'objectiu de l'informe era fer un "crit d'atenció" perquè el Govern i els partits polítics tornessin a focalitzar-se en la importància de les polítiques de conservació del patrimoni natural, tal i com ho fan la resta de països europeus. "En els darrers anys els espais naturals protegits han patit els efectes de les retallades en personal i fons, ja fos per la recerca, la prevenció o educació ambiental i la moció podia ser un punt d'inflexió per agafar impuls però, un cop analitzat, ens adonem que no ha estat així", lamenta Vila.

En aquest sentit, el director del centre assenyala que en els últims anys s'ha reduït un 66% els pressupostos destinats a la protecció i preservació dels espais naturals. "És un percentatge molt superior a la reducció que han patit altres departaments", critica. Per tots aquests motius, els professionals ja han enviat l'informe als membres que formen part de la Comissió d'Agricultura del Parlament, a la Comissió de Territori i Sostenibilitat i, properament, l'enviaran per correu i carta al mateix president de la Generalitat, Artur Mas.

"El que volem és que ara que parlem de regeneració democràtica doncs també es vegi que quan una moció s'aprova pràcticament per unanimitat el Govern s'ha de veure en la obligació de complir amb allò que el Parlament aprova i no ens troben un any més tard que la majoria de les coses no s'han fet i algunes ni començat", detalla el director. En principi, des de l'IMA no descarten realitzar un anàlisi anual sobre el compliment dels compromisos establerts en aquesta moció.

"Estem en una situació molt complicada i fràgil"

Unes percepcions i valoracions que també comparteixen des de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) qui, des del primer moment, han donat suport a l'IMA. "Fa falta un canvi en les polítiques de conservació del medi natural, estem a la cua d'Espanya i l'estat espanyol està a la cua d'Europa", explica el portaveu de l'ANG, Enric Cortiñas. Segons l'entitat, la gestió dels boscos i del medi natural ha passat a ser un "greu problema". "Estem en una situació molt complicada i fràgil", alerta.

Per això, des de l'associació reclamen que el Govern canviï i aposti per la defensa del patrimoni natural. "Seguirem denunciant tot això i tenim previst a mitjans de maig realitzar una sèrie d'accions i mobilitzacions", assegura. En aquest sentit, des de l'entitat gironina reclamen que hi ha una sèrie d'elements molt urgents com la renovació la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat (de l'any 1985), conformar l'estratègia catalana de conservació d'aquests espais o fer un catàleg d'espècies amenaçades.