Un total de 43 gironins se sotmeten a un trasplantament de ronyó durant el 2014

A la demarcació hi ha gairebé mig miler de pacients que necessiten diàlisi

L'any passat, 43 persones de la demarcació de Girona van ser sotmeses a un trasplantament de ronyó, xifra que representa un 8% dels 604 trasplantaments renals que es van fer a Catalunya (un 12,6% més que l'any anterior). La majoria dels ronyons trasplantats són procedents de cadàvers, però en el cas de Girona set pacients van rebre un ronyó d'un donant viu. Actualment, a Girona hi viuen 430 malalts amb un ronyó trasplantat.

De fet, dos gironins van ser pioners a tot l'Estat ja fa deu anys, perquè van ser els primers en protagonitzar el primer trasplantament de ronyons entre amics. Enric Cumí, el donant, assegura que "ho tenia claríssim des del principi" i així ho va explicar als jutjats, on el van interrogar per garantir que ho feia de forma totalment altruista i voluntària. El receptor, Enric Xargay, eternament agraït al seu amic, detalla que tot ha estat "fantàstic".

El trasplantament de ronyó està indicat quan l'estat del pacient és bo i els avantatges del tractament superen els riscos que comporta qualsevol operació quirúrgica. Aquesta intervenció suposa, d'una banda, una millora important pel que fa a la qualitat de vida i autonomia dels pacients, ja que deixen de dependre de la màquina de diàlisi i, de l'altra, un augment de la supervivència perquè eviten moltes de les complicacions que apareixen amb la diàlisi a llarg termini.

En general, després d'un mes del trasplantament, els pacients poden fer una vida plenament normal, i hauran de prendre sempre medicació per evitar qualsevol forma de rebuig.

Una malaltia en augment

Es calcula que al món hi ha més de 500 milions de persones afectades per aquesta malaltia. Aquesta xifra segueix creixent i representa una infinitat de greus conseqüències en la funció d'altres òrgans i un gran impacte econòmic en els sistemes de salut. Històricament, les causes més comunes havien estat les malalties inflamatòries del ronyó, infeccions urinàries, obstrucció del tracte urinari i malaltia poliquística.

En els darrers anys, però, aquests motius estan canviant, tant als països desenvolupats com subdesenvolupats, on la diabetis i la hipertensió s'han convertit en les causes principals de la malaltia renal crònica. Promoure que hi hagi un millor control d'aquestes malalties per tal d'evitar la lesió crònica del ronyó és una de les fites que persegueix el Dia Mundial del Ronyó, que és aquest dijous.

La Societat Internacional de Nefrologia ha instaurat el Dia Mundial del Ronyó per donar a conèixer la importància de l'augment de la incidència d'aquesta malaltia i així conscienciar tant els professionals de la salut com la població en general perquè treballin en la seva prevenció i tractament. La malaltia renal pot portar complicacions, com ara hipertensió arterial, anèmia, malalties cardíaques i dels vasos sanguinis.