Més de 300 estudiants de la UdG es manifesten en contra del '3+2' de Wert

El rector Sergi Bonet s'afegeix a la protesta

Els estudiants de la UdG s'han sumat de manera desigual a la vaga convocada contra la reestructuració dels graus, que a la pràctica suposarà rebaixar un any aquest estudis (passant de quatre a tres) i incrementar els màsters (passant d'un a dos). L'aturada a la universitat, com sol ser habitual, ha tingut un seguiment massiu al Barri Vell, on hi ha hagut piquets i s'han suspès totes les classes, però no a resta de campus.

Allà on menys incidència ha tingut ha estat a Infermeria. De fet, aquí la vaga no ha tingut cap mena de seguiment per part dels estudiants. Tot i això, al mateix Campus Centre, un 20% dels estudiants de Medicina sí que han secundat la protesta i s'han suspès el 80% de les classes del matí.

Per últim, a Montilivi, el seguiment ha estat gairebé total en algunes facultats, mentre que en d'altres la vaga ni s'ha notat. A Ciències només un 9% dels universitaris s'hi han adherit i s'han fet el 93% de les classes; i a Dret, el 21% dels estudiants no han anat a les aules i s'ha suspès el 80% de l'activitat prevista.

Per contra, allà on la protesta contra el 3+2 ha tingut més seguiment ha estat a la Politècnica i a Econòmiques. A la primera facultat, s'hi han sumat la meitat dels estudiants; i a la segona, aquest percentatge s'ha enfilat fins al 98%. Pel què fa a les classes, a la Politècnica se n'han suspès el 30% i a Econòmiques, el 80.


El rector, entre els estudiants © ACN

"No al 3+2"

La manifestació a la UdG, que ha servit per treure la protesta al carrer, ha congregat més de 300 estudiants. Sota el lema 'No a l'EU2015, no ens enganyareu; de la protesta a la proposta', els universitaris han recorregut part del Barri Vell de Girona i, passant per Jaume I, han arribat tant fins a la Subdelegació estatal com la Delegació del Govern.

La marxa ha estat farcida de proclames en contra de tot el que pot suposar la reestructuració dels graus. "No al 3+2", "Contra les retallades, pedra, pedra, pedra" o "Què passa? Que privatitzen massa!" són alguns dels crits que els joves han corejat al llarg de la manifestació.

"Entenem que, per principis i per coherència, ens hem de sumar a la protesta convocada arreu", ha dit un representant del Consell d'Estudiants, Ferran Coll. "Si la reforma tira endavant, el finançament de les universitats quedarà en entredit i els graus seran molt més genèrics; deixaran de tenir els temaris d'ara i, per tant, haurem de fer més carrer i acabar pagant més", hi ha afegit.

El Consell d'Estudiants també ha fet una crida perquè totes les facultats se sumin a l'aturada d'aquest dimecres. "Potser costa que la mobilització arribi a Montilivi, però ens cal picar pedra i fer feina amb tots els col·lectius per arribar a quants més estudiants millor, perquè la reivindicació és unànime".

El rector s'hi suma

A Girona, la protesta dels estudiants ha comptat amb el suport del rector, Sergi Bonet, i de la majoria del Consell de Govern. De fet, el mateix Bonet s'ha sumat a la concentració prèvia que s'ha fet a la plaça de Sant Domènec i que ha servit per obrir la manifestació.


"Recolzo sense fissures una reivindicació en contra el despropòsit d'un decret que no garanteix, de cap manera, ni la qualitat dels estudis ni la igualtat d'oportunitats pel què fa a preus ni tampoc el finançament de la universitat", ha dit Bonet. El rector de la UdG assegura que totes aquestes raons "són de pes" per oposar-se a la reestructuració.

Per això, durant la reunió del Consell de Govern d'aquest matí, Sergi Bonet ha fet extensiva la seva postura personal als membres que el formen, i els ha demanat que se solidaritzessin amb la vaga. La majoria dels assistents a la reunió li han donat recolzament.

El pressupost, endavant

Tot i que els estudiants havien demanat que el consell se suspengués, al final s'ha acabat fent perquè ja estava previst i convocat. Tot i això, però, la reunió s'ha suspès a migdia, per sumar-se a la protesta, quan encara no s'havien acabat de tractar els temes de l'ordre del dia. Els que han quedat pendents es tractaran a la propera trobada.

Durant l'estona que ha durat la reunió, el Consell de Govern sí que ha aprovat, però, el projecte de pressupost de la UdG per a l'exercici 2015. Els números pugen a 88,297 milions d'euros (MEUR), una xifra gairebé idèntica a la de l'any passat, quan el pressupost va ser de 88,010 MEUR (només hi ha hagut un increment del 0,3%).

Ara, després de rebre llum verda per part del Consell de Govern, el pressupost del 2015 s'elevarà al Consell Social de la UdG perquè en faci l'aprovació definitiva. Els comptes, segons destaca la universitat, "s'han elaborat tenint en compte les mesures adreçades a optimitzar i racionalitzar els recursos de la UdG i la situació de restricció pressupostària".