L'hotel Cala Jóncols de Roses ha venut 900 ampolles anuals de vi amb criança submarina

Van començar a submergir ampolles el 2009

El que va començar el 2009 com una prova pilot pionera a l'Estat, submergir vi al fons del mar per convertir-lo en un producte únic i original, s'ha consolidat cinc anys després com una pràctica cada cop més acceptada i demandada pels consumidors. Tant és així que el seu impulsor, l'hotel Cala Jóncols de Roses (Alt Empordà,) ja ha venut 3.600 ampolles amb criança submarina als seus clients.

Tot i que no està provat científicament, els seus responsables consideren que envellir el vi sota l'aigua de mar modifica extraordinàriament les qualitats del producte i mantenen la seva aposta davant la bona acceptació que ha tingut entre els seus clients.

Malgrat que, de moment, no hi ha cap estudi científic que certifiqui els efectes beneficiosos d'aquesta pràctica, els impulsors de la iniciativa asseguren que, a partir de la seva experiència, sota l'aigua el vi està influenciat per factors com la pressió del mar, la manca d'oxigenació a través del tap, el moviment de l'ampolla per les corrents, la lluminositat i l'intercanvi de salinitats amb el vi. En aquest sentit, afegeixen que la temperatura del mar fa que el vi es conservi d'una forma més pausada, s'allarga la seva vida i s'aconsegueix una evolució realment diferent respecte als que han estat envellits en cellers a terra. A més, la foscor del fons del mar permet equilibrar el producte. 


El darrer rescat d'ampolles de vi submergides sota les aigües del Cap de Creus efectuat pels responsables de l'hotel Cala Jóncols es va fer el passat dilluns 28 de juliol. Es va rescatar una gàbia que contenia 400 ampolles amb un pes aproximat de 500 quilos. Uns submarinistes la van pujar fins la superfície ajudats per un globus. La gàbia, enfonsada a 27 metres de profunditat, contenia vins blancs i negres de diferents criances, tots ells del celler Oliveda. La criança es fa a una fondària d'uns 27 metres per les seves condicions estables de llum, poc oxigen, i una pressió pròxima als 3bars. Durant aquest temps la temperatura és monitoritzada tenint una mitjana de 16.3ºC.

L'hotel Cala Jóncols ha decidit apostar pel consum de vi i cava submarí entre els seus clients no només perquè creuen que millora notablement les seves qualitats sinó perquè els permet oferir productes originals i únics que atreuen molt els seus clients. De fet, les ampolles se serveixen tal i com surten del mar amb restes orgàniques incloses.

La intenció de l'establiment és repetir aquestes experiències de vi i cava submarí amb altres cellers de l'Empordà aprofitant les bones relacions que hi ha entre els responsables de l'hotel i d'aquests cellers. A més, aprofitant que l'hotel és l'únic establiment que compta amb l'autorització de la Generalitat per realitzar aquesta activitat, també vol estendre l'experiència a altres restaurants de referència de la zona perquè enfonsin sota l'aigua de cala Jóncols les ampolles que vulguin oferir als seus clients.

Experiència pionera a l'Estat

L'hotel Cala Jóncols va començar a submergir ampolles de vi al fons marí de la cala a l'octubre del 2009, en una experiència pionera a l'Estat junt amb el celler Espelt de Vilajuïga. Nou mesos més tard va rescatar 300 ampolles de vi que havien madurat dins una gàbia sota les aigües marines del Cap de Creus.