El president de la Diputació obre expedient al cap de protocol

El motiu són les publicacions que aquest va fer a la premsa

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha obert un expedient informatiu al cap de protocol, Josep Maria Amargant. Giraut remarca que la decisió és personal i que la pren després que el jutge hagi arxivat la denúncia per prevaricació i contra la llibertat sindical que el cap de protocol va presentar contra ell quan li va treure les atribucions de cap de premsa.

En aquest temps, a més, Amargant ha publicat diversos articles a la premsa que Giraut també vol que s'examinin. Les conclusions de l'informe serviran perquè el president decideixi si cal obrir-li un expedient disciplinari o, en el pitjor dels casos, si l'afer acaba novament als jutjats en forma de querella criminal.

El juny del 2013 el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va decretar retirar les atribucions de cap de premsa a Josep Maria Amargant, que des de llavors és responsable només de les funcions de protocol. Amargant, que és delegat sindical, ho va considerar una represàlia ja que poc abans havia entregat documents als jutjats on denunciava que hi havia càrrecs de confiança que cobraven tot i no anar a treballar. Per això, va denunciar el president, Joan Giraut, pels delictes de prevaricació i contra les llibertats sindicals. 

Durant aquest mesos, la relació entre Giraut i Amargant ha estat tensa. No només a causa de la denúncia, sinó també perquè el cap de protocol ha recorregut en diverses ocasions als mitjans per publicar articles atacant-lo.

Giraut mou fitxa després de l'arxiu de la denúncia

La setmana passada el jutjat d'instrucció número 1 va arxivar la denúncia i això ha provocat que ara sigui el president de la corporació qui mogui fitxa. Durant el ple, ha volgut informar que ha demanat que s'obri un expedient informatiu al cap de protocol "per aclarir si cal exigir-li responsabilitats administratives i/o penals per les seves actuacions". 

Giraut ha remarcat que és una decisió personal que pren després de les diverses acusacions que Amargant ha vessat sobre la seva persona. Una actitud que, segons Giraut, també ha provocat que el nom de la institució es trobi "injustament sota mínims". El president de la Diputació de Girona assegura però que no dóna ordre d'obrir l'expedient amb la finalitat de querellar-se contra Amargant sinó perquè vol fugir de polèmiques i que "tot s'aclareixi d'una manera objectiva". "S'han dit moltes coses, hi ha qui ha parlat molt i jo he parlat molt poc", ha denunciat. 

Els responsables d'instruir l'expedient informatiu seran els serveis jurídics de la Diputació de Barcelona. Giraut els ho ha demanat per evitar "polèmiques" entre funcionaris que treballen diàriament a la Diputació de Girona. 

Un cop es rebin les conclusions d'aquest expedient -pel qual no hi ha data-, Giraut prendrà la decisió de si hi ha base per obrir un expedient sancionador contra el cap de protocol, si porta el tema als jutjats presentant una querella criminal o si bé tot plegat queda en no res. 

Josep Maria Amargant, de vacances, no es trobava al ple aquest dimarts quan el president ha comunicat a la resta de grups aquesta decisió.

Programa d'ajudes a l'emprenedoria

El ple de la Diputació també ha aprovat un programa d'ajuts a l'emprenedoria. Amb una aportació de 200.000 euros, el programa vol donar liquiditat a empreses joves (d'un a cinc anys) per tal que puguin tirar endavant nous projectes o crear nous llocs de treball. El projecte, batejat amb el nou 'Suport a l'activitat empresarial', preveu ajudes que, com a màxim, siguin de 15.000 euros per cada empresa. 

El vicepresident Miquel Noguer ha explicat que es tracta d'una iniciativa "desitjada i volguda, que ajudarà a les a tenir liquiditat i a crear llocs de treball". Noguer s'ha mostrat confiat que aquesta línia d'ajuts, de nova creació, tingui continuïtat en el futur.