Ball de cadires a l'Ajuntament de Girona pel trencament del PSC

La socialista Sílvia Paneque ha carregat contra els regidors no adscrits

La fotografia del ple de l'Ajuntament de Girona ha canviat. El trencament del grup socialista, a només mig any de les municipals, ha obligat a moure regidors de cadires i a redistribuir-los. De fet, el mateix alcalde ja ha admès que el consistori viu una situació "anòmala", arribant a tenir fins a vuit regidors no adscrits amb el pas al grup mixt dels cinc que fins ara es mantenien al PSC.

Però més enllà d'aquesta realitat, l'escissió socialista (que ha deixat Sílvia Paneque sola al grup) també s'ha fet evident amb les intervencions d'uns i altres. Per una banda, els cinc regidors no adscrits han pres la paraula, un rere l'altre, per explicar no només quins motius els han empès a deixar el PSC, sinó també aquells altres pels quals han decidit no entregar l'acta i passar ser no adscrits.

La fins ara cap de l'oposició Pia Bosch (ara aquesta figura desapareix) ha deixat clar que la seva voluntat no era "partir el grup municipal a cinc mesos de les eleccions", perquè el deixa "molt debilitat", però que el partit no els ha deixat cap altra opció. "A Girona el PSC ha decidit que no continuéssim dins el grup", ha subratllat.

Bosch ha recordat que en els darrers anys el partit ha viscut un "deteriorament" i que el procés sobiranista ha fet que la direcció del PSC emprengués un rumb que "n'ha esquerdat la pluralitat fins a conduir al trencament". Per a la fins ara cap de l'oposició, la situació que es viu a l'Ajuntament no és aïllada. "No es tracta només d'un tema gironí o personal", ha subratllat.

Bosch, però, ha defensat l'aposta dels cinc regidors de passar a ser no adscrits per fidelitat tant al programa com als 7.000 votants que van tenir el 2011. "El nostre programa segueix essent el mateix; les divergències polítiques no neguen la voluntat de cooperació, i estic segur que des d'ara fins a finals de mandat, en molts punts que es portin al ple coincidirem amb Sílvia Paneque", ha dit.

"El mal menor"

La regidora ha recordat que, durant els 32 anys que Girona ha tingut governs socialistes, els seus ciutadans han atorgat "confiança" a una manera concreta de treballar. "Per això, nosaltres ara escollim passar a ser no adscrits perquè aquest és el mal menor; el menys dolent és romandre al consistori, perquè la funció d'oposició es veuria molt afectada si deixéssim l'acta a sis mesos d'acabar el mandat", ha dit Bosch.

Els altres quatre regidors restants també han fet seus aquests motius per explicar el pas al grup mixt. Xavier Amores ha dit que volen ser "fidels" al programa del 2011, als votants i al "llegat" socialdemòcrata que altres alcaldes i regidors -ha esmentat Nadal, Pagans i Del Pozo- han deixat a la ciutat; Àngel Quintana també ha volgut insistir en què el pas al grup mixt es fa "per fidelitat amb el compromís polític"; Amèlia Barbero ha posat l'accent en la necessitat de continuar lluitant per combatre "les desigualtats insofribles a la ciutat", i Quim Bonaventura ha desitjat que, tot i aquest "moment complicat", el temps posi "les coses a lloc".

Debat estèril i decisió personal

Després de les seves intervencions, Sílvia Paneque ha retret a tots ells que, a l'hora d'abandonar el grup municipal, tots cinc regidors hagin actuat "per una decisió estrictament personal". L'única socialista que queda a l'Ajuntament ja ha deixat clar que, si fos per ella, "no dedicaria ni una sola paraula" per tractar "afers interns" del partit al ple, i més encara quan es tracta "d'un debat estèril", perquè els dissidents no han respectat ni l'opinió dels 180 militants del PSC a Girona, ni la dels seus 700 afiliats, ni els vots que el partit va obtenir a les municipals.

"La seva opinió és la que determina el nostre projecte; no volem ni podem perdre aquest esperit col·lectiu que, malauradament, ha tingut un paper secundari en les decisions particulars que ens han fet arribar al punt on som avui", ha retret Paneque als cinc regidors. Per això, ha criticat que cap d'ells hagi actuat per "honestedat política i sentit de ciutat", mantenint-se com a regidors no adscrits i no entregant l'acta.

Sílvia Paneque tampoc ha volgut menystenir les condicions "difícils" que ha d'afrontar el PSC, i en aquest moment ha carregat contra tots aquells qui han abandonat el partit a Girona. "És cert que la qüestió ideològica hi ha afectat, però també n'hi ha d'altres que expliquen millor les circumstàncies a Girona; haig de dir que m'ha decebut profundament observar que certs càrrecs notables o intermedis de l'autonomisme, avui vulguin convertir-se en líders pretesament renovats de l'independentisme", ha criticat.

La regidora socialista no ha deixat passar per alt que, al seu entendre, l'alcalde de Girona ha trencat "de manera unilateral" el pacte de govern i hagi deixat el PSC sense representació en alguns organismes municipals. "Les següents eleccions ens seran difícils i ho acceptem; volem començar un projecte nou i fer-ho tant bé com siguem capaços", ha conclòs Paneque, enmig dels aplaudiments d'una trentena de militants i simpatitzants que han assistit al ple.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha decidit intervenir per l'al·lusió que ha fet Paneque. Puigdemont ha dit que el ple ha viscut "amb profunda preocupació" el què ha passat dins el grup municipal del PSC a Girona, però també ha deixat clar que ell no hi ha "intervingut" per res i que, en cap cas, ha trencat de manera unilateral el pacte. "La nova situació del grup socialista, però, s'ha hagut de traslladar amb canvis; i aquesta circumstància, aliena a l'alcaldia, és el que explica les modificacions al cartipàs", ha dit Puigdemont.

Nova tarifa ecosocial de l'aigua

El ple de l'Ajuntament de Girona també ha tirat endavant una nova mesura per evitar que tallin l'aigua a aquelles famílies més vulnerables que no poden pagar les factures. Es tracta d'una tarifa ecosocial que es començarà a aplicar el 2015 i que es calcula que beneficiarà fins a un miler d'abonats.

A partir d'ara, previ informe dels serveis socials, les famílies que s'hi acullin pagaran només 0,075 euros per metre cúbic (sempre que no se superin els 3 mensuals per persona). A més, també tindran una bonificació del 90% en la quota del servei de l'aigua (el terme fix).

La nova tarifa ecosocial s'ha aprovat per 21 vots a favor i quatre abstencions (les que sumen els regidors d'ICV i la CUP). Entre d'altres, els ecosocialistes s'han abstingut perquè creuen que la mesura no s'ha "blindat" prou, perquè per al 2015 es garanteix que la factura de l'aigua no pujarà, però no en anys posteriors.