El temporal de vent deixa cops de més de 100 km/h a diversos sectors del país

A Portbou van arribar als 150,8 km/h

El temporal de vent d'aquest dimarts ha deixat ratxes màximes de més de 100 km/h a diversos sectors del Vallès, Pirineu, Prepirineu i dels dos extrems del país. Es van registrar cops de fins a 175,7 km/h al Santuari de Queralt (Berguedà), 150,8 a Portbou (Alt Empordà), 128,2 a Montserrat (Bages) o 123,8 km/h a Caldes de Montbui (Vallès Oriental).

En aquest sentit, la ventada va ser excepcional a l'àrea del Vallès -tant l'Oriental com l'Occidental-, al massís de Montserrat i en alguns punts del Prepirineu, segons ha indicat el Servei Meteorològic de Catalunya.

El pas d'un front fred al llarg de la nit de dilluns a dimarts va provocar nevades al Pirineu i Prepirineu i va obrir les portes a una important irrupció d'aire fred del nord, amb vent fort a bona part del país. Aquesta situació va provocar que al llarg de dimarts el vent superés el llindar dels 90 km/h de ratxa màxima als indrets típicament més ventosos del país en aquesta mena de situacions, com ara a bona part del Pirineu i Prepirineu, així com als dos extrems del país.


No obstant, sí que es pot parlar de ventada excepcional en alguns sectors del país, com a mínim a l'àrea del Vallès -tant l'Oriental com l'Occidental-, al massís de Montserrat i en alguns punts del Prepirineu. En aquestes zones, la ventada d'ahir va ser clarament més forta que la del 24 de gener 2009, el cas més recent de ventada general i extraordinària a bona part de Catalunya.

Així, cal destacar els 123,8 km/h d'ahir a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), que superen molt àmpliament els 87,8 i 88,6 km/h registrats els dies 24 de gener de 2009 i 7 de febrer de 2012, respectivament, que fins ara eren les ratxes màximes d'aquesta estació instal·lada el 2007. Entre els anys 1990 i 2007 es disposa de dades d'una estació molt pròxima a la ubicació actual, però amb vent mesurat a 2 metres d'altura, en lloc dels 10 metres actuals, que és l'altura estàndard. Aquestes dades permeten inferir que la ratxa màxima d'ahir dimarts no s'havia assolit en aquesta zona com a mínim des de l'any 1990, i com a molt s'havia registrat una ratxa comparable, pròxima als 120 km/h, el 27 de desembre de 1999.

També destaquen els 101,9 km/h de l'estació de Sabadell - Parc Agrari (Vallès Occidental), situada entre els nuclis urbans de Sabadell i Terrassa i representativa d'ambdós, que també superen els 93,6 km/h del 24 de gener de 2009, ratxa màxima d'aquesta sèrie de només 6 anys de dades.

Els 175,7 km/h registrats a l'estació del Santuari de Queralt (Berguedà), situada a 1.167 m, suposen un nou rècord de la seva sèrie de gairebé 13 anys de dades, superant els 173,5 km/h del 5 de març de 2008. Cal assenyalar que durant la ventada del 31 de gener de 2003 es va malmetre l'anemòmetre i la ratxa màxima mesurada podia haver estat superior.

Els 128,2 km/h de Montserrat - Sant Dimes (Bages), situada a 916 m, són el segon registre més elevat de la seva sèrie d'11 anys de dades, només per darrere dels 135,7 km/h del 4 de febrer de 2003. I a les estacions de Parets del Vallès (Vallès Oriental), Tàrrega (l'Urgell) iBadalona - Museu (Barcelonès) la ratxa màxima d'ahir va ser la més forta des del 24 de gener de 2009.

Finalment, a l'Observatori Fabra de Barcelona, la ratxa màxima d'ahir (99,4 km/h) va ser la més intensa des del 30 de juliol de 2011 (114,1 km/h).

Feia més de dos anys, des del 16 d'abril de 2012, que cap estació meteorològica no registrava una ratxa de vent tan forta com els 175,7 km/h d'ahir al Santuari de Queralt (el Berguedà). En aquella ocasió, l'estació de Portbou (Alt Empordà) va mesurar 176,0 km/h.

El fet que la ventada fos tan important en alguns sectors del prelitoral i del Prepirineu es pot atribuir a un enfortiment del vent del nord a sotavent d'aquestes serralades que estan orientades de manera aproximadament perpendicular a la tramuntana. Aquesta acceleració estaria reforçada per la presència d'una inversió tèrmica per sobre dels cims (fins a uns 500 metres per sobre), que va ajudar a canalitzar el vent a sotavent de la muntanya.

Nevada al Pirineu

El pas del front fred va provocar nevades a tot el Pirineu i a diversos sectors del Prepirineu. Va arribar a nevar fins a fons de vall, tot i que els gruixos van ser poc importants a les cotes més baixes, en general inferiors als 5 centímetres. A les cotes més altes la nevada va ser abundant en alguns casos, però molt ventada i, per tant, els gruixos de neu nova van ser molt irregulars, en funció del vent i l'orientació.

A Malniu (Cerdanya) es van recollir 45 centímetres de neu, a Certascan 39, a la Bonaigua 26, a Núria 20, a Puigcerdà 8, a Vielha 5 i a la Seu d'Urgell 1.

En alguns casos, el fort vent va provocar que el gruix de neu mesurat disminuís clarament al llarg del dia, fins i tot tornant als valors previs a la nevada.

Valors per sota els 0 graus al litoral

A banda de la neu i el vent, el pas del front fred va provocar un descens molt sobtat de la temperatura, que al llarg de la jornada d'ahir dimarts es va fer notar sobretot a l'alta muntanya. La matinada de dimecres, l'afebliment del vent ha permès que la temperatura baixés per sota dels 0ºC a gran part de l'interior, així com a molts sectors del prelitoral i fins i tot en alguns punts del litoral (-0,8 ºC de mínima a Malgrat de Mar, al Maresme).

L'arribada de la massa d'aire fred al Pirineu, amb valors d'uns -5 ºC a 1.500 metres d'altura, va fer que dimarts al matí les estacions situades a major altitud (entre 2.400 i 2.500 metres) mesuressin temperatures d'uns -13 ºC. Es tracta dels valors més baixos de l'any 2014 a Catalunya, ja que a principis d'any no es va produir cap fredorada important.

Entre dimarts i dimecres a la matinada, més d'un 20% d'estacions han mesurat la temperatura més baixa de l'any, d'una banda les situades en zones altes del Pirineu i Prepirineu i de l'altra a diversos sectors del prelitoral, especialment al Vallès i al Gironès.

Predicció

La predicció per aquest dimecres i divendres vindrà marcada pel cel mig ennuvolat per núvols alts i mitjans. A banda, hi haurà núvols baixos al vessant nord del Pirineu que deixaran nevades febles fins dijous a mig matí. El vent serà de component nord moderat a fort, amb cops molt forts a cotes altes del Pirineu i de la serralada prelitoral, a l'Empordà i al delta de l'Ebre. A la resta del territori bufarà de component oest i sud entre fluix i moderat.

Divendres predominarà el cel poc ennuvolat per alguns núvols alts i el vent bufarà de component sud entre fluix i moderat. Al llarg de la tarda de dissabte arribarà un front fred per l'extrem oest del país. Per tant, hi haurà un augment gradual de núvols d'oest a est entre dissabte i diumenge. Les pluges febles s'iniciaran a l'extrem sud al llarg de dissabte al vespre i es faran més generalitzades de cara diumenge.