La UdG concedeix el títol de doctor honoris causa al físic i poeta David Jou

La sessió acadèmica d’investidura es farà el 10 de desembre

David Jou és catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 1989. S’ha especialitzat en termodinàmica de processos irreversibles i mecànica estadística fora de l’equilibri, però ha fet incursions en moltes altres àrees de recerca, com ara la turbulència quàntica, la mecànica de fluids o la biofísica.

La seva aportació més reconeguda a la física és la formulació (juntament amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon) de la teoria de termodinàmica fora de l’equilibri anomenada termodinàmica irreversible estesa, que s’ha recollit en el llibre Extended Irreversible Thermodynamics (amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon), del qual s’han fet quatre edicions i ha estat traduït al rus. Aquesta teoria s’aplica a camps tan diversos com la nanotecnologia, les dissolucions de polímers, el transport a través de membranes i, fins i tot, entre d’altres, a models cosmològics que incorporen efectes de viscositat i expansió accelerada.
 
A més, ha treballat per construir ponts entre la ciència, l’humanisme i la religió i ha demostrat estar compromès amb el nostre país i la nostra cultura.
Com a poeta ha publicat més d’una vintena de llibres de poesia en català i ha rebut nombrosos premis literaris. Alguns dels seus llibres han estat traduïts a l’anglès, l’alemany, el castellà, el polonès, l’italià i el rus. Com a divulgador científic i assagista ha publicat nombrosos llibres, ha pronunciat centenars de conferències i ha participat en taules rodones i programes de ràdio i de televisió. Ha traduït, entre altres llibres, les obres més importants de Stephen Hawking, al català i al castellà.

Els seus vincles amb la Universitat de Girona (UdG) es remunten al 1983, quan va ser decisiu en els inicis del Grup de Física Ambiental. Va dirigir o assessorar les tesis i tesines de professors que llavors començaven la seva carrera universitària. Durant els últims 20 anys ha participat en més de 25 activitats (seminaris, taules rodones, recitals...) en diferents centres culturals de la ciutat de Girona. Ha profunditzat en la història de la càbala a Girona i ha contribuït a donar-la a conèixer.