La torre de la presó de Llagostera es reobrirà reformada en mirador aquest mes

El monument està datat del segle XIV

Una gran senyera s'alçarà al capdamunt de la torre de la presó de Llagostera (Gironès). A mitja altura del pal - que tindrà sis metres- s'instal·laran indicadors amb el nom i quilòmetres de distància d'algunes de les principals capitals del món. Aquest serà l'últim pas de les obres de millora i remodelació d'aquest monument històric datat del segle XIV. Durant el darrer mes, els tècnics - encapçalats per l'arquitecte municipal Carles Soler- no han parat de treballar per restaurar aquest emblema Llagostera.

"Hem buidat la torre per dins, hem tret les dos voltes del segle XVII que hi havien i hem col·locat una escala metàl·lica que permet pujar a dalt de tot de la torre, vuit metres per sobre del nivell de la plaça del Castell i 171 metres per sobre del nivell del mar", explica Soler. La torre de la presó forma part del conjunt del castell i la fortificació que va haver-hi en aquest emplaçament ara fa centenars d'anys. Unes restes catalogades com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). "La torre formava part del recinte emmurallat de la vila tot i que durant el segle XVII es va utilitzar com una presó, posteriorment es va enderrocar una part i s'ha anat transformat fins a l'actualitat", ha detallat l'arquitecte.

La voluntat del consistori és convertir la torre de la presó en un mirador que posi en valor la qualitat paisatgística del municipi i el seu patrimoni històric. Un cop estigui finalitzat, l'espai permetrà gaudir d'unes vistes excepcionals del poble i de les Gavarres. En principi, les obres finalitzaran en els propers dies i el mirador entrarà en funcionament a finals de novembre. El consistori té previst incloure aquest nou espai en les visites guiades del municipi perquè els ciutadans puguin descobrir aquest monument. Els treballs van ser adjudicats per un import de 30.398 euros més IVA, 13.000 d'ells aportats pel Servei de Monuments de l'Àrea de Cooperació Local, Cultural i d'Acció Social de la Diputació de Girona.

El projecte es va modificar respecte la iniciativa aprovada inicialment perquè l'encarregat va decidir mantenir part de les voltes interiors de la torre, complint així amb les condicions de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de Girona. . "L'accés a través de l'interior de la torre permetrà entendre molt millor la seva configuració original i les transformacions que ha experimentat al llarg del temps", comenta Soler.

Els treballs s'inclouen dins de les actuacions de millora i promoció del nucli antic que tira endavant l'Ajuntament de Llagostera. La voluntat és que la part antiga del municipi pugui convertir-se en un pol d'atracció turística i dinamització econòmica. Fins ara, ja s'ha aconseguit renovar l'espai de Can Caciques i també es té previst restaurar l'actual biblioteca, anomenada 'Casa de les Vídues' perquè pugui acollir l'Escola de Belles Arts. Les obres està previst que comencin a principis de l'any vinent. "Estan pensades diverses actuacions per anar sumant de mica en mica", ha conclòs Soler.