La UdG celebra la Setmana de la Ciència amb activitats adreçades a la ciutadania

S'han preparat exposicions, tallers, conferències, obres de teatre, tocs científics i jocs.

La Setmana de la Ciència està a punt d’estrenar la seva 19a edició a tot Catalunya. Del 14 al 23 de novembre, s'organitzaran activitats arreu del territori amb l'objectiu d'apropar la ciència i la tecnologia a tota la ciutadania. Un any més, la Universitat de Girona se suma a aquesta gran celebració amb activitats pensades per a tot tipus de públic i, en especial, per a infants i joves.
 
La Biblioteca de Montilivi exhibeix una selecció de documents del fons la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), commemorant així el 15è aniversari de la donació de 768 llibres i 420 revistes a la Universitat de Girona. L’exposició, que es podrà visitar fins al 28 de novembre, té la finalitat de donar a conèixer aquest fons a la comunitat universitària però també a totes les persones interessades en l’estudi i la divulgació dels coneixements referents als éssers i els sistemes naturals.
 
La Facultat de Ciències organitza la Diada de Sant Albert amb l’objectiu de fer més accessible la seva recerca i la seva docència. Demà, coincidint amb l'inici de la Setmana de la Ciència, la facultat rebrà més d’un centenar alumnes de Batxillerat de centres com l’IES Castell d’Estela d’Amer, l’IES Alexandre Deulofeu de Figueres i el Centre Escolar Empordà de Roses. Sota el lema “La ciència al teu abast” es proposa un ampli programa que arrancarà al matí amb una desena de tallers científics, per exemple, de tastets d’aigua o d’extracció d’ADN. Aquestes experiències estan dissenyades per investigadors de la facultat i també es comptarà amb tallers duts a terme per científics de la Universitat de Perpinyà - Via Domitia. La jornada inclourà una conferència del professor i investigador de genètica de la Universitat de Barcelona, David Bueno i Torrens, que parlarà sobre “Els secrets de l’epigenètica: de l’adaptació a l’ambient a la malaltia, passant pel comportament humà”.
 
A la tarda, tindrà lloc un acte acadèmic amb la conferència del director de Gestió de Qualitat de l’empresa Medichem S.A., Àngel Buendía; el lliurament de la Distinció al Mèrit Científic i Acadèmic de la Facultat de Ciències 2014 a la professora del departament de Biologia de la Facultat de Ciències Marissa Molinas; i el lliurament de diplomes i premis extraordinaris dels estudis de Grau en Biologia, Biotecnologia, Ciències Ambientals i Química del curs 2013-2014.
 
Del 17 al 21 de novembre, a través de la Unitat de Comunicació Científica, la UdG organitza “Un planeta amb energia”, una obra de teatre protagonitzada pels actors Jordi Subirà i Romi Yanes i combinada amb experiències científiques. La iniciativa està adreçada a alumnes de tot el territori gironí. En total, hi participaran un miler d’infants i joves, des de P-4 fins a 4t d’ESO, de 16 centres diferents procedents de la ciutat de Girona però també dels municipis de Celrà, Quart i Llagostera. L’activitat tindrà lloc al Parc Científic i Tecnològic i girarà a l’entorn de les energies renovables.
 
Per la seva part, la UdGLudoteca ha preparat un matí lúdic amb la iniciativa Ciència en Joc. Tothom qui ho vulgui podrà participar en aquesta sessió de jocs de taula de temàtica científics dels àmbits de les ciències experimentals i socials.
 
La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4DUdG) se suma a la celebració de la Setmana de la Ciència amb diferents propostes sota el títol Ciència oberta. El 20 de novembre, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, tindrà lloc la Viquimarató de Ciència, una trobada de persones interessades en aprendre a editar la Wikipèdia o que vulguin millorar els articles relacionats amb ciència.
 
Els científics de la C4DUdG també sortiran al carrer per apropar-se encara més a la ciutadania i conviden a qui ho vulgui a fer un Toc de Ciència al bar Crystal de Girona (C/ Marquès de Caldes de Montbui, 50). En aquest entorn informal, els assistents podran gaudir d’una estona de jocs de mans i humor per descobrir el punt d’intersecció entre màgia i ciència.
 
Per últim, la UdG participa activament de la Setmana de la Ciència en el Dia de la Ciència a les Escoles, en què una dotzena d’investigadors realitzaran xerrades divulgatives a instituts del territori. Les temàtiques que els científics de la UdG portaran a les aules de Batxillerat són ben diverses: des de la biologia del càncer fins a la recerca en arquitectura, passant per l’eficiència energètica, la realitat augmentada, la química recreativa o la flora catalana, entre d’altres.