La Policia Local de Platja d'Aro incorpora un nou drogotest més precís

Des de la seva incorporació han detectat 11 casos positius

La Policia Local de Castell-Platja d’Aro disposa, des del mes l’agost d’enguany, d’un aparell de darrera generació per determinar el consum de drogues tòxiques i estupefaents en els conductors de vehicles. El nou sistema Drogotest DDS-2 es basa en l’anàlisi d’una mostra de saliva mitjançant reactius indicadors d’indici de consum de múltiples substàncies: THC, haixix, marihuana, cocaïna, opiacis, heroïna, morfina, metamfetamines, cristal, speed, amfetamines i MDA. Els resultats però, han des ser contrastats posteriorment i amb garantia de cadena de custòdia, per un laboratori de referència designat pel Servei Català de Trànsit, mitjançant una mostra de saliva sense tractar.

Des de la seva incorporació, ara fa tres mesos, la Policia Local de Castell-Platja d’Aro ha efectuat una desena de controls de trànsit amb proves d’alcoholèmia i de consum de drogues, i sobre un global de 200 tests s’han detectat 11 positius en drogues i 73 per consum de begudes alcohòliques. Amb l’adquisició de l’aparell, valorat en 3.000 euros, i els darrers canvis normatius -tant de la Llei de Seguretat Viària com de la Llei d’Enjudiciament Criminal-, els agents que disposen d’una formació específica esdevenen també policia judicial de trànsit, i per tant, davant d’inicis de consum de drogues o estupefaents poden establir la necessitat de fer aquestes proves a les que estan obligats a sotmetre’s els conductors, però també la resta d’usuaris de la via si estan implicats en un accident de trànsit o si han comès alguna infracció.

Tot i això, si hi ha raons justificades que impedeixen la realització de la prova salival mitjançant aquest dispositiu, es pot ordenar reconeixement mèdic o la realització d’anàlisi clínic en un centre sanitari. També a petició de la persona interessada o per ordre de l’autoritat judicial, es poden repetir les proves, a efectes de contrast, mitjançant una anàlisi de sang (i en cas que el resultat en resulti un positiu serà abonada per la persona implicada: 300 euros segons els preus públics de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro). Només queden excloses del conjunt de sancions aquelles substàncies utilitzades sota prescripció facultativa i amb finalitat terapèutica (i sempre que garanteixin la utilització del vehicle d’acord amb l’obligació de diligència, precaució i no distracció).

Com que a voltes el resultat positiu en el drogotest pot anar associat amb la tinença il—lícita de drogues i substàncies estupefaents, en els controls de trànsit també hi intervé sovint la Unitat Canina K9 de la Policia Local de Castell-Platja d’Aro, creada l’estiu de 2013, i formada per dues gosses i dos agents especialitzats. Justament, la localització de drogues i substàncies estupefaents és una de les seves principals capacitats, ja que un cop ensinistrats els gossos poden memoritzar més de 20 olors i detectar-les centenars de metres, diferenciant-les d’altres, fer-ho sota l’aigua o seguir un rastre durant un llarg període de temps (disposen de 125 a 300 milions de cèl—lules olfactives, quan els humans només cinc milions).