Cau un grup armat de la màfia marsellesa assentat a la Costa Brava

Traficava amb cocaïna procedent d'Amèrica del Sud

La policia estatal ha desmantellat un grup armat de la màfia marsellesa assentat a la Costa Brava. Els agents feia gairebé un any que seguien la pista a l'organització, que feia servir una empresa pantalla per traficar amb cocaïna procedent de l'Amèrica del Sud. L'operació que ha permès desmantellar la banda ha tingut l'epicentre en una nau industrial de Tarragona, on el grup armat havia traslladat un enviament de 420 quilos de droga procedent del Perú.

S'hi van detenir vuit persones, d'entre 34 i 57 anys, que arrosseguen penes pendents a França que arriben fins als 75 anys de presó. El grup criminal estava armat i comptava amb un arsenal de fusells de guerra i armilles antibales. Les investigacions que han permès desmantellar el grup criminal van començar ara fa just un any, el novembre del 2013.

Aleshores, la policia espanyola va començar a seguir la pista a la banda, assentada a la Costa Brava. El grup, procedent de França i amb connexions internacionals a l'altra banda de l'Atlàntic, s'havia establert a l'Empordà.

Com que aquest grup criminal estava vinculat al crim organitzat que opera a la zona de Marsella, Lió i Niça, la policia espanyola va contactar amb els seus homònims francesos (l'Oficina Central per a la Repressió del Tràfic Il·lícit d'Estupefaents). Entre els dos cossos, es van centrar a investigar aquesta cèl·lula, i van descobrir que els integrants de la banda havien començat a teixir la seva estructura al territori.

Amb l'objectiu de no aixecar sospites, el grup criminal havia contactat amb uns empresaris de la zona, que feien comerç exterior. L'objectiu era aprofitar l'enviament de contenidors per via marítima des de l'Amèrica del Sud per amagar droga entre la mercaderia.

Els agents van descobrir que una de les remeses de droga es faria aprofitant una importació de conserves de peix, procedent des del port de Callao, al Perú. La càrrega, repartida en dos contenidors, tenia com a destí el port de Barcelona.

Un cop els contenidors van arribar a Barcelona, els agents van començar a fer un seguiment de la càrrega, que membres del grup criminal van traslladar fins a una nau de Tarragona. Va ser allà on la policia va dur a terme l'operatiu que ha permès desmantellar el clan armat vinculat a la màfia marsellesa.

Durant l'operació, els agents van poder detenir tots els integrant del grup, que estaven reunits a l'interior de la nau industrial. En total, són vuit persones (cinc de les quals franceses i les tres restants, espanyoles).

Els francesos, que tenen edats compreses entre els 34 i els 57 anys, acumulen penes pendents a França que sumen fins a 75 anys de presó. Entre d'altres, per delictes com tràfic de drogues, associació de malfactors, blanqueig de capital, robatoris i tinença il·lícita d'armes i explosius.

Cocaïna en llaunes de conserva

El grup mafiós tenia tot un arsenal d'armes de guerra. Durant l'operatiu, on hi van prendre part equips del GEO, a més de tres armilles antibales, els agents van comissar a la banda un fusell d'assalt Kalashnikov (AK47), un subfusell Skorpion i cinc pistoles de diferents calibres.

A dins la nau industrial, la policia estatal hi va trobar fins a 420 quilos de cocaïna, amagats enmig de 21 tones de llaunes de conserva de peix. A més de l'operació a Tarragona, la policia estatal també ha fet cinc registres en domicilis vinculats al grup mafiós. Tres d'ells s'han fet a Salou, Sant Just Desvern i l'Hospitalet de Llobregat, i els altres dos s'han portat a terme a França (en concret, a Marsella i a Firminy).

Durant aquests registres, els agents han comissat cinc vehicles de gamma alta, uns 500 cartutxos de munició de diferents calibres, un inhibidor de senyal de telefonia mòbil i GPS, dos jocs complerts de planxes metàl·liques per fer plaques de matrícula falsificades, 40 plaques de matrícules en blanc i 5.000 euros en efectiu.