Tallen la llum a 200 pisos connectats il·legalment a la Font de la Pólvora

Al barri hi ha més de 30 d'habitatges ocupats, la majoria per plantar-hi marihuana o traficar amb drogues

Els operatius policials per acabar amb el problema dels pisos amb la llum punxada a la Font de la Pólvora ha servit, fins al moment, per tallar el servei a 200 habitatges. Els mossos han hagut d'organitzar diferents dispositius a petició d'Endesa, que havia denunciat 355 casos.

Segons dades de l'ajuntament, ja s'han executat el 58% d'aquestes denúncies i, per tant, s'ha desconnectat del servei uns 200 habitatges. L'ajuntament i Endesa han ofert facilitats a les famílies per regular la situació i, a canvi, se'ls condona el deute.

D'altra banda, el barri també pateix un problema d'ocupació de pisos. Actualment se n'han detectat uns 30, la majoria per traficar amb drogues o per plantar-hi marihuana.

L'Ajuntament de Girona va iniciar les primeres reunions amb veïns del barri de la Font de la Pólvora el novembre passat per abordar la problemàtica de pisos amb la llum punxada. Endesa havia comunicat que havia denunciat 355 immobles on tenia constància que s'estava fent un ús fraudulent del subministrament. Arran d'això, en els darrers mesos s'han organitzat diversos operatius policials per tallar el subministrament i, de retruc, comprovar si la llum estava punxada per plantar marihuana a dins dels pisos. 

Aquest matí, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, acompanyat de l'alcalde, Carles Puigdemont, regidors i representants dels cossos policials s'han trobat amb veïns i membres d'entitats per fer balanç de la situació al barri. Espadaler ha reconegut que l'operatiu policial a la zona és "singular i que no té precedents" i ha destacat que abans hi hagut una feina prèvia amb serveis socials. 

Els veïns han demanat a Espadaler més visibilitat policial al barri, un dels més conflictius de la ciutat. El conseller s'hi ha compromès però ha assegurat que la seguretat s'ha d'entendre des de diferents vessants que inclouen també l'educació, els serveis socials o l'obligació de complir les ordenances. Una visió que, segons ha destacat, les entitats i associacions també comparteixen.

200 famílies sense llum

Endesa va denunciar 355 pisos on la llum estava punxada. D'aquestes denúncies ja se n'han executat el 58%. Això vol dir que 200 famílies que no pagaven el rebut de la llum han estat desconnectades. Endesa i l'ajuntament els han ofert "totes les facilitats" per arribar a un acord: ells regularitzen la situació, instal·len un comptador i donen d'alta el servei i, per contra, se'ls condona el deute. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que hi ha famílies que ja han fet els tràmits i han estat donades d'alta del servei però que encara n'hi ha moltes que no i ha recordat que tenen de temps per fer-ho fins el 24 d'octubre. 

L'alcalde ha destacat que la reunió amb els veïns ha servit per fer balanç i per deixar clar que el problema de la llum és només un dels aspectes que cal treballar al barri. "Hem passat balanç amb la idea que no només és un operatiu de seguretat sinó que és projecte per restituir al màxim la convivència i seguretat al barri", ha manifestat. 

Problemes amb els pisos ocupats

L'alcalde també ha reconegut que el barri pateix el problema de l'ocupació de pisos i que és difícil abordar-lo. Puigdemont ha distingit aquelles ocupacions que es fan per emergència social d'altre tipus d'ocupacions que comporten problemes de convivència, com és el cas de la Font de la Pólvora. 

Segons el recompte dels Serveis Socials, al barri hi ha actualment 34 pisos ocupats. Els veïns es queixen que la majoria dels casos són de persones que entren als immobles per fer-hi autèntiques plantacions de marihuana o que els usen com a lloc de trobada entre camells i consumidors per intercanviar droga.

Menys robatoris a Salt

Després de reunir-se amb representants de l'Ajuntament de Girona, dels cossos policials i dels veïns del barri de la Font de la Pólvora, Espadaler s'ha desplaçat fins a la comissaria compartida dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Salt, on ha renovat el conveni de col·laboració entre el Departament d'Interior i l'Ajuntament.

A més, han fet balanç de les dades policials de l'últim any. Entre setembre del 2013 i agost del 2014, el nombre de delictes i faltes detectats a la població ha caigut un 17,9% en relació al mateix període de l'any anterior. Ramon Espadaler creu que la creació de la comissaria compartida ha estat clau per aconseguir millorar la seguretat al municipi, que havia patit èpoques convulses.

Entre els delictes que han caigut més, hi ha els robatoris amb força. Han registrat un descens del 37,7%, seguit pels robatoris amb violència i intimidació, que han baixat un 15,2%. També hi ha hagut un 3,9% menys de detencions però ha incrementat la resolució dels casos un 5,32%.