Dos detinguts i 102 denúncies en el dispositiu Via a Blanes

S'han reduït un 29% els robatoris amb violència a les zones d'oci nocturn

El dispositiu especial que Mossos d'Esquadra i Policia Local van muntar a l'estació de Blanes (Selva) aquest estiu, amb l'ajuda dels vigilants de seguretat de Renfe, ha acabat amb un balanç de dos detinguts i 102 aixecaments d'actes per infraccions, la majoria per portar drogues i armes prohibides (ganivets, punys americans).

En total es van fer sis controls i es van inspeccionar 1.020 joves que anaven de festa. El dispositiu 'Via' pretenia evitar aldarulls i robatoris a la zona d'oci. Es calcula que els robatoris amb violència es van reduir un 29% durant aquest període. És per això que es preveu que se'n facin més i fins i tot de simultanis en diferents trams de la línia.

El dispositiu policial anomenat Via que els Mossos d'Esquadra i la Policia Local van muntar des del mes de maig fins l'agost a l'estació de Blanes i a la zona d'oci d'aquesta localitat, al barri dels Pins, ha acabat amb un balanç de dos detinguts i 102 denúncies. Un dels detinguts duia material robat i l'altre va ser un noi que de matinada va provocar aldarulls i va agredir el vigilant de seguretat de Renfe. Els agents van comprovar que anava begut i segurament sota els efectes d'alguna droga.

Pel que fa a les denúncies, la majoria són per portar droga -haixix i cocaïna sobretot- (73) i armes prohibides (18) com ara ganivets i punys americans, mentre que també van enxampar tres joves que duien objectes robats i 8 amb estris per al consum de drogues. En total es van escorcollar 1.020 joves, la meitat dels quals eren menors, de 16 i 17 anys, i una part important procedent a la zona metropolitana de Barcelona i del Maresme.

Combatre el repunt d'aldarulls i baralles a la zona d'oci

Segons ha explicat el cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Blanes, Francesc Cardús, el dispositiu es va fer arran de les queixes de veïns pels aldarulls i robatoris amb violència i intimidació a la zona d'oci, sobretot robatori de mòbils i carteres als joves que sortien de festa.

L'inspector recorda que es va viure un lleuger augment dels incidents i que els dos cossos policials, juntament amb l'Ajuntament de Blanes i el departament de seguretat de Renfe, van acordar muntar un dispositiu especial per frenar aquesta tendència abans que es convertís en un problema alarmant. I el resultat ha estat positiu, si es té en compte que s'han reduït un 29% els robatoris amb violència a la zona coincidint amb el dispositiu Via, passant de 21 casos a 15.

L'operatiu es va concentrar a l'estació de trens perquè es va veure que molts dels causants dels aldarulls eren joves procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona que arribaven a Blanes en tren per sortir de festa. "Són joves que no paguen bitllet i que comencen la festa al vagó, fumant i bevent; aquestes actituds incíviques són les que s'han d'intentar reconduir", ha assenyalat Cardús aquest dijous.

El dispositiu es dividia en dues parts. Els Mossos d'Esquadra i els vigilants de seguretat de Renfe es concentraven a l'estació de trens -tant durant l'arribada com la marxa de matinada dels joves- on es feien escorcolls exhaustius per comissar armes i drogues. De forma paral·lela, la Policia Local controlava el camí de l'estació fins a la zona d'oci així com els accessos de les discoteques.

Més dispositius i controls simultanis en alguns trams

Davant els bons resultats, s'ha acordat que el dispositiu es repetirà en els pròxims mesos. "Teníem una problemàtica a l'estiu, però a l'hivern també hi ha massificació de joves que vénen d'altres contrades i per això seguirem amb més controls", ha anunciat l'inspector, que no ha avançat més detalls. També s'està estudiant fer-ho a altres localitats de la costa, i fins i tot muntar-ne de simultanis a diferents trams de la línia.

I és que els joves, a través dels mòbils, s'avisaven de la presència del control a l'estació i alguns optaven per baixar en anteriors parades, com ara a Malgrat de Mar, per continuar després a peu. La policia també ha constatat la "picaresca" dels joves. Des d'enginyosos DNI amb manipulacions de fotografies i dates de naixement, passant per aquells que es desfeien del material que duien -droga i armes- tirant-lo al terra de l'estació o al mateix tren en veure la presència dels policies. Cardús explica també que hi havia un important nombre de joves que reconeixien no pagar mai el bitllet de tren.

Més de 320 denúncies per incivisme

Aquesta localitat de la Selva també ha intensificat el control de l'ordenança de civisme i convivència ciutadana a través de la Policia Local. Des de l'1 de gener i fins al mes d'agost, s'han posat 326 denúncies (sobretot a l'estiu) per incompliments de la normativa. La majoria, per pertorbar el descans veïnal (117 actes), per beure alcohol al carrer (126) i també per orinar en espais públics (49). El que es vol, segons ha explicat el cap d'aquest cos, Joan Garcia, "es vol transmetre el missatge que es pot venir a Blanes a divertir-se però respectant el descans dels veïns i el civisme".