Olfacte policial per descobrir droga, trobar bitllets amagats o localitzar explosius

La unitat canina dels Mossos d'Esquadra a Girona participa en uns 300 operatius i escorcolls cada any

Són quarts d'onze de la nit. Els Mossos d'Esquadra blinden un carrer de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Efectius de l'ARRO baixen amb rapidesa de les furgones i entren en un bar on sospiten que s'hi ven droga. Mentrestant, unes altres patrulles retenen tots aquells qui es troben en una plaça del costat, on també s'hi portarien a terme intercanvis.

És llavors quan entren en escena dos gossos de la unitat canina. Acompanyats pels seus guies, ensumen tot allò que els hi indiquen: l'interior del bar, les persones a qui els agents retenen, el terra de la plaça, una zona de matolls i alguns dels cotxes que hi ha aparcats al carrer. El seu objectiu: buscar droga.

Cap a mitjanit, l'operatiu acaba amb un detingut i sis actes per possessió d'estupefaents (marihuana, haixix i cocaïna). Aquest és només un dels serveis que ha fet la canina dels Mossos d'Esquadra a Girona durant aquest 2014. Al llarg de l'any, però, els sis gossos que formen la unitat arribaran a fer uns 300 escorcolls i registres. La majoria seran preventius, però cap a una vuitantena formaran part d'operatius policials.

Creada fa tretze anys

La unitat canina dels mossos a Girona va néixer a finals de l'any 2001. Al territori, també n'hi ha a Tarragona i a Lleida. Totes tres pengen directament de la unitat central, que es troba al complex que la policia catalana té a Sabadell (l'Egara). En total, els Mossos d'Esquadra tenen una seixantena de gossos ensinistrats arreu de Catalunya.

A Girona, els gossos de la canina s'entrenen per buscar o bé drogues o bé explosius. Cada animal té només una especialitat, i va acompanyat sempre pel mateix agent (que és el que li fa de guia).

"És ell qui ha de saber interpretar cada moviment del gos, que serà diferent depenent del què estigui buscant", explica el sergent de la unitat canina central dels Mossos d'Esquadra, Ramon Benito. Si allò que ha de trobar és droga, quan l'animal l'ensumi gratarà el lloc on estigui amagada i tindrà el guia al seu costat.

Però en el cas dels explosius, la cosa canvia. Quan arribin al lloc on s'ha rebut una amenaça de bomba, el guia i el gos estaran separats, "perquè la distància de seguretat aquí és primordial", concreta el sergent. En cas que l'animal detecti l'olor de la dinamita, s'asseurà al costat d'allà on es trobi l'explosiu i no tocarà res. Aleshores, entraran en acció els Tedax (el grup especial dels mossos que s'encarrega de desactivar-los).

A banda d'això, els gossos de la canina de Girona ensinistrats per trobar explosius també fan un altre tipus de registres. En aquest cas, però, són serveis preventius que es porten a terme per seguretat (a la demarcació, d'aquesta mena, se n'arriben a fer més de 200 per any). Per exemple, els animals comproven periòdicament que no hi hagi res fora de lloc en estacions de tren (com la del TAV) o bé registren edificis on han de tenir lloc actes que atrauen personalitats (com ara el Palau de Congressos de Girona).

Bitllets i persones desaparegudes

Des de fa uns mesos, als gossos especialitzats en recerca de drogues de Girona també se'ls fa un altre ensinistrament. Se'ls ensenya a trobar feixos de bitllets, basant-se en l'olor de la tinta i el paper moneda. "És una nova especialitat, perquè hem detectat que sovint, aquells qui es dediquen al tràfic de droga solen amagar quantitats importants de diners", precisa Ramon Benito.

Als gossos de la unitat canina de Girona, però, no se'ls entrena per buscar persones desaparegudes (ja sigui a la muntanya o bé perquè han quedat sepultades sota runa) i restes òssies. Aleshores, com passa a la resta de Catalunya, els gossos que es desplacen a lloc vénen del complex central de Sabadell.

Inquiet i ràpid sense ser agressiu

Les races més habituals amb què treballen els mossos són els labradors, els pastors belgues -de la varietat malenois- i els pastors alemanys. Però l'origen no és un tret que marqui el gos policia. "No anem a buscar la raça sinó l'individu; els volem inquiets, ràpids, que no tinguin por i que siguin moguts, per transformar tota aquesta energia i focalitzar-la en la recerca", concreta el sergent de la unitat central.

Ramon Benito també explica que, sobretot, els gossos en cap cas han de ser agressius. "Hem de tenir en compte que s'han de bellugar en entorns hostils i que, si s'està fent un operatiu, estaran envoltats d'agents, de la comitiva judicial i dels detinguts; per tant, durant el període de selecció, aquesta és una de les proves que els fem, i si veiem que són agressius els descartem", especifica Benito.

Part dels gossos que formen la unitat canina es compren, però darrerament cada cop n'arriben més de donacions. "Sovint comencem a treballar amb ells quan tenen un any, perquè ja no són cadells i tenen part del caràcter ja format", indica el sergent. Després d'un període de prova d'un mes, per comprovar si són vàlids, l'ensinistrament dura aproximadament un any.

En general, els gossos de la unitat canina estan operatius fins que compleixen els 10 ó 11 anys. "Quan arriben a una certa edat, sempre procurem tenir un relleu, perquè quan l'animal deixi de treballar l'altre gos el substitueixi", indica el sergent de la unitat central.

Quan un dels gossos es jubila, la primera opció sempre és proposar a l'agent que li ha fet de guia que se'l quedi. "Entre ells dos es crea un vincle difícil d'explicar, perquè s'ha de tenir en compte que han passat junts una mitjana d'entre vuit i nou anys; durant tot aquest temps, a més de participar en operatius i escorcolls, el guia és qui n'ha tingut cura i ha atès totes les necessitats del gos", concreta Benito.

En cas que aquesta primera opció no sigui possible, s'obre una segona via que és la donació (des de l'Egara hi ha gent que truca demanant-los poder adoptar els gossos quan deixin d'estar operatius). L'última opció és que l'animal es quedi vivint a la mateixa unitat canina. "D'aquesta manera, ens assegurem que estarà medicat si té lesions, que sortirà a passejar i que se li donarà menjar cada dia", conclou el sergent dels Mossos d'Esquadra.