La dansa de Víctor Ullarte posa punt i final a la Porta Ferrada

El certamen ha assolit els 20.000 assistents, 5.000 més que l'any passat

'Samsara', en el budisme, és un concepte que defineix el cicle de reencarnació o renaixement. Un títol que descriu a la perfecció la coreografia de Víctor Ullate, d'inspiració oriental, que proposa un viatge per l'essència de l'ànima humana entre la vida i la mort.

La idea va sorgir després que el reconegut coreògraf patís dos atacs de cor. Amb aquest espectacle, el Festival de la Porta Ferrada ha baixat el teló de la 52a edició que ha arribat als 20.000 espectadors, 5.000 més que l'any passat. La majoria d'ells eren de les comarques barcelonines i gironines. De cara a l'any vinent el festival vol potenciar la vessant còmica i les activitats paral·leles reforçant lligams amb les entitats locals.

Més d'un miler de persones no s'han volgut perdre l'oportunitat de veure una de les peces més importants del coreògraf Víctor Ullate. Una obra, 'Samsara', que recorda un dels pitjors tràngols de la vida del coreògraf i que té com a objectiu despertar les consciències dels espectadors. Una vintena de ballarins han estat els encarregats d'encisar els assistents del Festival de la Porta Ferrada amb moviments orientals que ja han recollit èxits arreu del món. L'obra, que es va estrenar el 2006, ha servit per tancar per la porta gran la 52a edició del festival de Sant Feliu de Guíxols.

L'espectacle fusiona tradicions i ritmes d'Egipte, l'Iran, la Xina, elJapó o el Nepal per fer una mirada introspectiva i explicar el moment en el qual es va debatre entre la vida i la mort el reconegut artista. "M'agrada molt venir a Catalunya i més estar a Sant Feliu de Guíxols perquè em porta records d'infantesa quan veníem amb la meva família a passar les vacances en aquest poble", ha comentat el coreògraf. "Em porta sensacions dobles, de calidesa i entusiasme i em satisfà molt portar un espectacle com 'Samsara'", ha valorat.

En aquest sentit, Ullate també ha destacat que l'obra té molta relació amb els esdeveniments que succeeixen avui en dia en àmbit internacional. "'Samsara' té un missatge de pau i amor perquè amb guerres i ambicions no arribarem enlloc, no ens podem emportar res a l'altre món i per tant cal ser generosos i donar amor als altres perquè no podem continuar amb l'agressivitat que estem vivint aquests dies amb guerres com estan succeint als països islàmics", ha defensat.

L'espectacle, que s'ha allargat durant unes dues hores, ha finalitzat amb el mateix Víctor Ullate sobre l'escenari llançant petons al públic que l'ha aclamat. L'obra també ha posat el punt final a una edició renovada del Festival de la Porta Ferrada que enguany ha estat dirigida per l'empresa The Project, que va guanyar el concurs convocat pel consistori pels pròxims quatre anys, més dos de renovables. El director artístic del festival, Albert Mallol, ha assegurat que estan "molt satisfets" amb els resultats d'aquest any.

"Hem arribat alss 15.000 assistents als espectacles de pagament i 5.000 a les activitats al carrer, en total hem superat les xifres de l'any passat", ha celebrat. A grans trets, el festival ha tingut un 70% d'ocupació mitjana i tres plens absoluts. "'Nadie sabe nada' d'Andreu Buenafuente o l'espectacle de Belle&Sebastian han estat dues apostes que han funcionat molt bé i el públic ha respost", ha assegurat.

Reforçar aliances i noves activitats paral·leles

De cara al pròxim any, l'organització ja s'ha marcat nous reptes. D'una banda volen ampliar els espais actuals, tematitzar en contingut i calendari els diversos registres artístics - és a dir, unir determinats ventalls com dansa o música en caps de setmana- i potenciar el vessant de la comèdia.

D'altra banda, el festival també vol reforçar les aliances amb les entitats locals i organitzar accions paral·leles més vinculades a la gent del poble. "Anar a l'Espai Carmen Thyssen o que la gent pugui gaudir més del club nàutic, volem que el festival sigui una experiència especial", ha resumit. La gran majoria dels assistents han estat veïns del poble, de les comarques gironines i barcelonines.

Per aquells que no hagin pogut acudir a la cita d'aquesta nit, no han de patir. Ullate tornarà a Catalunya aviat, concretament a l'octubre al Teatre Poliorama de Barcelona amb l'espectacle de flamenc 'El sur', un homenatge a Enrique Morente amb música del 'cantaor' i de la seva filla, Estrella. Posteriorment, a finals d'any, anirà a Madrid amb 'El amor brujo', una obra que espera portar el 2016 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.