El Festival de Peralada clou amb 23.000 espectadors i una ocupació mitjana del 90%

Els Amics de les Arts posen punt final a sis setmanes de música i dansa

Un altre dels grans festivals d'estiu de la Costa Brava s'acomiada del públic aquest dissabte. Els Amics de les Arts posen el punt final a la 28a edició del festival de Peralada (Alt Empordà) que durant sis setmanes ha portat a l'escenari els grans noms internacionals de la dansa, la lírica i la música clàssica, acompanyats de propostes més modernes de pop, rock, soul o música disco.

El director del festival, Oriol Aguilà, ha detallat que el segell del festival és l'aposta per propostes arriscades i de qualitat que sorprenguin el públic. Durant aquesta edició, més de 23.000 espectadors -més que l'any passat- han assistit com a públic a algunes de les propostes i l'ocupació mitjana ha estat del 90%.

El director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha afirmat que tanquen aquesta 28a edició "molt contents" amb les xifres d'ocupació i espectadors. El festival ha superat el nombre d'espectadors de l'any passat i tancat el 2014 amb 23.000 persones de públic, 2.000 més que el 2013. L'ocupació mitjana per cadascun dels 21 espectacles programats ha estat del 90%.


Aguilà ha assegurat que aquest any estaven convençuts que afrontaven "l'edició més difícil" perquè la conjuntura econòmica fa que el públic "triï molt bé i amb molta cura quines propostes volen anar a veure". A aquest factor s'hi ha sumat que aquest estiu ha fet molt mal temps a les comarques gironines, amb pluja sovint i temperatures baixes. Un panorama poc encoratjador per seguir concerts o dansa a l'aire lliure. "Hem pogut salvar tots els espectacles, que ja és molt, però no ens ha ajudat", ha afirmat el director.

Per això, ressalta que estan "molt contents" amb l'acollida que ha tingut la programació d'aquest any entre el públic, que no ha fallat a una de les cites imprescindibles de l'estiu a la Costa Brava.

El festival va començar l'11 de juliol amb la gala lírica amb un dels tenors més importants del món, Piotr Beczala, i ha abaixat el teló aquest dissabte amb un concert especial d'Els Amics de les Arts, durant el qual han estrenat una cançó inèdita.

Enrere queden sis setmanes de música, interpretació, dansa i estrenes que, segons Aguilà, formen part de l'ADN de Peralada. "Sempre prioritzem la qualitat i l'originalitat amb propostes arriscades!, ha afirmat el director que creu que aquesta és la recepta que els ha servit per fidelitzar el públic i per aconseguir que, cada vegada més, turistes viatgin fins a Peralada només per assistir a un concert o a un espectacle. "Va passar amb Jonas Kaufmann, per exemple, i amb Gerard Depardieu", ha detallat Aguilà que exposa que el públic francès cada cop va en augment.

Dansa, música i òpera

En aquesta 28a edició han trepitjat l'escenari de l'Auditori del Parc Castell -amb millores per a l'acústica- els millors tenors del moment com són Jonas Kaufmann, Piotr Beczala i Marcelo Alvárez. La soprano Erika Grimaldi ha fet, a Peralada, el seu debut a l'estat espanyol així com la soprano Csilla Boross, que també ha debutat a amb Andrea Chénier.

Precisament la producció Andrea Chénier ha estat el debut del festival en la creació. Una proesa de la qual Aguilà està especialment orgullós. "No només ho diem nosaltres, ho diu la crítica i el fet que ja la vulguin programar a altres llocs", ha afirmat. Per al 2015, el Festival de Peralada hi tornarà amb Otello de Verdi, la nova aposta operatística que ja han desvetllat.

Una proposta molt aplaudida ha estat el concert ofert pel contratenor Xavier Sabata i l'estrena a nivell mundial de l'òpera Flaubert & Voltaire, del compositor francès Philippe Fénelon. Aquesta òpera ha estat un encàrrec del Festival Castell de Peralada coproduïda amb VOX21 que ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Français i l'INAEM.

El festival ha homenatjat al compositor Richard Strauss en el 150 aniversari del seu naixement. Un concert en el que la soprano Ángeles Blancas va donar vida a les creacions d'un dels compositors més importants de la història de l'òpera del segle XX.

La dansa ha estat protagonista d'aquesta edició en la que s'han celebrat els 30 anys de l'actuació, a Peralada, del mític ballarí rus, Rudolf Nureyev. Per celebrar aquesta efemèride s'ha comptat amb la participació de companyies com són l'English National Ballet, de Tamara Rojo i el Ballet Flamenco Sara Baras. En total, quatre nits en les que el festival ha refermat la seva vocació per la dansa. Precisament la dansa ha estat distingida aquest any amb la Medalla d'Honor del Festival. La presidenta de l'Associació Castell de Peralada, Carmen Mateu de Suqué ha lliurat aquest reconeixement a Tamara Rojo i a Sara Baras.

Dins de l'estiu musical s'ha portat el teatre a l'escenari de l'Auditori amb dos grans actors com Gérard Depardieu i Anouk Aimée que van representar la magistral obra Love Letters. Han debutat al festival Pink Martini i Gloria Gaynor. Aquest 2014 ha representat la tornada al festival d'artistes i formacions com Rosario, Andrea Motis & Joan Chamorro i l'Orquesta Social Buena Vista, companyia que va començar a Peralada la seva gira de comiat a l'estat, Adiós Tour. Organitzat per Casino de Barcelona, l'Auditori va ser protagonista del retrobament a Peralada, 20 anys després, d'Al Bano i Romina Power.

El director del festival ha assegurat que es nota "l'efecte TAV" perquè han rebut més visitants de les ciutats connectades per l'alta velocitat. Per això, preveuen continuar potenciant les presentacions i campanyes d'informació a ciutats com París o Madrid.