Un estudi determina que les depuradores eliminen contaminants però no fragàncies

Una investigadora de la UdG ha evaluat mostres de Girona, Castell-Platja d'Aro i Reus

Els tractaments convencionals de les plantes de tractament d'aigües residuals no aconsegueixen eliminar del tot alguns dels contaminants, sobretot les fragàncies utilitzades a les llars i els productes de neteja i higiene personal. Aquesta és la conclusió a què arribat la investigadora de la Universitat de Girona, Anna Godayol, en la seva tesi doctoral basada en mostres procedents de Girona, Castell-Platja d'Aro i Reus.

En les mostres, també s'ha detectat la presència de compostos responsables de les males olors a les EDAR avaluades. La tesi ha estat dirigida pels doctors Juan Manuel Sánchez i Enriqueta Anticó del grup de recerca en Química Analítica i Ambiental del centre. Les fragàncies són compostos orgànics sintètics cada dia més utilitzats per proporcionar olors agradables a les llars i als productes de neteja o d'higiene personal. La majoria d'aquestes fragàncies, però, arriben com a contaminants a les plantes depuradores pel seu ampli ús quotidià. Un estudi de la investigadora de la Universitat de Girona (UdG) Anna Godayol ha comprovat que les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) no són capaces d'eliminar del tot aquests contaminants, els quals apareixen a les mostres d'aigua un cop finalitzat el seu tractament.

A més, la generació d'olors desagradables a les EDAR s'ha convertit en un assumpte que preocupa a la població. Se sap que aquestes emissions, a més de deteriorar el medi ambient, afecten a la qualitat de vida dels ciutadans provocant símptomes com estrès psicològic, insomni, pèrdua de gana i comportament irracional, entre d'altres.

En la seva tesi doctoral, Anna Godayol ha desenvolupat metodologies analítiques per a la determinació de compostos responsables de males olors i fragàncies d'origen sintètic en mostres procedents d'EDAR de Girona, Castell-Platja d'Aro i Reus. Aquests mètodes s'han aplicat a l'estudi de la qualitat de l'aigua i de l'aire.

Pel que fa als compostos responsables de les males olors, la investigadora ha detectat la presència d'alguns d'ells, la majoria en concentracions baixes, tot i que en algunes ocasions estan per sobre dels seus llindars de percepció olfactiva. Els resultats indiquen que aquests compostos poden tenir una contribució important a la generació de males olors de les EDAR avaluades.

La tesi, que porta per títol 'Development of analytical methodologies for the assessment of odorous and fragrance compounds in wastewater treatment plants', ha estat dirigida pel doctor Juan Manuel Sánchez i la doctora Enriqueta Anticó, investigadors del grup de recerca en Química Analítica i Ambiental de la Universitat de Girona.