El primer simposi de turisme de l'Escala vol trencar fronteres entre residents i turistes

El consistori demana a la Generalitat que s'impliqui per poder fer una segona edició

Un centenar de professionals han participat aquest divendres i dissabte en les dues jornades del primer simposi sobre turisme i territori que s'ha organitzat a l'Escala (Alt Empordà). El repte de trencar la frontera entre residents i turistes i la necessitat d'apostar per un sistema urbanístic més integrador i sensible han estat dues de les principals conclusions d'aquestes jornades que portaven per títol 'La regeneració urbana en municipis turístics costaners'.

El simposi ha comptat amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la Universitat de Girona. L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ja ha demanat a la Generalitat que s'impliqui per poder tirar endavant una segona edició.

La planificació urbanística i els projectes de regeneració de fronts marítims van centrar la primera jornada del simposi, que va arrencar divendres. Durant el primer dia es va mostrar el projecte de millora del front marítim del nucli antic de l'Escala, que està previst que es comenci a executar durant aquesta tardor. Aquest dissabte els professionals han coincidit en la necessitat de trencar les fronteres i barreres existents entre residents i turistes perquè no es poden veure com a dues "necessitats aïllades".


Un altre dels reptes que han sorgit des del simposi és la necessitat de pensar en un urbanisme i sistema urbanístic més integrador amb l'entorn i més sensible. "Estem en un moment fundacional, després d'un creixement desaforat que ha deixat moltes cicatrius", ha remarcat en aquest sentit el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, que ha participat en les jornades.

Segons Vila, cal "procurar aprendre la lliçó i dotar-nos d'una nova sensibilitat que està aflorant". En aquesta línia, el conseller ha defensat que cal "expulsar els cotxes dels nuclis urbans dels pobles, recuperar la quietud i la qualitat de vida". El simposi portava per nom 'Planificació, Turisme i Territori: La regeneració urbana en municipis turístics costaners' i estava pensat per posar a debat la incidència de l'urbanisme en la millora de les poblacions dedicades als serveis turístics. L'esdeveniment ha estat organitzat per l'Ajuntament de l'Escala, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Girona i la Universitat de Girona i ha comptat amb la participació i parlaments d'arquitectes, economistes, urbanistes, geògrafs i gestors públics.

L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha aprofitat la presència del conseller aquest dissabte per demanar a la Generalitat que s'impliqui i doni suport per tirar endavant una segona edició d'aquest simposi. "Hem posat en comú experiències de molts llocs diferents i ha estat un debat amb un bon nivell, que va més enllà del que plantegem a l'Escala, tot i que el projecte que volem per al front marítim sintonitza amb l'evolució del concepte turístic que s'ha parlat aquí", ha assenyalat el batlle. Durant aquests dos dies s'han pogut conèixer experiències com les del pla de la costa de Galícia de la mà de l'arquitecte Manuel Borobio, el pla de reconversió integral de la Platja de Palma o el cas del front marítim i el nou moll de la península de Zadar, a Croàcia.