El novè inund'ART omple Girona de música, espectacles artístics i arts visuals

La Banda de Palafolls s'ha convertit en "flautistes d'Hamelín" recorrent la ciutat

Un any més, el festival inund'ART ha omplert de música, espectacles i arts visuals la ciutat de Girona. Enguany, aquest certamen multidisciplinari inclou 70 propostes i hi participen més de 150 artistes gironins, catalans i d'arreu d'Europa. Des de tallers sobre la por fins a concerts, passant per recitals poètics o exposicions visuals. El festival, tal com detalla la seva directora, Raquel Morón, vol "fer bullir culturalment la ciutat".

Aquest dissabte, la Banda de Palafolls s'han convertit en veritables "flautistes d'Hamelín" amenitzant tota la visita guiada conjunta que ha comptat amb la presència d'alguns dels artistes participants i que ha atret desenes de persones. Des del passat dijous 5 de juny, la novena edició del festival inund'ART està omplint de cultura i art la capital gironina. Com cada any, tots els actes, espectacles i accions són gratuïts.

El certamen multidisciplinari va arrencar amb un taller dedicat a les dones sota el títol 'Sense por' que pretenia convertir-se en un punt de trobada entre grups de dones, associacions de dones gironines i artistes que vegin l'art com una eina de transformació social.

Durant aquests dies i fins aquest diumenge, 8 de juny, el certamen acollirà tota mena d'activitats com recitals poètics, espectacles de circ o concerts en diferents espais de la ciutat. Fins i tot, aquest dissabte, s'ha organitzat una trobada entre artistes, ja que el festival promou la reflexió, el diàleg i la creació de sinergies entre els professionals que es dediquen al món de l'art a les comarques gironines, a Catalunya, Espanya o Europa.

"La nostra valoració és molt positiva, hi ha una gran afluència de visitants, les activitats al carrer estan funcionant bé i considerem que l'inund'ART és un dels pocs festivals que apropa l'art contemporani al públic i això només es veu si vens a Girona", ha explicat la directora del certamen, Raquel Morón. Tal com anuncia el nom del festival, la voluntat d'aquest certamen original és omplir i inundar Girona de cultura. "Ho fem des d'un punt de vista multidisciplinari, mostren artistes i obres que treballen des de diverses vessants tant musicals com visuals o plàstiques", comenta una de les membres de l'equip de direcció del festival, Mireia Zantop.

Any rere any el certamen ha anat creixent en nombre d'activitats, exposicions i participants. "Es van presentar uns 700 artistes a la selecció i finalment n'hem escollit un centenar, cada cop és més difícil però això ens fa feliços perquè d'alguna manera demostra que estem fent una bona feina i que els artistes confien en nosaltres i estan interessats", ha apuntat la directora. A més, tal com en un principi el certamen va apostar clarament pels artistes emergents, ara ja compta amb tota mena de projectes de professionals 'amateurs', reconeguts o internacionals.

Innovant any rere any

En totes les edicions el festival ha volgut anar un pas més enllà, innovar i trobar noves iniciatives. Aquest any, ha apostat per fer visites guiades amenitzades, continuar amb els tallers infantils, fer una nit d'arts escèniques o, fins i tot, dedicar tot el dia del diumenge a activitats - per petits i grans- que giraran al voltant de l'art contemporani. Paral·lelament, es farà un petit inund'ART a Palafolls el pròxim 12 de juliol amb exposicions i actuacions d'artistes com Homoastral, Marc Llach o Adel Pereira, entre d'altres.

"Sempre intentem anar una mica contracorrent, no volem que hi hagi una ordenació vertical entre organització i artistes", ha explicat la directora. Tal com han detallat les dues les integrants de la direcció del festival, l'objectiu del certamen és apropar l'art a la ciutadania i fer veure a la població que "l'art fa la vida més amable i ens converteix en millors persones". Una de les activitats que ha aplegat més públic ha estat la visita guiada d'aquest dissabte a la tarda que ha comptat amb la participació de la Banda de Palafolls de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Palafolls. Els músics han anat fent de "flautistes d'Hamelín" portant d'un lloc a un altre els visitants que volien conèixer tots els espais expositius i accions dins del festival. Aquesta activitat també ha comptat amb la presència i explicacions d'alguns dels artistes que mostren els seus projectes dins del certamen.

"Hi ha instal·lacions molt interessants, considero que és una bona iniciativa, apropa l'art a la gent del carrer que és difícil que pugui entrar en aquest món", ha comentat una de les artistes participants, la fotògrafa Araceli Plaza que fa anys que mostra les seves fotografies dins del certamen. Enguany, però, ha volgut fer un salt més i ha fet un taller de fotografia per a infants.

El novè inund'ART compta amb la col·laboració de divuit entitats del món de la cultura, el seu equip directiu està format per artistes i els visitants poden veure una setantena de propostes de la mà de més de 150 artistes. El pressupost d'aquesta edició s'ha enfilat fins als 69.225 euros i també compta amb el Giroscopi, un punt de trobada per als programadors de les comarques gironines i d'arreu de Catalunya mitjançant el qual podran recórrer l'aparador artístic del festival i incorporar alguns dels espectacles en les seves programacions.