Èxit de públic a la Nit dels Museus

Han organitzat visites teatralitzades, actuacions musicals i tallers, tot per celebrar el Dia Internacional dels Museus

Aquest dissabte a la nit els museus catalans han obert les portes entre set de la tarda i la una de la matinada i han organitzat centenars d'activitats. Ho han fet amb motiu de la desena edició de La Nit dels Museus a Catalunya, que se celebra simultàniament a diverses ciutats europees. Una setantena de museus de les comarques de Barcelona s'han sumat a la iniciativa i han ofert tot tipus d'activitats.

A la ciutat de Lleida s'han programat visites guiades i s'han projectat cintes d'animació i videoart. A Girona la cita ha coincidit amb el Temps de Flors, que ha allargat l'horari de visites fins a la mitjanit. I a Tarragona la principal novetat ha estat un itinerari en trenet turístic.

A la ciutat de Girona, la celebració de la Nit dels Museus ha coincidit amb l'ampliació de l'horari per la mostra 'Girona, Temps de Flors' que baixa el teló aquest diumenge. Tots els museus de la ciutat -des del Museu d'Art, passant pel Museu d'Història de la ciutat o el Museu del Cinema- han obert les portes fins a les dotze de la nit. Milers de persones s'hi han apropat per gaudir de la cultura i conèixer de ben a prop i gratuïtament les exposicions temàtiques o temporals que exposaven els centres.

Gran part dels visitants han reconegut que havien aprofitat el dia per visitar la mostra floral gironina i que s'havien guardat les hores del vespre i la nit per poder veure els museus. És el cas de la Conxita que ha decidit visitar el Museu d'Art de Girona. "Hem vingut avui perquè havíem vist al diari que es feia aquesta celebració dels museus i volíem veure l'exposició que es va inaugurar la setmana passada sobre Antoni Viladomat", ha explicat. D'altres com en David o en Josep Lluís desconeixien que es feia aquesta activitat però s'hi han engrescat ràpidament. "Em sembla una idea fantàstica, pots conèixer els museus amb calma, amb un tarannà diferent i gaudint d'una altra manera", han coincidit.

Arreu de les comarques gironines també s'han realitzat moltes d'activitats, des de visites guiades nocturnes fins a propostes musicals. Al Museu del Suro de Palafrugell s'ha portat a terme un còctel musical batejat amb el nom de 'Moviment sonor: fàbriques d'anada i tornada'. A Sant Feliu de Guíxols, els visitants han pogut gaudir d'un concert d'orgue i un sopar monacal al Monestir del poble.

A Lloret de Mar han aposat per una visita nocturna, amb acompanyament musical, per descobrir els secrets del cementiri modernista. Finalment, a Olot, el Museu de la Garrotxa ha realitzat aquest dissabte un llançament d'una pilota de platja de grans dimensions - una acció artística dirigida per l'Albert Gusi - que havia de caure al bell mig del cràter el volcà de Montsacopa. El vent els ha jugat una mala passada i no ho han aconseguit tot i que l'activitat ha estat un èxit amb més d'un centenar de participants.

La majoria dels museus gironins han unit aquesta celebració de la Nit dels Museus amb la commemoració del Dia Internacional dels Museus, que es fa aquest diumenge.