Olot oferirà el curs vinent estudis d'FP dual especialitzats en el sector agroalimentari

Una vintena d'alumnes podran compaginar la teoria amb formació a les empreses

El gener del 2013 es va constituir a Olot la Fundació Kreas, que unia les sinèrgies del món universitari i el del sector empresarial de la carn per tal d'impulsar una oferta formativa que ajudi a professionalitzar el sector.

Aquest dilluns s'ha presentat la concreció d'aquests mesos de treball. Olot oferirà el curs vinent el primer cicle de grau superior dual especialitzat en el sector carni. Els estudis s'impartiran a la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot (FES) i està previst que els alumnes facin part de les classes en anglès. El curs durarà 2.000 hores i es farà en dos anys. 

Formació retribuïda a les empreses

A la formació teòrica s'hi suma les pràctiques en empreses. La Fundació Kreas ja té una vintena d'empreses agroalimentàries interessades en acollir alumes, als quals haurà de pagar un sou ja sigui mitjançant una beca o un contracte professional. Per contra, les empreses poden formar millors els futurs treballadors. "És atractiu per als estudiants perquè han d'entendre que s'estan postulant per poder ser futurs treballadors d'aquesta empresa", ha destacat la directora de la Fundació Kreas, Mònica Fortet, que apunta que l'agroalimentari és un sector que està creixent i necessita "una massa qualificada". 

El projecte compta amb la implicació de la patronal de la carn, la Federació Catalana d'Indústries Càrnies (Fecic), que aplega 180 empreses del sector. L'agroalimentari és el quart sector industrial més potent de Catalunya (per davant de les farmacèutiques), dóna feina a 29.00 treballadors, representa un 21% del PIB industrial i una facturació anual que supera els 8.000 MEUR. El secretari general de la patronal, Jordi Collado, destaca que és un sector que té necessitats de mà d'obra qualificada i també que és el primer cicle formatiu dual que s'organitza de la mà d'una patronal i no per convenis específics empresa a empresa. La voluntat, a més, és poder estendre aquests estudis a d'altres punts de Catalunya on les empreses s'interessin per aquest tipus de formació dual. 

La implicació de la universitat en la formació professional

El projecte també compta amb la participació de la Universitat de Vic. El rector, Jordi Montaña, ha destacat que s'hi ha implicat perquè és una aposta per novedosa i que connecta amb les àrees que ofereix la universitat. De fet, un alumne que comenci a cursar estudis de grau especialitzats en la indústria càrnia podria accedir a la universitat i, fins i tot, a alguns postgraus o doctorats específics del sector. Montaña també ha ressaltat que és un projecte que es fa de la mà de les empreses i que té un caire internacional, ja que algunes matèries es faran en anglès. 

Per la seva banda, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha destacat que el sector agroalimentari "és el pal de paller" per la comarca de la Garrotxa i que aquest projecte contribueix a la generació de llocs de treball i a fer més competitiva l'economia. 

Més formació per al sector de la carn

A banda d'aquest cicle de grau superior, el curs vinent també arrenquen uns estudis de grau mitjà a l'IES Garrotxa també especialitzats en el sector carni que, en aquesta ocasió, impulsa el Departament d'Ensenyament. 

De la mà de la Fundació Kreas, el que també s'ha posat en marxa és el que s'anomena certificats de professionalització, que concedeix el Departament d'Empresa i Ocupació. Es tracta d'uns diplomes que es donen a treballadors que volen millorar la seva qualificació fent formació a la mateixa empresa. La Fundació Kreas n'ofereix quatre de diferents nivells per aproximadament una quinzena de treballadors cadascun.