Els dissidents socialistes pronostiquen unes males municipals si no es fa congrés extraodinari

Asseguren que "no sobra ningú" dins el partit

Oportunitat perduda. Amb aquestes paraules, els dissidents del PSC de Girona valoren la decisió de l'executiva de no convocar un congrés extraordinari després de les dimissions en bloc. Asseguren, però, que en cap cas llançaran la tovallola, i que intentaran de totes totes que el congrés s'acabi fent. D'entrada, per via interna, però si es troben amb la porta tancada, per la judicial.

"És una llàstima, perquè aquesta era una oportunitat per refer el partit i arribar forts a les municipals; amb una executiva que té la meitat de la gent, les eleccions es prepararan malament", assegura Manel Nadal. Tant ell com Pia Bosch defensen que s'ha de fer complir la llei del partit (és a dir, els estatuts). "Primer internament, perquè per això encara som militants; però sinó, anant als tribunals", afegeix Nadal.

Pia Bosch també és de la mateixa opinió. "La posició de l'executiva no és legítima, i els estatuts deixen molt clar que el congrés s'ha de convocar forçosament en 60 dies", ha reiterat la portaveu a l'Ajuntament i a la Diputació. D'entrada, Bosch considera que "mal exemple" donarà el partit portes enfora si no compleix el reglament. Però més enllà d'això, la dimissionària també deixa clar que el PSC gironí viu "un problema polític de primera magnitud", que obliga a convocar congrés extraordinari.

"Ens trobem amb què una part del PSC ha ocupat el partit i ha expulsat la resta; o com a mínim, ha convertit el seu dia a dia en invivible", indica Bosch. I hi afegeix: "Per tant, cal aplicar la llei interna, no perquè siguem reglamentistes, sinó perquè estem davant un problema polític de primer ordre".

Tant Nadal com Bosch admeten que el diàleg amb l'actual directiva i el primer secretari pràcticament és inexistent. Però també asseguren que ells no en són els culpables. "A les proves em remeto; fa dos mesos que esperem una reunió amb el primer secretari Juli Fernández; malgrat que no és la nostra voluntat ni tenim ganes de confrontació, hem de lluitar pel que creiem", assegura la portaveu.

Partit socialista sobirà

D'entrada, els dissidents aposten per solucionar la crisi per la via interna. No només amb la convocatòria de congrés, sinó també amb el canvi de rumb que, asseguren, ha de tenir el partit a Girona. "El que em preocupa ara és treballar per una alternativa, i aconseguir un partit socialista sobirà", indica Manel Nadal. I hi afegeix: "I crec que aquest partit ha de ser el PSC, però sinó serà una altra cosa".

Del mateix parer també és Pia Bosch. "Volem que el partit torni a ser el que era, i esgotarem les vies perquè sigui així", indica la portaveu. Els dissidents asseguren que, ara per ara, aquesta "lluita per recuperar l'esperit fundacional" s'ha de fer des de dins.

"Ara mateix, encara som aquí; si això fracassa, ningú ho vol, però haurem de buscar alternatives", diu Bosch, en referència a una escissió. "Nosaltres no plegarem, però pel què vaig entendre ahir de les paraules del primer secretari, més que parlar d'una escissió, ho faríem d'una expulsió", ha dit Manel Nadal.

Els dimissionaris també asseguren que, ara com ara, al PSC de Girona no hi sobra ningú. "Aquesta crida a què la gent marxi o plegui dels càrrecs, a dir que hi ha gent que sobra, és quelcom que en un partit que té vocació majoritària no es pot admetre; més aviat falta gent", diu Pia Bosch, en referència a les declaracions de Fernández perquè deixés de ser portaveu a l'Ajuntament de Girona i a la Diputació.

Per últim, Manel Nadal creu que la petició que ahir va fer la comissió executiva a la direcció nacional, dient que el PSC avalés la Llei de Consultes al Parlament, no es donarà. "Si es produeix algun dia serà molt benvingut, però veig que la línia del partit a nivell nacional va cap a un altre costat", conclou.