Lucena assenyala CiU i ERC com a culpables de la crisi del PSC a Girona

El socialista descarta un congrés nacional i convida als crítics a "assumir" que no són majoria al partit

"No sé si als meus companys de partit els ha sorprès; a mi només relativament". D'aquesta manera ha reaccionat Maurici Lucena en ser preguntat per la crisi del PSC a Girona desencadenada aquest dimarts.

I és que el socialista creu que hi ha dos forts motius externs que "fa temps" afecten directament al PSC i són els culpables d'episodis com aquest. "En aquella estratègia -de CiU i ERC- de mantenir la tensió, un dels objectius és el de fer trontollar el PSC, un partit que consideren clau trencar per assolir els seus objectius", ha afegit. De fet, segons Lucena, "si poguéssim entrar a la seu de CiU i ERC, trobaríem que part de l'estratègia sobiranista passa per desestabilitzar el PSC", i això té "incidència en els comportaments individuals" d'alguns socialistes com els que ara han plegat. "La pressió no tothom l'aguanta igual", ha sentenciat.

L'altre gran culpable de la crisi gironina està, segons Lucena, també fora del PSC. En aquest sentit, ha remarcat que darrerament al PSC s'han "aguditzat" les discrepàncies perquè existeix a Catalunya "una forta pressió política ambiental". "No és que hi hagi una conspiració només enfocada al PSC, però aquest factor és un dels que explica part de la situació", ha conclòs.

El que sí ha volgut fer Lucena és carregar contra els que han abandonat la direcció del PSC gironí. "No sé si per la pressió ambiental o perquè ja no tenen el protagonisme que tenien en altres temps, però tenen gran dificultat per acceptar que al PSC les decisions es prenen conforme a la majoria i la democràcia interna", ha dit, tot recordant que "les posicions del grup parlamentari i la direcció són les que tenen un suport majoritari entre els afiliats del PSC" i no les dels crítics. En aquest sentit, creu que si no volen abandonar el partit, el que haurien de fer és "assumir" que no són majoritaris i "esperar el seu moment", si es que arriba algun dia on la seva postura té més pes intern.

D'altra banda, Maurici Luneca ha descartat que aquesta enèsima crisi al PSC hagi de desembocar en un congrés extraordinari a les comarques gironines o a nivell nacional. "Ja hi ha suficients mostres i moments on s'han comptat amb vots el pes de cadascú", ha dit. Amb tot, ha "lamentat" que noms com el de Joaquim Nadal o Pia Bosch hagin decidit marxar sense "presentar-se a les primàries" per a l'alcaldia de Girona. "Era una magnífica oportunitat de mesurar la força de cadascú", ha sentenciat.