S'espera emplenar el 80% dels hotels de la Costa Brava per Setmana Santa

El 90% de les cases rurals ja estan ocupades i els càmpings esperen que el bon temps acabi de decidir els turistes

La Setmana Santa arriba amb una previsió d'ocupació que, en alguns hotels de la Costa Brava, podria arribar al 80%. Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, els millors registres es podrien donar a establiments de la Costa Brava centre, i lleugerament inferiors a l'Alt Empordà (65%) i a la Selva marítima (75%). El fet que la Setmana Santa comenci tan tard fa que el temps esdevingui un factor encara més determinant per als turistes que es decideixen a última hora. A les cases rurals, en canvi, ja tenen un 90% de reserves fetes. Els càmpings que obren també esperen omplir entre un 60% i un 70% dels bungalous. En tots els casos, són previsions similars a les de l'any passat.

Hotels, càmpings i cases rurals gironins tenen ja tot preparat per començar la Setmana Santa que, en molts dels casos, dóna el tret de sortida a la temporada turística per a aquells establiments que a l'hivern tanquen portes. Les previsions d'enguany són similars a les de l'any passat, tot i que el fet que la Setmana Santa caigui tan tard en el calendari ha animat més empresaris a obrir els seus negocis.

Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, el 75% dels establiments hotelers de la Costa Brava ja obren portes aprofitant les vacances de Setmana Santa. Alguns però, només estaran en marxa durant aquests deu dies i tornaran a tancar per arrencar temporada ja quan arribi el bon temps. A les comarques interiors i a Girona ciutat, en canvi, el 100% dels hotels estaran oberts.

Segons les reserves que fins ara han rebut els hotelers, a l'Alt Empordà la previsió d'ocupació és del 65%, a la Costa Brava centre puja fins al 80% i a la zona de la Selva marítima se situa entorn el 75%. Més enllà del litoral, a la ciutat de Girona i al seu entorn es preveu omplir un 55% de les habitacions, a la Selva interior i a la Garrotxa l'ocupació cauria fins el 40% i a la Cerdanya i el Ripollès se situaria entorn el 50%.

Els càmpings de l'Associació de Càmpings de Girona que han obert esperen bones ocupacions, sobretot als bungalous(Horitzontal)



El perfil del turista que aquest dies s'acostarà a les comarques gironines serà bàsicament nacional. Tres de cada quatre turistes que dormin a hotels gironins seran catalans. El 25% restant correspon a visitants francesos, seguits dels belgues. La mitjana d'estada dels clients és de 2,5 dies, i la majoria d'entrades s'esperen el divendres 18 i el dissabte 19 d'abril. Segons dades de la federació, el 68% de les reserves que fins ara s'han fet als establiments associats són per part de clients individuals, i el 32% restant l'han fet operadors turístics.

Des de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines han destacat que les previsions per a aquesta Setmana Santa són molt similars a les de l'any passat però que cada vegada prenen més importància les reserves a darrera hora.

El 90% de cases de turisme rural, reservades

Segons dades de l'Associació Turisme Rural de Girona, per als dies forts de la Setmana Santa (de Divendres Sant a dilluns de Pasqua) ja estan reservades el 90% de les places. Tot i això, i amb l'arribada de reserves de darrera hora, l'associació espera arribar a una ocupació del 95%, que seria molt similar a la de la Setmana Santa de l'any passat. El perfil del turista que ha fet les reserves correspon a famílies de la zona de Barcelona i l'àrea metropolitana i les reserves s'han fet de forma bastant homogènia a les cases rurals de les diferents comarques. Com ja ha vingut passant des de l'esclat de la crisi, el client cada vegada escurça més les estades i fa del preu el principal element a l'hora de decidir-se a fer la reserva. Per això, la majoria de reserves són per a tres nits, tot i que el calendari de vacances permetria fer estades majors. L'ocupació prevista durant el primer cap de setmana i els dies no festius estaria entorn del 35%, segons dades de l'Associació Turisme Rural de Girona. Aquestes dades són pitjors que les de temporades anteriors i confirmen la tendència dels darrers anys: la gent només lloga les cases rurals en temporada alta i durant els principals ponts.

Més càmpings oberts

El president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, ha explicat que el fet que aquesta Setmana Santa caigui quasi a finals d'abril fa que hi hagi més càmpings que s'hagin decidit a obrir. L'associació representa 76 establiments (el 80% de l'oferta d'allotjament en càmpings) i el 40% ha decidit arrencar la temporada coincidint amb la Setmana Santa. Gotanegra ha explicat que durant aquestes vacances el turista que reben és català i, bàsicament, de Barcelona i àrea urbana. Més que en d'altres dates, per Setmana Santa el temps que faci és "essencial", segons reconeix Gotanegra. Per això, moltes de les reserves -especialment les de les parcel·les- s'esperen que arribin a darrera hora. "Hi ha molta gent que espera a veure quin temps farà i també si arriben ofertes de darrera hora", ha explicat el president dels càmpings.

En canvi, sí es reserva amb més antelació l'allotjament en bungalous. Segons les dades de l'associació, els establiments que estaran oberts per Setmana Santa poden arribar a ocupacions d'entre el 60% i el 70% als bungalous.

El president de l'associació també ha assenyalat que, més enllà de la Setmana Santa, esperen també una bona afluència de clients les dues setmanes següents. Els càmpings gironins tenen entre el seu públic objectiu alemanys, francesos, belgues o holandesos que, segons explica Gotanegra, fan vacances durant la darrera setmana d'abril i la primera de maig.