Cinc assalts violents a comarques gironines durant el primer trimestre

L'any passat s'havien registrat una vintena

La celebració del Dia de les Esquadres a Girona s'aprofita per passar balanç de la feina feta per part dels mossos a la demarcació. El comissari Joaquim Belenguer ha repassat les dades de l'any passat, durant el qual els delictes i faltes es van reduir un 5,82%, i ha volgut deixar constància de quines prioritats s'han atacat durant el primer trimestre d'any.

D'entrada, Belenguer ha subratllat que s'ha aconseguit començar a invertir l'augment d'estrebades de fins al 13,61% que es va registrar durant el 2013. Al llarg d'aquest primer trimestre d'any, com ha precisat, aquest tipus de delinqüència s'ha reduït en més d'un 40% (passant dels 90 casos als 50 comptabilitzats entre gener i abril).

El comissari tampoc ha volgut passar per alt la lluita que fan els mossos contra els assalts violents (els delictes que generen més alarma social). D'entrada, ha recordat que el cos està fent "un treball infatigable" per aconseguir "empresonar" els assassins de l'empresari Jordi Comas, mort a finals del 2012 durant un assalt a la seva casa de Platja d'Aro.

Centrant-se en aquest tipus de delinqüència, Belenguer ha volgut subratllar que els dispositius i la pressió policial contra els lladres violents han aconseguit reduir el degoteig de casos que viu el territori. "Durant el primer trimestre del 2014, se n'han registrat cinc arreu de la demarcació, davant la vintena que ja portàvem comptabilitzats en el mateix període de l'any passat", ha precisat el comissari.

"Són molt pocs, però al mateix temps també molts", ha reflexionat el cap de la Regió Policial, avançant que els mossos no abaixaran la guàrdia. El comissari ha volgut recordar que l'any passat els assalts violents es van reduir en un 16,67% (passant dels 54 casos del 2012 a 45), però que tot i això, encara s'està lluny de situar-se a nivells dels anys 2010 i 2011 (en què el número de casos va ser de 38 i 29, respectivament).

Més eines contra la prostitució

Belenguer també ha aprofitat la presència de polítics i autoritats a l'acte per instar-los a donar "més eines" a la policia que permetin acabar d'una vegada per totes amb "la xacra" de la prostitució de carretera. "Atempta de ple contra la dignitat humana; no cal oblidar que, en molts casos, aquestes noies són les víctimes", ha subratllat el comissari.

Segons el cap de la Regió Policial, l'Operatiu Voral ha estat un primer pas per eradicar la presència de noies parant als vorals. El dispositiu es va engegar l'estiu del 2012 i, sobretot, com ha precisat el comissari, es va centrar en posar multes als clients. De retruc, també ha permès reduir en un 50% la presència de prostitutes a les carreteres (s'ha passat del centenar a la cinquantena) o allunyar-les del voral.

Però per Belenguer, ara es fa necessari fer un pas més per eradicar la prostitució de carretera i acabar amb la situació "denigrant" que viuen les noies que es veuen forçades a exercir-hi. "Cal trobar-hi una solució immediata; i per això, és necessari que disposem de més eines per combatre-la", ha ressaltat.

Per últim, el cap de la Regió Policial també ha volgut fer un repàs a les darreres dades de trànsit, que mostren una clara reducció dels accidents mortals. En els darrers tres anys, el número de víctimes que han perdut la vida a la carretera ha baixat fins a un 46,15% (dels 65 del 2010 als 35 del 2013). I en aquest primer trimestre d'any, aquesta tendència a la baixa s'ha intensificat (passant dels set morts del 2013 als tres d'aquest principi de 2014).

Neix, pertany i serveix al poble

La celebració del Dia de les Esquadres ha aplegat fins a 1.000 persones a l'Auditori de Girona. Durant l'acte s'han entregat fins a 168 felicitacions, tant a policies que han destacat en alguna actuació com a ciutadans que han facilitat la feina dels Mossos d'Esquadra. També s'ha tingut un record per als agents morts durant el darrer any i s'ha fet un homenatge a dos mossos que van viure la cruesa de la Guerra Civil i la repressió posterior: el caporal de primera Ramón Molist i el coronel Frederic Escofet (que va acompanyar Companys a l'exili).

Entre les autoritats que han presidit l'acte hi havia el conseller d'Interior, Ramon Espadaler; el director general de la Policia, Manel Prat o l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Per part dels mossos, a més del comissari Belenguer, també s'han assegut a la taula presidencial el sotscap de la regió, l'intendent Francesc Xavier Gámez i el comissari en cap del cos Josep Lluís Trapero.

El conseller d'Interior ha admès que aquests no són "moments senzills", perquè les limitacions pressupostàries impedeixen que el cos disposi de mitjans "per fer la feina una mica més fàcil" i també perquè els mossos reben "tensions" per part de polítics i ciutadans. Espadaler ha agraït als agents el seu "esperit de servei" i ha recordat que un mosso d'esquadra "neix, pertany i serveix al poble".

Tant en arribar com en sortir de l'Auditori de Girona, Espadaler s'ha trobat amb una protesta d'un grup de Bombers contra les retallades. Els Bombers han desplegat una pancarta i han increpat el titular d'Interior acusant-lo de mentider.