La Fundació Tutelar va rebre 3,6 nous casos per setmana l'any 2013

Amb 665 persones, la de Girona és l'entitat que més persones protegeix al conjunt de Catalunya

La Fundació Tutelar de les comarques gironines, que des de fa 10 anys protegeix persones en diferents situacions de vulnerabilitat, va atendre l'any passat 3,6 nous casos cada setmana. La fundació gironina, que actualment protegeix un total de 665 persones, és la que empara més gent al conjunt de Catalunya. Del total de persones protegides, el 43% pateixen alguna malaltia mental, el 32% són persones majors de 70 anys, i el 25% pateixen una discapacitat intel·lectual.

Des de la fundació es denuncia que cada dia hi ha més gent en situacions d'indignitat, desatenció, espoli econòmic o maltractament, i que cal coordinar les "escasses i obsoletes" eines jurídiques amb els "limitats" recursos existents. L'activitat de la Fundació, creada l'11 d'abril de 2003, es concreta especialment en l'exercici de càrrecs tutelars per designació judicial, amb les responsabilitats que això suposa respecte aquestes persones quan, per qualsevol circumstància, no hi ha familiars, o aquests no estan en disposició d'assumir aquesta responsabilitat, o no convé que l'assumeixin, però també ofereix suport a les persones que tenen cura d'un familiar assumint càrrecs tutelars (assessorament, orientació, gestions per preveure el futur, etc.).

En deu anys, l'entitat s'ha consolidat en el seu camp com l'organització tutelar amb major nombre de persones protegides de Catalunya (amb una mitja de 3,6 nous casos per setmana l'any 2013), amb càrrecs tutelars molts diversos i complexos, segons diagnòstic. Actualment, l'entitat protegeix 665 persones (persones que pateixen malalties mentals, discapacitat intel·lectual o malalties relacionades amb l'envelliment). De total de persones protegides, 43% són persones amb malaltia mental, un 32% són persones majors de 70 anys, i un 25% pateixen una discapacitat intel·lectual.

Durant l'any 2013, la Fundació ha posat de manifest públicament les situacions vulnerabilitat a les que ha de fer front en la pràctica de l'acció tutelar. En relació a la realitat de la gent gran la Fundació ha destacat les situacions d'indignitat, desatenció, espoli econòmic i maltractament als quals es veuen tot sovint exposades les persones grans; en relació amb les persones que pateixen una malaltia mental, l'entitat ha alertat sobre l'increment de casos que necessiten protecció legal entre la població més jove amb un perfil de patologia molt complexa de tractar (l'ampli espectre dels trastorns de la personalitat), acompanyada tot sovint de situacions de desestructuració familiar i social importants.

El consum de tòxics hi està molt present, factor que incrementa les dificultats de donar-hi suport. I en relació amb les persones amb discapacitat intel·lectual, la Fundació ha denunciat sobretot la situació d'aquelles més autònomes que són objecte d'abusos per part de tercers, i atractives per aquells sense escrúpols que poden aprofitar-se'n. La Fundació ha posat l'accent en el repte que tenim com a societat de comunicar o denunciar qualsevol sospita d'abús.

L'entitat ha subratllat en tots els casos les "escasses i obsoletes" eines jurídiques vigents per dur a terme una adequada protecció i ha evidenciat la necessitat "urgent" de coordinar els recursos socials i sanitaris existents, molt limitats, en l'actual context econòmic i social.

Presentació informe

El proper 11 d'abril, la Fundació Tutelar de les comarques gironines tancarà el programa commemoratiu del desè aniversari de l'entitat amb la celebració d'una jornada de cloenda en la que es presentarà el document de conclusions del 1er Cicle 'El Repte social: protegir persones en situació de vulnerabilitat.

Aquest document recull les aportacions i reflexions dels experts que van participar-hi al llarg de tres sessions de treball dedicades a tres col·lectius diana: persones que pateixen una malaltia mental, gent gran i persones amb una discapacitat intel·lectual. Els canvis necessaris en la legislació actual en relació amb la protecció legal de les persones vulnerables, juntament amb la necessitat d'establir nous mecanismes d'actuació en la pràctica professional que garanteixin la prevenció de situacions no desitjables, així com la protecció dels drets fonamentals de les persones són, a trets generals, els grans reptes que el debat del 1er Cicle posa damunt la taula.