El programa 'Salut i crisi' va ajudar més de 47.800 gironins a cobrir necessitats bàsiques

El Dipsalut vol crear una central de compres de tota la demarcació

A través del programa 'Salut i crisi' l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, el Dipsalut, dóna suport econòmic a entitats socials, ajuntaments i consells comarcals perquè continuïn desenvolupant els projectes destinats a pal·liar les conseqüències de la crisi econòmica en la salut de les persones. Són, essencialment, projectes que se centren en atendre les necessitats bàsiques com l'alimentació, l'accés a medicaments, l'habitatge, els subministraments energètics o l'ocupació.  

El 2013, el primer any, el programa va comptar amb un pressupost d'1 MEUR (milió d'euros) i els diners per a aquest 2014 seran 1,5 MEUR, mig milió més. Segons ha explicat el vicepresident del Dipsalut, Josep Maria Corominas, tenen en ment consolidar l'ajuda que han prestat al llarg del primer any i, a més, endegar altres projectes com ara la creació d'un central de compres per a tota la demarcació. L'objectiu és beneficiar-se de l'economia d'escala i aconseguir, per exemple, bolquers, bombones de butà o llet més barats.  

A més, segons ha explicat Corominas, també volen intentar aconseguir augmentar el pressupost en 1 milió d'euros més per endegar projectes relacionats amb crear ocupació. "Estar aturat de llarga durada genera un impacte en la salut claríssim, i això és el que volem evitar", ha afirmat Corominas.  

Família, alimentació, habitatge

Al llarg del 2013 el gruix dels diners s'han destinat a tres eixos: família, habitatge i alimentació. Les ajudes a famílies són ajudes directes per higiene, roba, ulleres, transport, activitats d'integració o per atendre persones en risc per entorn de violència domèstica a la llar. La major part dels ajuts han servit per cobrir necessitats d'alimentació, per assegurar que les famílies afectades per la crisi tenen una nutrició adequada o que compten amb recursos per pagar menjadors escolars, i a habitatge, tant per pagar lloguer o hipoteca com subministraments per evitar la pobresa energètica o reparacions per assegurar les condicions de salubritat.  

El president de la Diputació de Girona i del Dipsalut, Joan Giraut, ha explicat que la majoria de les ajudes han anat a famílies en les quals tant pare com mare estan desocupats i tenen fills al seu càrrec.