La CUP demana a l’Ajuntament de Girona que es revisi l’ordenança de civilitat

El Parlament va aprovar la "revisió" de les ordenances en aquesta temàtica

La CUP de Girona proposarà, a través d’una moció al proper ple, que l’Ajuntament de Girona atengui la demanda del Parlament de revisar l’ordenança de civilitat. Al ple monogràfic sobre la pobresa celebrat al Parlament la setmana passada va aprovar-se una resolució en què, a instàncies de la CUP, s’insta els municipis “a promoure la revisió de les ordenances de civisme i dels plans de seguretat perquè no accentuïn l’estigmatització i la penalització de persones en situació d’alta vulnerabilitat i pobresa” (resolució 577/X, punt 3.G).

Per la CUP, aquesta demanda del Parlament s’ha d’atendre amb celeritat, i és per això que al ple del mes d’abril proposarà que s’obri un procés de participació i diàleg per revisar l’ordenança, i que es creï un grup de treball en què, a més dels tècnics i el grups municipals, i puguin participar entitat ciutadanes, especialment aquelles implicades en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

La CUP ha recordat que l’ordenança de la civilitat de Girona va tirar endavant, la tardor del 2012, amb els vots en contra gairebé tota l’oposició i amb el rebuig de múltiples entitats ciutadanes, i també que es van desestimar diverses al·legacions que feien referència a l’estigmatització i criminalització de les persones amb pocs recursos que suposava la normativa. Algunes de les al·legacions de la CUP desestimades, per exemple, sol·licitaven la supressió dels articles en què es penalitza la mendicitat o el fet de menjar i beure al carrer.

D’altra banda, cal tenir en compte que el maig del 2013 setze associacions gironines van denunciar davant del Síndic de Greuges l’ordenança de civilitat, atenent al seu caràcter “coercitiu”. Entre les queixes de les entitats s’hi va fer constar que “la normativa afavoreix l’estigmatització i la criminalització de determinats col·lectius de la ciutat com ara el jovent o les persones pobres”.

En el seu moment, doncs, la CUP ja mostrar-se contrària a l’aprovació d’aquesta normativa, entenent la seva aplicació podia suposar una vulneració dels drets i llibertats dels gironins i les gironines, i va proposar com a alternativa la creació d’un acord municipal per a la convivència ciutadana, elaborat participativament i basat en mecanismes de prevenció i mediació. Ara, un any i mig després de la seva aprovació, la CUP ha reafirmat les seves crítiques a l’ordenança i per això, aprofitant la resolució del Parlament, en demanarà una revisió a fons.