El PSC de Girona dóna suport a Mas perquè convoqui la consulta amb lleis catalanes

Juli Fernández reacciona així davant la negativa de Rajoy en acordar-la

El primer secretari del PSC de els comarques gironines, Juli Fernández, comparteix que el president Artur Mas s’aculli a les lleis catalans i al Parlament per convocar la consulta a través de la qual el poble de Catalunya ha de poder decidir quina relació vol tenir amb Espanya, després que Mariano Rajoy s’hagi negat a acordar-la per mitjà de la transferència en matèria de referèndums segons l’article 150.2 de la Constitució. Fer4nàndez, malgrat aquesta coincidència, reclama al President de la Generalitat que faci una pregunta més clara i concreta a la ciutadania.

“Vull donar suport públic al president Artur Mas en la seva voluntat de consultar el poble de Catalunya utilitzant les lleis catalanes i el Parlament de Catalunya, tal com ha anunciat, i estic convençut que la millor manera és usant la llei catalana 4/2010 o la futura llei de consultes, actualment en tràmit parlamentari”, ha apuntat Fernández.

El socialista, a més, ha afegit que “ja vàrem advertir que el millor camí per fer una consulta al poble de Catalunya no era presentar una proposta de transferència en matèria de referèndums, segons l’article 150.2 de la Constitució, perquè el Partit Popular la tombaria sense deixar-la desenvolupar, i perquè els referèndums que es permeten convocar per mitjà d’aquest procés tampoc no poden afectar el territori nacional, que està protegit específicament en els articles 1.2 i 2 de la Constitució”, puntualitza.

Tanmateix aquesta via té, segons els socialistes, un gran perill que és del tot necessari d’evitar: “Ens pot passar que sigui denunciada com a inconstitucional i que el govern de Madrid la prohibeixi explícitament. Per evitar- ho, el president Mas ha de modificar la pregunta per assegurar-se que tothom pugui votar i que la consulta no es pugui prohibir per inconstitucional”. El primer secretari dels socialistes de les comarques gironines entén que si bé “la pregunta ha de ser directa, clara i neutra”, ha d’evitar que el govern del Partit Popular la pugui titllar com a inconstitucional.

En aquest mateix sentit, Fernández adverteix que “cal la màxima unitat de tots els catalans i catalanes i, per això, hi han de ser presents els diferents projectes territorials que han de tenir dret a decidir. Aquesta és una qüestió fonamental, si el procés de la consulta va de debò i no és una mera gesticulació per convocar després eleccions”.

Juli Fernández proposa una primera pregunta clara i directa “que no pot ser inconstitucional de cap manera” que demani explícitament: Vostè vol que el president de la Generalitat negociï amb l’Estat una nova relació de Catalunya? I en cas de resposta afirmativa, la proposta de Fernández és que la segona pregunta es formuli amb els termes següents: Vol que aquesta nova relació entre Catalunya i Espanya sigui la independència o que tingui caràcter federal?

“Aquesta doble pregunta té dos avantatges: inclou els partidaris de la independència, de l’status quo actual i del federalisme; a més, no pot ser caracteritzada com a inconstitucional i, per tant, assegura que es portarà a terme la consulta el dia 9 de novembre d’aquest any”, conclou Juli Fernández.