El Festival del Circ entra en la 'maduresa' amb una ocupació del 95%

La fundació que impulsa el certamen portarà als tribunals a aquells que "sembrin" sospites d"opacitat"

El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres tanca la tercera edició amb xifres rècord. Un total de 28.146 entrades venudes de les 29.484 que hi havia en total, el que suposa una ocupació del 95,4%. Enrere queden els 14.432 espectadors que es van assolir en la primera edició, és a dir, la meitat del que s'ha aconseguit dos anys més tard. El director artístic del certamen, Genís Matabosch, ha valorat aquesta última edició com a un "èxit rotund" que els demostra l'entrada a una nova fase, la de la "maduresa", lluny dels "temors d'infantesa i hostilitats d'adolescent".

La decisió de créixer més en quant a superfície de les carpes, butaques o nombre de funcions encara no està decidida. Segons ha assenyalat Matabosch, si una cosa tenen clar és que aquesta consolidació ha estat gràcies a un públic fidel, un factor molt més determinant que la pròpia notorietat de crear un festival nou.

I és que aquest any han observat com per primer cop hi havia una xifra important d'espectadors que no només han comprat entrades per veure un espectacle sinó que han arribat a pagar pels tres, és a dir, l'Espectacle Blau, el Vermell i el d'Or, amb els guanyadors. És per això que abans de decidir si el festival creixerà en espai, butaques o nombre de funcions volen saber quina és l'opinió de l'espectador. I ho faran a través de les enquestes de satisfacció enviada a més de 6.000 correus electrònics d'espectadors, dels quals 873 ja han respost. "Hem d'acabar de veure l'hàbit real dels espectadors per a dissenyar properes estratègies de comunicació", afegeix Matabosch.

Trencar el "monopoli" de Dalí com a marca internacional de ciutat

Fa només una setmana que el festival va baixar el teló i encara és molt aviat per tenir totes les dades de l'impacte que ha suposat la nova edició. A nivell econòmic, se sap que el sector hoteler va aconseguir la plena ocupació el cap de setmana que es va celebrar el festival, un fet "impensable" fa uns anys, segons Matabosch, essent temporada baixa. D'aquí a dues setmanes, l'Ajuntament de Figueres donarà a conèixer les conclusions del sistema per monitoritzar l'impacte econòmic dels esdeveniments que tenen lloc a la ciutat, i aquest festival serà el primer en ser analitzat a mans de la consultoria Baldrich & Munitz (BIM).

Els seus impulsors tenen clar que aquest esdeveniment ha aconseguit trencar el "monopoli" que fins ara tenia la figura de Dalí per projectar la marca internacional de Figueres al món amb un festival que és "únic" i "molt peculiar". A banda de ser la plataforma d'entrada d'espectacles inèdits a les pistes de circ d'Europa, també és el certamen amb les entrades més econòmiques de tots els festivals de circ europeus.

La fundació reivindica la transparència en la gestió

Un altre fet que el diferencia és que aquest festival de Figueres està impulsat per una fundació cultural sense ànim de lucre, la Circus Arts Foundation, que enguany ha comptat amb el suport de prop de 150 empreses i entitats. La fundació assumeix el 74% del pressupost de cada edició, el que suposa un "risc real" i la necessària recerca de patrocinis, que representen un 13% d'aquesta partida. Enguany, la xifra total ascendia a més de 300.000 euros. La resta del pressupost s'ha aconseguit amb aportacions de les administracions, un 26%.

El cost total d'aquesta nova edició ha estat de 590.913 euros, que s'han cobert de la següent manera. Un total de 358.237 euros en taquillatge, cafeteria i merchandising; 75.375 euros en patrocinis; 110.000 euros des de l'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona; 19.801 euros de la Generalitat; 14.000 euros del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava i 13.500 euros del Ministeri de Cultura.

El seu director també ha reivindicat amb fermesa la transparència en la gestió, tot dient que cada any es fa una auditoria i que es donen a conèixer totes les xifres abans i després de cada edició. En aquest sentit, també ha advertit que estan disposats a portar als tribunals a tots aquells que apuntin sospites de "nepotisme" o "opacitat" en la gestió que Matabosch ha definit com a "modèlica". El director no ha volgut assenyalar a ningú en concret però sí que ha reconegut que com passa amb tot projecte ambiciós es desperten "enveges" i "recels". També han recordat que el seu és un equip molt reduït, format per tres persones, totes donades d'alta a la seguretat social com també s'exigeix a les empreses subcontractades. 

L'Ajuntament defensa el conveni fins al 2017

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha subratllat que aquest és un projecte recent, que va néixer en aquesta mateixa legislatura i que està donant sorpreses per la gran "qualitat" que està demostrant. Felip ha defensat el conveni signat amb la fundació que garanteix la celebració del festival fins al 2017 tot dient que aquest és un "projecte de ciutat" que no es pot anar canviant en funció de les voluntats polítiques. També ha assegurat estar convençuda que els resultats de l'impacte econòmic a la ciutat seran molt positius. 

El Festival es va celebrar des del 20 al 24 de febrer al Recinte Firal i va comptar amb un cartell format per 75 artistes de 14 països diferents i un total de 24 atraccions inèdites a Europa.