28.000 espectadors es passen pel Festival Internacional de Circ de Figueres

Els xinesos Kai Cao i Flag Circurs i el Circ Nacional de Pyongyang han resultat els guanyadors

Els artistes asiàtics han estat els grans triomfadors de la 3ª edició del Festival del Circ de Figueres. Els guanyadors dels Elefants d'Or als millors espectacles han estat l'artista xinès Kai Cao, la companyia Flag Circus, també xinesa, i el Circ Nacional de Pyongyang, de Corea del Nord, que també s'ha fet amb el Premi del Públic. Els Elefants de Plata han estat pels brasilers Olimpo's brothers, la vietnamita Trinh Trá My i la russa Tatiana Ozhiganova. La contorsionista Jordan McKnight, el duo Ming & Alexa i la Yunnann Acrobatic Troupe of China, han rebut els Elefants de Bronze.

El Premi del Jurat de la Crítica ha estat per al pallasso xilè Pastelito i el de la Imatge per a la xilena Catalina Pala. Desprès de cinc dies d'actuacions, el Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres ha posat el punt i final a la seva tercera edició amb la celebració aquest dilluns a la nit de l'anomenat Espectacle Or, la gran final del certamen, on han actuat les 13 millors companyies de la present edició i on s'han entregat els trofeus als guanyadors. A banda dels premis especials, s'han entregat dotze guardons: tres Elefants d'Or, Plata i Bronze, un més per categoria respecte a l'anterior edició, més el Premi del Públic, el Premi del Jurat de la Crítica i el Premi del Jurat de la Imatge.

En una carpa central plena de gom a gom amb més de 2.000 espectadors, els grans triomfadors han estat els components del Circ Nacional de Pyongyang, de Corea del Nord, que amb les seves acrobàcies extremes combinant la balança russa i la barra fixa han confirmat els pronòstics que els situaven com a favorits. A banda de guanyar un dels tres Elefants d'Or, també s'han fet amb el Premi del Públic. I és que els assistents a les seves funcions han pogut gaudir d'un espectacle d'extrema dificultat més pròxim a un concurs olímpic, amb quíntuples salts mortals inclosos, que no pas a un número convencional de circ.

El segon i tercer Elefant d'Or han estat per el malabarista xinès Kai Cao i per a la companyia, també xinesa, Flag Circus. El primer s'ha endut una de les grans ovacions de la nit amb el seu número on combina de forma extremadament precisa els malabarismes amb fins a 8 pilotes i el claqué. Els membres de Flag Circus han convençut el jurat del festival amb un original número de malabarismes amb diàbolos, un exercici que porten a l'extrem amb coreografies d'una precisió quirúrgica.

Els Elefants de Plata han estat per els pels brasilers Olimpo's brothers, amb els seus exercicis de força, la vietnamita Trinh Trá My, que ha delectat el públic amb els seus equilibris de sabres penjada d'una tela en alçada, i la russa Tatiana Ozhiganova, que ha sorprès els assistents amb un espectacle d'una gran plasticitat on fa equilibris en cinta aèria d'extrema dificultat mentre toca la concertina, un petit acordió.

De la resta de guardonats, la contorsionista extrema nord-americana, Jordan McKnight, ha aixecat crits d'esgarrifança mentre portava el seu cos al límit, i el duo Ming & Alexa, que a banda de ser parella artística també ho són sentimental, han emocionat el públic amb les seves acrobàcies aèries carregades de sentiment.

El Premi del Jurat de la Crítica ha estat per al pallasso xilè Pastelito, que un cop més s'ha posat el públic a la butxaca amb la seva simpatia i el seu virtuosisme musical. 
Per últim, la equilibrista xilena, Catalina Palma, que va obrir aquesta tercera edició amb una exhibició al castell de Quermançó fa dos diumenges, s'ha endut el Premi del Jurat de la Imatge.

Més de 28.000 entrades venudes


En aquestes cinc jornades, han passat per Figueres 75 artistes de 14 països diferents, amb un total de 24 espectacles, dos més que l'any anterior, que han pogut veure més de 28.000 espectadors, 5.000 més que en l'edició anterior. És per això que els organitzadors del festival han fet un balanç positiu de la cita, que consideren que consolida Figueres com a cita de referència del món del circ a nivell mundial.