El caporal dels Mossos que va matar d'un tret un home a Olot, a judici per homicidi

Un jurat popular serà l'encarregat de decidir si va actuar en legítima defensa

L'acusació particular demana cinc anys de presó i sis d'inhabilitació per al caporal dels Mossos d'Esquadra. El lletrat que representa la família de la víctima, Benet Salellas, qualifica els fets d'homicidi i considera que el caporal va actuar de forma "desproporcionada" disparant l'arma reglamentària.

Tot i això, creu que li han d'aplicar un eximent incomplet de legítima defensa perquè, en el moment dels fets, la víctima duia un ganivet. El fiscal i la defensa, en canvi, demanen que absolguin el caporal i conclouen que va disparar per protegir la seva integritat física perquè la víctima tenia una actitud "agressiva i exaltada".  

Segons el relat dels fets que recull l'escrit de conclusions provisionals de l'acusació particular, cap a dos quarts de vuit del vespre del dia 10 de març del 2012 el 112 va rebre una trucada alertant que en un habitatge del carrer de les Tries d'Olot hi havia un home que precisava d'assistència sanitària perquè havia ingerit un nombre indeterminat de pastilles. El personal sanitari que va arribar al pis, va demanar recolzament policial perquè el pacient es trobava "agressiu" i duia una arma blanca que els impedia apropar-s'hi per atendre'l.  

Aleshores, es van desplaçar fins al pis diversos efectius policials, entre els quals hi havia el caporal 2832, que va anar a l'habitació on hi havia la víctima i el seu fill menor d'edat. Segons l'acusació particular, la víctima, Antonio Tirado, tenia un estat físic "migrat" perquè només pesava 50 quilos tot i mesurar 1,70 metres d'alçada, i tenia una forta presència a la sang de fàrmacs tranquil·litzants i barbitúrics.

L'acusació particular relata que, quan a l'habitació hi havia "un mínim de quatre agents", Tirado es va dirigir cap al caporal "portant una arma blanca a la mà esquerra tot i ser dretà, sense que s'hagi aclarit si en aquell moment concret la duia agafada o penjada del canell amb un cordill". Llavors, "sense previ avís i percebent una situació de perill", el caporal va desenfundar l'arma i va disparar un tret contra la víctima.  

"Coneixedor que el tret molt probablement impactaria en el cos del pacient i podria causar-li la mort i assumint aquesta probabilitat", recull l'escrit de conclusions provisionals que assenyala que la bala va impactar en la zona toràcica de la víctima i li va provocar "inexorablement" la mort per xoc hipovolèmic, tot i rebre assistència mèdica de forma immediata. L'acusació particular també apunta que cap dels tres agents presents va disparar l'arma "ni en defensa de la seva integritat física ni per defensar el caporal".  

El lletrat de la família també recalca que per poder disparar, moments abans d'engegar el tret el caporal havia carregat l'arma introduint un cartutx a la recambra i desactivant el fiador manual. A més, recull que el caporal havia rebut formació per a la utilització d'armes de foc i sabia que en situacions com aquesta havia de disparar "a zones no vitals".  

Per tot això, l'acusació particular conclou que el caporal va actuar de forma "clarament desproporcionada" i qualifica els fets d'homicidi dolós amb un eximent incomplet de legítima defensa. L'acusació demana que condemnin el caporal a 5 anys de presó i a 6 d'inhabilitació i de prohibició de portar armes. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la família de la víctima amb 375.000 euros (150.000 per al fill, 150.000 per a la parella i 75.000 per a la mare).

L'acusació recorda que com a funcionari de la Generalitat de Catalunya, hi ha una pòlissa contractada amb una asseguradora que cobreix els danys provocats per l'ús d'armament de foc per part de les forces de seguretat.  

Legítima defensa

El fiscal, la defensa i l'asseguradora, en canvi, consideren que el caporal va disparar per protegir la seva integritat física i que l'han d'absoldre. Segons el relat dels fets del fiscal, Víctor Pillado, aquell vespre els agents estaven intentant tranquil·litzar la víctima per prestar-li assistència mèdica i per treure el fill menor d'edat de l'habitació. De sobte, i sense que hi hagués cap tipus de provocació, la víctima "va moure un dels sofàs darrere dels quals estava atrinxerat i de manera ràpida i àgil va sortir corrent esgrimint el ganivet de grans dimensions amb la punta dirigida cap al caporal".  

Segons la fiscalia, el caporal va cridar ordre d'alto de manera "clara i entenedora" però la víctima no va obeir. "En cap moment va cessar en el seu camí cap al caporal, obligant-lo a treure l'arma reglamentària i a apuntar-lo directament", relata el fiscal que assenyala que quan l'home es trobava a menys d'un metre de distància d'ell, el caporal va engegar "un tret instintiu" perquè no tenia "alternativa de defensa que garantís que no li causes una lesió i inclús la mort".  

El fiscal ressalta que el caporal va apuntar a la mà esquerra de la víctima, on ell portava l'arma blanca, però "finalment va acabar impactant a la zona abdominal, sota les costelles, i li va causar la mort de manera immediata". Per això, fiscalia, lletrat de la Generalitat i asseguradora consideren que és una conducta "exempta de responsabilitat criminal" per legítima defensa i demanen que l'absolguin.  

Està previst que el judici per aquest cas comenci aquest dilluns a l'Audiència de Girona. Segons el guió de la secció quarta, al matí faran la tria dels membres del jurat i a la tarda la comitiva es desplaçarà fins a Olot on faran una inspecció ocular al pis. La previsió és que l'acusat declari dimarts al matí. Si el judici es desenvolupa segons el previst, dijous entregaran l'objecte del veredicte als membres del jurat que es retiraran a deliberar fins a arribar a una conclusió.