Dos detinguts a La Jonquera en un operatiu contra el blanqueig de diners

Els ingressos procedien del narcotràfic

La policia espanyola ha detingut 26 persones a Barcelona, set a Tarragona i dues a La Jonquera (Alt Empordà) que pertanyien a una trama que presumptament blanquejava diners procedents del narcotràfic de cocaïna. La droga era trasllada per mar des de Sudamèrica amagada en contenidors i carregaments de fruita o bé mitjançant "mules humanes.

Els diners obtinguts amb el tràfic de drogues eren blanquejats a través de testaferros que regentaven empreses legalment constituïdes amb l'assessorament i connivència de dues gestories i una entitat bancària. Arreu de l'Estat, s'han detingut 54 persones relacionades amb la trama i s'han intervingut 330 quilos, 1,5 MEUR en efectiu i 12 armes de foc, entre d'altres. L'operació policial es va iniciar el mes de març del 2011 amb la investigació d'una important organització amb infraestructura suficient per a la importació, emmagatzematge i posterior distribució de grans quantitats de cocaïna. A més, segons fonts policials, els detinguts s'haurien creat una trama per blanquejar gran part dels diners obtinguts fraudulentament.

Habitualment, el grup rebia la droga per via marítima procedent de Sudamèrica o amagada en una partida de fruita importada per empreses legals però controlades per la organització a través de testaferros. Una de les actuacions destacades va ser la incautació de 206 quilos de cocaïna al port de València el mes d'agost passat, que estaven ocults en un contenidor procedent de Panamà.

La investigació va destapar una estructura que el grup criminal posseïa a Barcelona destinada al blanqueig de capitals procedents de la venda de droga. La seva base era l'explotació d'empreses legals dedicades a la venda de fruita, adquisició d'habitatges, locals i vehicles per part dels testaferros. En aquest punt, comptaven amb la col·laboració de dues gestories i una entitat bancària per revestir totes les operacions mercantils de la legalitat necessària i el canvi de bitllets.

En l'operació, s'han intervingut 330 quilos de cocaïna, 1,5 milions d'euro en efectiu i 12 armes de foc, quasi 1.900 cartutxos de divers calibre, 16 vehicles i diversos objectes de joieria d'alta gamma, entre d'altres efectes. A més, s'han bloquejat 32 immobles relacionats amb la trama valorats en uns 7 milions d'euros i nombrosos comptes corrents. També s'han fet 18 registres domiciliaris, empreses, oficines o naus industrials practicats a Barcelona, Castelló, València i Múrcia.