Bonet: 'La universitat no ha de ser una màquina de fer graduats'

El nou rector de la UdG pren possessió del càrrec

Sergi Bonet és des d'aquest dimecres el nou rector de la Universitat de Girona. Després de vèncer àmpliament el seu contrincant, Quim de Ciurana, Bonet ha pres possessió del càrrec comprometent-se a treballar perquè la UdG guanyi autonomia, focalitzi els esforços en aquells àmbits en que excel·leix i també tingui més vocació de servei públic.

"La universitat no ha de ser una màquina de crear graduats o publicar articles sinó un indret per formar pensadors lliures, crítics i solidaris", ha manifestat durant el seu discurs. Bonet no vol que cap "bon estudiant" quedi fora de la universitat per qüestions econòmiques i ha demanat al Govern que deixi a les universitats més marge per prendre decisions.

Després que el passat 19 de novembre Sergi Bonet rebés el suport del 70% de la comunitats universitària en les eleccions al rectorat, aquest dimecres aquest catedràtic en biologia cel·lular és oficialment el nou rector de la Universitat de Girona. Bonet es converteix en el quart rector de la història de la UdG, que demà compleix 22 anys.

Ja durant la campanya i també en el discurs de presa de possessió, Bonet ha insistit en què la UdG ha de guanyar en autonomia i també ha de reforçar el seu caràcter públic. "Un dels compromisos de la universitat ha de ser l'aposta per l'autonomia i el servei públic", ha refermat. Segons Bonet, l'autonomia està "amenaçada" pels governs que, segons el nou rector, volen treure competències a les universitats per transferir-les al govern.

Segons Bonet, cal una aposta per flexibilitzar el sistema universitari català i redissenyar-lo. El rector de la UdG creu que les universitats haurien de poder focalitzar els esforços en els àmbits en què excel·leixen, poder escollir l'organització interna, l'oferta d'estudis i d'altres aspectes que, fins ara, venen marcats per la política universitària a nivell general. 

Bonet també ha criticat que hi ha una diferència massa gran entre els preus dels estudis de grau i de màster i ha alertat que el sistema pot deixar fora estudiants per motius econòmics. Per això, un altre dels compromisos del nou rector és treballar perquè cap "bon estudiant" quedi exclòs per no poder pagar la matrícula. 

Avançar en la internacionalització i en la introducció de les noves tecnologies o portar el coneixement a sectors més desvalguts són altres reptes que s'ha marcat el nou rector. Bonet ha volgut acabar el seu discurs citant Nelson Mandela. "L'educació és l'arma més poderosa per canviar el món", ha assegurat.

El comiat d'Anna Maria Geli

L'acte d'avui ha servit també perquè la seva predecessora, Anna Maria Geli, s'acomiadi oficialment després de vuit anys al càrrec. Geli ha destacat que la UdG és actualment una "universitat reconeguda" i que és vista com una universitat "cordial i pròxima".

"La universitat pot ser reconeguda pels seus actius i qualitats però, sobretot, volem destacar en ser una universitat pública, que no treballa per benefici propi sinó que està al servei de la societat", ha declarat. Geli també ha deixat un missatge al seu successor: "No serà fàcil però tens l'entusiasme i les qualitats per fer-ho", li ha dit a Bonet.

Cal més autonomia

L'acte havia de ser presidit pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que per qüestions d'agenda no ha pogut assistir-hi, tot i que moments abans de l'acte s'ha traslladat personalment a Girona per signar el decret de nomenament de Bonet. Els estudiants havien convocat una concentració de rebuig a la presència del conseller, que ha quedat molt diluïda. 

Davant l'absència del conseller, ha estat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, l'encarregat d'intervenir en nom de la Generalitat. Castellà ha agraït la tasca feta per Geli i el seu equip i ha assegurat que la UdG és "una universitat nacional arrelada al territori i amb vocació internacional".

Castellà ha recollit les paraules de Bonet i ha reconegut que dotar de major autonomia les universitats catalanes és una assignatura pendent i que hi ha "camí per recórrer". Segons el secretari d'Universitats, no és que hi hagi massa universitats sinó que cal plantejar si totes han d'oferir els mateixos estudis o si, per contra, cal que cadascuna "focalitzi" en allò en què és millor. També ha reconegut que hi ha poc marge perquè escullin el pla d'estudis o el funcionament intern, aspectes que creu que es poden millorar.

El secretari d'Universitats ha dit que qualsevol canvi "no pot ser imposat" i que no ha de néixer "de cap despatx" sinó que ha apel·lat a l'experiència de cada universitat per aportar idees. "Els canvis tindran sentit només si venen a reforçar l'autonomia de les universitats", ha assenyalat.