Els pescadors gironins encarreguen un estudi per millorar la comercialització del peix a les llotges

L'informe el durà a terme el grup de recerca en economia del turisme, indústria i serveis de la Universitat de Girona

La Federació de Confraries de Girona ha signat aquest dimarts un conveni amb Caixabank en virtut del qual l'entitat financera patrocinarà un estudi de la Universitat de Girona per millorar la comercialització del peix a les llotges. En el marc d'aquesta investigació, el grup de recerca en economia del turisme, indústria i serveis de la universitat analitzarà l'evolució econòmica que han seguit el conjunt de llotges de les comarques gironines en els últims tretze anys.

Amb els resultats que s'obtinguin es podran avaluar els trets diferencials de cadascuna de les set llotges i conèixer aspectes com l'evolució en els preus i en el nombre de captures per a les principals espècies que les distingeixen. Millorar la comercialització del peix i establir un full de ruta per aconseguir aquest repte. Aquest és l'objectiu de l'estudi sobre l'evolució econòmica de les llotges de la costa gironina entre el 2000 i el 2013, que la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona ha encarregat a la Universitat de Girona (UdG). Caixabank i l'agrupació de pescadors han signat aquest dimarts un conveni en virtut del qual l'entitat financera es farà càrrec del cos de l'estudi, amb una aportació de 8.000 euros.

El treball, que dirigirà la professora de la UdG Anna Garriga, vol determinar quina evolució econòmica han seguit en els darrers tretze anys les set llotges gironines, la de Llançà, la del Port de la Selva, la de Roses, la de l'Escala, la de Palamós, la de Sant Feliu de Guíxols i la de Blanes.

Amb els resultats que s'obtinguin es podran avaluar els trets diferencials de cadascuna, tant en l'àmbit de l'organització com en els aspectes econòmics que deriven de la comercialització i saber què els distingueix de la resta. També es concretarà i quantificarà quina ha estat l'evolució en els preus i el nombre de captures per a les espècies piscícoles que distingeixen cadascuna de les llotges. Es preveu que el treball estigui acabat l'abril de l'any vinent.

El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona i patró major de Roses, Antoni Abad, ha destacat la preocupació dels pescadors per "poder donar un valor afegit als seus productes", tenint en compte "la gran qualitat de les espècies que pesquen".

Abad ha recordat que el sector pesquer està especialment afectat per la crisi per l'increment de costos de producció i la fluctuació, en alguns casos a la baixa, dels preus del peix. En aquest sentit el president dels pescadors gironins ha destacat que ara "és el moment oportú per intentar trobar una solució de futur".