Absolt definitivament el comandant dels Mossos que va ordenar la càrrega a la UdG

La sentència conclou que el sotsinspector no pot ser "penalment responsable" dels possibles excessos

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha confirmat l'absolució del comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega policial al claustre de la Universitat de Girona (UdG) el 16 de desembre del 2011. La sentència recull que el sotsinspector amb número de TIP 3772 no pot ser "penalment responsable" dels possibles excessos que cometessin alguns agents sota les seves ordres en aquella intervenció.

Així, l'Audiència ha desestimat el recurs presentat per l'acusació particular i ha confirmat la sentència dictada pel Jutjat d'instrucció 2. Els recurrents eren nou ferits en la càrrega durant els actes de protesta per la celebració del 20è aniversari de la UdG amb la presència d'Artur Mas.

El 16 de desembre del 2011 la Universitat de Girona celebrava el 20è aniversari. L'Aula Magna, que acollia l'acte acadèmic, estava envoltada de tanques i d'una forta presència d'antiavalots perquè els estudiants havien convocat una concentració contra les retallades, aprofitant que a l'acte hi havia convidat el president de la Generalitat, Artur Mas.


Quan va començar l'acte acadèmic, una cinquantena d'estudiants van intentar boicotejar-lo i van trencar una antiga porta d'emergència que comunicava l'Aula Magna amb el claustre de Lletres. Aleshores, els Mossos d'Esquadra van carregar contra ells i els qui aleshores es trobaven a dins del claustre. En total, onze persones que van resultar ferides i contusionades van denunciar la intervenció policial perquè la consideraven "desproporcionada".

El 12 de març el comandament que va ordenar la intervenció policial es va asseure a la banqueta dels acusats del Jutjat d'instrucció número 2 de Girona. El sotsinspector amb TIP 3772 s'enfrontava a pagar 19.800 euros de multa per onze faltes de lesions, i 2.560 més d'indemnització. Una setmana després del judici, el jutjat va emetre una sentència absolutòria concloent que no se'l podia castigar penalment per l'actuació policial.

Nou denunciants, de la mà del lletrat Benet Salellas, van recórrer la sentència davant l'Audiència de Girona. La secció tercera, en una sentència de la qual ha estat ponent la magistrada Fàtima Ramírez Souto, desestima el recurs de l'acusació particular i confirma l'absolució del sotsinspector.

En la sentència de l'Audiència de Girona, la magistrada exposa que com a tribunal d'apel·lació no pot revisar la valoració de les proves que va fer el jutjat de primera instància i, per això, desestima la impugnació. "La part recurrent pretén que en aquesta segona instància s'entrin a valorar les declaracions del denunciat per arribar a la conclusió que va actuar amb intenció de malmetre la integritat física i moral dels manifestants", exposa la sentència que ressalta que aquestes valoracions no corresponen al tribunal d'apel·lació perquè no presencia directament les declaracions, com sí ho fa el primer jutge.

A més, recorda que com a cap del dispositiu podia autoritzar l'ús de les porres per desallotjar el claustre i "garantir la seguretat tant dels assistents a l'acte institucional com dels mateixos manifestants i els agents". La magistrada recorda segons el jutjat de primera instància la majoria de lesions eren "lleus" i només hi ha dos casos qualificades de "gratuïtes i desproporcionades". En relació a aquestes dues, la sentència conclou que "el denunciat no pot ser penalment responsable dels excessos que poguessin haver comès algun dels agents a les seves ordres.