Més de 18.500 esquiadors estrenen temporada al Pirineu català

L'estació que ha rebut més persones ha estat Masella, la primera que va obrir

L'inici de temporada d'esquí al Pirineu català abans del previst ha estat potent, gràcies a les nevades dels últims dies, que han deixat gruixos imponents de fins a 1,70 metres a la cota 2.500 de Baqueira (Val d'Aran).

En total, des de dijous s'han rebut 18.500 esquiadors sumant les estacions obertes de Lleida i Girona. La Masella (Cerdanya), l'única que va obrir dijous, ha estat la més visitada, amb 8.000 forfets venuts en 4 dies. Aquest dissabte i diumenge han obert portes la Molina (Cerdanya) amb 4.300 esquiadors, Baqueira, amb 3.500, i Vall de Núria (Ripollès) amb 1.200 esquiadors. A més, es calcula que unes 1.500 persones han anat a les pistes d'esquí nòrdic de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Pel que fa a les estacions d'esquí gironines, l'inici de temporada ha estat profitós. Tres de les quatre estacions d'esquí han pogut obrir les seves portes. L'única estació que no ha pogut engegar la temporada ha estat Vallter 2000, al Ripollès, per qüestions de seguretat. La gran quantitat de neu acumulada als accessos de l'estació i el fort vent que ha bufat a la zona ha fet que les instal·lacions haguessin d'esperar fins a la setmana vinent per donar el tret de sortida. En principi, el director de l'estació, Enric Serra, ha confirmat que l'estació obrirà portes el proper dissabte 30 de novembre.

Tot i això, les altres tres estacions d'esquí gironines - Vall de Núria, Masella i La Molina- s'han mostrat "molt optimistes i esperançadores" amb els resultats obtinguts durant aquest primer cap de setmana d'esquí tot i que el fred i el vent han estat la tònica dominant. D'una banda, l'estació de Vall de Núria ha mantingut gruixos de neu d'entre 40 i 60 centímetres tot i que a altes cotes s'ha pogut arribar als 80 centímetres de neu pols. El fred i el fort vent que ha bufat a la zona ha fet que l'estació d'esquí hagués de tancar portes aquest diumenge i només es pogués gaudir de l'estació de muntanya.

No obstant això, unes 1.200 persones s'han apropat fins aquest punt de les comarques gironines durant el cap de setmana i han pogut lliscar per tres de les onze pistes possibles. "Aquest dissabte vam poder obrir la zona baixa però el fort vent ha fet que haguéssim de tancar l'estació d'esquí, tot i això és un gran al·licient i ha servit per engegar la temporada amb ganes", ha explicat la responsable de comunicació de l'estació, Ruth Bover. L'estació tornarà a obrir les portes el proper cap de setmana. L'any passat, Vall de Núria va engegar la temporada d'esquí l'últim cap de setmana de novembre.

4.300 esquiadors a la Molina

L'any 2012, la Molina també va començar la temporada el 30 de novembre. Enguany, s'ha avançat un cap de setmana i des de l'estació ressalten que "estan molt contents". "S'ha notat que els esquiadors tenien moltes ganes de començar a practicar, en total durant el cap de setmana hem rebut 4.300 visitants", ha explicat la responsable de comunicació i premsa, Marta Viver. Els esquiadors han pogut gaudir de gruixos de neu pols d'entre 40 i 80 centímetres. El fort vent també ha fet acte de presència a la Cerdanya i ha provocat que l'estació hagués de tancar algunes de les pistes que es troben a les cotes més altes. "Hem pogut obrir 12 de les 53 pistes possibles, en principi volíem arribar a obrir el 60% de totes les instal·lacions però ens hem quedat al 25%", ha detallat Viver.

La Molina també ha decidit tancar portes durant la setmana per continuar treballant creant neu artificial - aprofitant les baixes temperatures que s'esperen pels propers dies- i així poder obrir al 100% el proper cap de setmana.

8.000 forfets venuts a Masella

Finalment, l'estació Masella ha superat totes les seves expectatives amb 8.000 esquiadors. Aquesta estació gironina va ser la primera estació que va obrir portes de tot el Pirineu català el passat dijous 21 de novembre. "Hem gaudit d'unes grans condicions de neu, amb 51 quilòmetres per esquiar i un 100% de desnivell", ha detallat la directora comercial, Maite Martí. Durant aquests quatre dies, l'estació ha mantingut gruixos de neu pols d'entre 40 i 85 centímetres. Només durant el cap de setmana hi han passat 6.600 esquiadors, 2.900 dissabte i 3.700 diumenge.

"En total, des del dijous fins al diumenge hem venut 8.000 forfets, el vent també s'ha notat però com que el 90% de les pistes estan enmig del bosc, el fred i el vent no s'ha notat i els visitants han pogut gaudir de la neu perfectament", ha assegurat Martí. L'any passat, Masella va donar el tret de sortida a la temporada d'esquí l'últim cap de setmana de novembre.

L'estació ha obert 40 de les 64 pistes i és l'única estació de les comarques gironines que no tancarà portes durant la setmana. "Per nosaltres ja és l'inici de la temporada, treballarem paral·lelament creant més neu", ha conclòs Martí.

A Lleida, el proper cap de setmana

La temporada d'esquí a la majoria d'estacions lleidatanes començarà el proper cap de setmana, excepte Boí Taüll que obrirà el dia 5 de desembre. Només han avançat l'inici de temporada l'estació de Baqueira Beret i les estacions d'esquí nòrdic de Sant Joan de l'Erm i Tuixent-La Vansa (Alt Urgell) i la de Lles (Cerdanya).

Els gruixos de neu de 1,70 metres a la cota 2.500 i 1,40 a la 1.800 han afavorit l'obertura abans d'hora de Baqueira Beret. Tot i així l'estació només ha engegat motors a un dels tres sectors, el de Baqueira. Dissabte vinent obriran Beret i Bonaigua. El subdirector comercial de l'estació, Javi Ubeira, ha assegurat que aquest inici de temporada amb tanta neu i forfets venuts assegura que el cap de setmana llarg del 6 al 8 de desembre i també les vacances de Nadal siguin dos moments destacats. En total, aquests dos dies han passat per Baqueira 3.500 esquiadors. Pel que fa l'esquí nòrdic, Sant Joan de l'Erm n'ha rebut uns 700 i Tuixén-La Vansa, 450.