La UdG es debat entre el biòleg Sergi Bonet i l'enginyer Quim de Ciurana com a nou rector

Els dos candidats esperen que la participació a les urnes sigui alta per demostrar "la força i l'autonomia" de la universitat

37 meses electorals, més d'un centenar d'urnes i un cens format per 13.754 persones, entre professors, estudiants i personal d'administració i serveis. La Universitat de Girona (UdG) escull aquest dimarts el quart rector de la seva història. A les paperetes hi ha dos noms, el del biòleg Sergi Bonet i el de l'enginyer Quim de Ciurana. Els candidats, tots dos catedràtics, han votat a primera hora, fent una crida a la participació per demostrar "la força i l'autonomia" de la universitat. La internacionalització o la defensa del programa de beques són alguns dels punts forts que porten als programes.

El nom del nou rector se sabrà aquest vespre, després de fer el recompte de paperetes i ponderar el vot. Josep Maria Nadal, Joan Batlle, Anna Maria Geli i, a partir d'aquest vespre, Sergi Bonet o Quim de Ciurana. La UdG escull aquest dimarts el quart rector de la seva història, en uns comicis que vénen marcats per la situació de crisi, la defensa de l'autonomia de la universitat i el context de retallades en beques i recerca. 13.574 electors (entre doctors, professors, estudiants i PAS) estan cridats a les urnes, en una jornada que ha arrencat a les nou del mati.

A les diferents facultats i escoles repartides pels campus hi ha 37 meses i, a cadascuna d'elles, quatre urnes diferents (cadascuna, per a un dels diferents col·lectius). Els dos candidats a rector han estat matiners i, a les deu del matí, ja tenien la feina feta. El catedràtic d'enginyeria industrial Quim de Ciurana ha votat tan bon punt les urnes de l'Escola Politècnica Superior (EPS) han obert, perquè com explica, la seva intenció és dedicar-se a les feines que li pertoquen. Reunions amb doctorands o classe a la tarda fins al vespre, moment en què seguirà la proclamació dels resultats.

El seu oponent i catedràtic de biologia cel·lular, Sergi Bonet, ha votat cap a les deu del matí a pocs metres, dins el mateix campus de Montilivi. Bonet ha dipositat la seva butlleta a la mesa situada a la facultat de Ciències.

Crida a la participació

Tots dos candidats han coincidit a assenyalar que avui, independentment de quin sigui el resultat, allò que cal és que la participació sigui elevada. "De la jornada n'espero un seguiment elevat, i estic segur que els diferents col·lectius exerciran el vot com creguin per al bé de la universitat", ha dit de Ciurana. "La participació és fonamental per demostrar la força de la universitat, i sobretot avui en què tant la UdG com d'altres tenen amenaces que poden afectar la seva autonomia i el caràcter públic", ha subratllat Bonet.

El biòleg fa pivotar el seu programa electoral en la defensa d'aquests dos eixos. "Defensar aquests principis inequívocs voldrà dir emprendre mesures molts cops contràries a directrius que puguin venir de fora; per això, ens hem de dotar d'estructures i, per exemple, retornar al claustre moltes competències que la legislació li ha tret", ha assegurat Sergi Bonet. El candidat, a més, també és un ferm defensor de la internacionalització de la UdG. "Hem d'apostar per la recerca i els màsters, que són la part alta de la universitat, a més de gestionar la seva diversitat i incrementar la participació de tots els col·lectius", destaca.

Per la seva banda, Quim de Ciurana ha estructurat el seu programa al voltant de quatre eixos. "Hem d'acabar de reforçar l'estructura de postgrau, que és la cantera de la gent que ha de fer recerca; donar més impacte exterior a la investigació; fer que la comunitat universitària participi més en el dia a dia de la UdG i, per últim, impulsar la transmissió de coneixement", detalla.

Vot ponderat

La jornada electoral s'allargarà fins a les sis de la tarda. L'elecció del rector, un cop fet el recompte, serà mitjançant vot ponderat. Aquell que valdrà més és el dels professors doctors amb vinculació permanent (51%), seguit del dels estudiants (23%), el personal acadèmic (14%) i el PAS (12%). Precisament, els estudiants reclamen que s'incrementi aquest percentatge.

Entre els qui avui han votat hi havia Arnau Duran, un jove de 22 anys que fa cinquè d'enginyeria industrial. També és membre del Consell d'Estudiants. "Les eleccions a rector sempre són importants, i més ara; les dues candidatures em semblen força vàlides i, tot i que els estudiants tinguem una ponderació de vot baixa, fem una crida a la participació massiva del col·lectiu per demostrar que el nostre vot també reflexa allò que volem", indica. Pel què fa als principals reptes que tindrà el nou rector, Duran assenyala el de vetllar perquè es mantinguin les beques.

Precisament, el mateix que també reclama el professor d'enginyeria elèctrica, electrònica i automàtica Albert Figueras. "Cal que la universitat tiri endavant, i que els estudiants tinguin beques per estudiar allò que vulguin", assegura. Figueras també lamenta que, a vegades, hi hagi intents d'ingerència política. "La UdG ha de continuar essent independent i no tenir limitacions", subratlla. Aquest migdia, al punt de la una, la participació a la jornada electoral se situa en el 13,79%. De tots els col·lectius, els qui més han votat són els doctors (268, que suposa un 62,33%) i el PAS (398 vots, un 61,51% del col·lectiu). A l'altre costat de la balança s'hi troben la resta de personal acadèmic (19,86%) i els estudiants (1.065 vots, un 8,99%).