Creixen les pernoctacions a Girona però cauen les contractacions als hotels

Han dormit a Girona 155.397 persones més que el 2007 però, en canvi, s'han signat 1.636 contractes menys

Segons l'informe elaborat per la UGT, l'estiu del 2013 ha superat en nombre de pernoctacions els registres que hi havia del 2007, abans de l'arribada de la crisi econòmica. El mes de juny es van registrar 36.322 pernoctacions més que el juny del 2007, al juliol el creixement va ser de 34.248 i l'augment més important s'ha produït a l'agost, amb 84.248 pernoctacions més que el mateix mes del 2007. 

"L'agost ha estat un mes històric", ha remarcat Bassa. Segons les dades del sindicat -extretes de l'Institut Nacional d'Estadística-, aquest agost han dormit als establiments turístics gironins 2.319.600 persones. En relació al 2007, això suposa un increment del 3,76% dels turistes i es converteix en la millor xifra registrada en aquests darrers set anys.

No obstant aquestes dades positives per al sector, el sindicat ha posat de manifest que l'augment del turisme no s'ha traduït en un augment de la contractació. Segons l'informe de la UGT, al juny es van signar 791 contractes menys que el 2007, al juliol 464 menys i a l'agost 381 que el mateix mes del 2007. En total, doncs, són 1.636 contactes menys.

Bassa també ha remarcat una altra dada. Del mes de juliol al mes d'agost d'aquest any el nombre de pernoctacions ha crescut en 378.749 (al juliol van ser 1.940.851 i a l'agost 2.319.600) però per fer front a l'augment de feina només es van signar 445 contractes nous. 

Menys contractes, més càrrega de feina

La secretària general del sindicat, Dolors Bassa, ha explicat que això suposa per als treballadors haver d'assumir més feina i, per tant, treballar en pitjors condicions. Segons l'informe, un treballador atenia 177 persones en un mes com el juliol del 2007 però, traduït al 2013, ara es fa càrrec de 189 persones. El mateix passa a l'agost, quan un treballador ha de fer-se càrrec de 216 clients quan en el 2007 atenia 201 persones. "Els treballadors de l'hostaleria de Girona estan assumint càrregues de treball molt superiors a d'altres punt d'Espanya o Catalunya", ha assegurat.

Bassa considera "incongruent" que des de la Costa Brava es vulgui apostar pel turisme de qualitat i, en canvi, això no es tradueixi en més contractació. A més, ha demanat que part de la taxa turística que ha de revertir en promoció de les destinacions es destini a la millora de les condicions laborals i a fomentar la responsabilitat social a les empreses turístiques.

Empitjorament de les condicions laborals

La secretària de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, Glòria Sànchez, ha explicat que no només hi ha menys contractes signats sinó que han empitjorat les condicions laborals. Per una banda, assegura que bona part dels nous contractes són parcials però que, a la pràctica, el treballador acaba fent una jornada completa. Segons Sànchez, entre un 40 i un 45% dels contractes són parcials.

A més, també ha assegurat que han demanat a la Inspecció de Treball que faci més controls perquè tenen constància que hi ha places que s'estan cobrint amb contractes de formació. Es tracta de persones que estan en pràctiques però que, enlloc de fer una feina tutoritzats i relacionada amb els seus estudis, estan ocupant un lloc de treball ordinari però cobrant menys.

Una altra de les problemàtiques que ha explicat Sànchez fa referència a l'externalització de servies. Segons ha detallat, hi ha hotels que pràcticament han externalitzat la totalitat dels serveis -bugaderia, cambrers, cuina o neteja- a empreses de serveis integrals. La secretària de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc ha explicat que aquestes empreses no han d'aplicar el conveni del sector i que acostumen a tenir un conveni propi. Això fa que, com a posat per exemple Sànchez, una cambrera de pis que acostuma a cobrar 1.200 euros de mitja cobri només 800 si està contractada per una empresa de serveis integrals. "Hi ha persones en un hotel fent la mateixa feina però una cobra molt menys que l'altra", ha criticat.

Sànchez ha explicat que, segons les dades que tenen, la destrucció d'ocupació en el sector de l'hostaleria ha estat important en els darrers anys. Si es compara la dada de treballadors del sector durant els mesos d'estiu del 2007 amb les d'ara, hi ha un 35% menys de treballadors gironins ocupats en aquest sector.