Les eleccions a rector de la Universitat de Girona seran el 19 de novembre

El Consell de Govern aprova sumar-se al Pacte gironí pel dret a decidir

La comunitat universitària gironina podrà decidir qui és el seu rector o rectora el proper 19 de novembre. Anna Maria Geli ha esgotat els dos mandats i, per tant, no es presenta a la reelecció. Fins al moment, l'únic candidat que ha afirmat públicament que concorrerà a les eleccions és el catedràtic de biologia cel·lular de la Universitat de Girona (UdG) Sergi Bonet. 

Sergi Bonet optarà a rector

Bonet ha reconegut que aquests dies està fent sobretot feina de reunions amb diferents estaments de la comunitat universitària perquè li transmetin la realitat que viuen. També assegura que està treballant en l'elaboració del Pla de Govern, que espera tenir enllestit en les properes setmanes, així com en la confecció del seu equip. Bonet és la tercera vegada que opta a rector, després de presentar-se els anys 2002 i 2005. En la darrera vegada, el 2005, es van presentar quatre candidats i Bonet va superar la primera volta. Ara bé, en la segona volta va perdre davant l'actual rectora. 

Calendari establert

Els aspirants a rector podran presentar candidatures del 24 al 31 d'octubre -les candidatures poden ser unipersonals o recolzades per un equip- i la proclamació definitiva serà el 8 de novembre. A partir d'aquí, la campanya electoral es durà a terme entre l'11 i el 17 de novembre i, passada la jornada de reflexió, la votació a les urnes serà el 19 de novembre.

En cas que hi hagi més d'un candidat i que cap assoleixi el 51% dels vots, caldrà concórrer a una segona volta. El calendari estableix que, si es dóna aquesta situació, les eleccions serien el 4 de desembre. En total, estan citats a les urnes unes 16.000 persones, entre estudiants, Personal d'Administració i Serveis (PAS) i professorat. Segons els estatuts, els professors tenen vot ponderat.

El primer rector de la UdG va ser Josep Maria Nadal i Farreras (1991-2002), i el va succeir Joan Batlle i Grabulosa (2002-2005). Des de llavors, Anna Maria Geli de Ciurana ha ocupat el càrrec.

Suport al Pacte gironí pel dret a decidir

El passat mes de juliol, l'Ajuntament de Girona va presentar el Pacte gironí pel dret a decidir amb l'objectiu d'aglutinar persones, entitats, institucions, partits o sindicats en favor de la convocatòria d'una consulta sobre el futur de Catalunya. El president de la mesa, Joaquim Nadal, va enviar unes 200 invitacions a formar-ne part i, entre elles, es va adreçar a la Universitat de Girona, que ha decidit sumar-se a la iniciativa. La decisió s'ha pres també durant el Consell de Govern d'aquest dimecres. "La universitat, que mai és aliena al sentir de la societat de la que forma part, s'incorpora a aquesta Mesa de la ciutat de Girona", recull la UdG en un comunicat.

D'altra banda, aquest dimecres també s'ha sabut que un altre organisme, en aquest cas el Col·legi d'Arquitectes de Girona, també ha decidit acceptar la invitació de Joaquim Nadal.

Medalla de la UdG a Albert Bou

La Universitat de Girona va instituir la Medalla de la UdG amb la voluntat de reconèixer a les persones o institucions els mèrits concrets, a causa de les múltiples aportacions i col·laboracions que s'hagin pogut dur a terme. En aquesta ocasió, el Consell de Govern ha decidit atorgar la Medalla UdG a l'expresident del Consell Social (maig 2004-març 2013) Albert Bou "per la seva decidida contribució a la projecció social de la universitat".