El PSC reclama la reobertura de la unitat tancada del Martí Julià de Salt

Aquest estiu es va tancar per motius d'estalvi econòmic

L'Institut Català de Salut va decidir tancar aquest estiu una de les tres unitats del Centre de Serveis Sociosanitaris del parc hospitalari Martí Julià de Salt, que incloïa un total de 40 llits. Des de gerència, es va defensar l'acció tot dient que es tractava d'una reconversió per reduir el dèficit d'uns 2,5 MEUR que la línia sociosanitària de l'IAS acumulava de la seva obertura.

Per al PSC, aquest tancament és un "error molt important" a curt i mitjà termini que es vol justificar amb la necessitat de reduir despesa, segons la diputada i exconsellera, Marina Geli, que ha subratllat que un dels "reptes" per a la sostenibilitat del sistema sanitari català és donar resposta a l'atenció dels malalts crònics.

És per això, que reclamen que el sociosanitari de l'Hospital de Salt, que es va inaugurar l'any 2009, reobri de nou però amb un ús reconvertit i més "polivalent" que passa per deixar d'atendre malalts de llarga durada, com es venia fent fins ara, per als de mitja i curta estada, és a dir, els malalts aguts i sub-aguts, és a dir des d'aquells pacients que s'han de recuperar perquè han estat intervinguts per una fractura, com ara els malalts crònics que han patit una recaiguda o també aquells pacients que viuen en residències o domicilis i que necessiten que durant un temps se'ls controli la medicació, per posar alguns exemples. També demanen que doni cobertura a tota l'àrea sanitària del Gironès, Pla de l'Estany i Selva Interior i que les derivacions es puguin fer directament des de l'atenció primària, de manera que s'evitaria el seu pas per l'hospital.

Per la seva banda, la regidora del PSC a Salt, Iolanda Pineda, ha subratllat la importància d'un centre d'aquestes característiques, que va obrir l'any 2009, alhora que ha denunciat la falta de reacció per part del govern municipal davant del tancament de la unitat.

La regió sanitària de Girona disposa de 843 llits sociosanitaris repartits en 13 institucions, deu de públiques i tres de privades. El del parc Martí Julià és el més gran de la demarcació. Tenia 120 llits de llarga estada, 55 de convalescència i 20 de cures pal·liatives. Actualment, disposa de 80 llits de llarga estada.

La reducció del nombre d'estades a sociosanitaris

El nombre d'estades en centres sanitaris a Girona ha anat disminuint des del 2010 en les diferents modalitats. Així per exemple, en el cas dels ingressos de malalts de mitja estada de pal·liatius i convalescència va passar de 91.648 el 2010 fins a 81.820 el 2012, el que suposa un 10,7% menys. Des del PSC aquesta reducció no es deu a que hi ha "menys necessitat" d'ingrés d'aquest tipus de malalt, "com diu el Govern", si no perquè es deriven "menys pacients als centres i s'envien als domicilis o a residències".

Una resolució al Parlament sobre l'IAS i el futur Trueta

El Parlament de Catalunya debatrà el pròxim 12 de setembre la resolució que el PSC va presentar el febrer passat sobre el model sanitari a la demarcació. Concretament, el partit insta al Govern a garantir la continuïtat de l'Institut d'Assistència Sanitària a Girona -que gestiona l'Hospital Santa Caterina-, el seu consell d'administració, la gestió pròpia, el pressupost i la plantilla. Des del nomenament d'un gerent únic per a aquesta empresa pública i l'ICS -que gestiona l'Hospital Josep Trueta i l'atenció primària-, el partit ha alertat d'una possible fusió i una retallada pressupostària i de l'activitat pública i de personal.

Per altra banda, la resolució també demanan al Govern que concreti públicament la cooperació entre l'ICS i l'IAS i que es presenti el Pla de cooperació territorial entre aquests dos organismes per a l'àrea del Gironès, Pla de l'Estany, Selva Interior i la regió sanitària de Girona. Així mateix, també es reclama que el Govern doni a conèixer les decisions que té pensat dur a terme al voltant del projecte del nou hospital Josep Trueta i el campus de salut. Sobre aquesta última qüestió, Geli ha denunciat que el Govern no té "cap voluntat de revisió" d'aquest projecte, que és "molt important" per al territori i que no només implica "tenir ambició de futur sinó també de present".

El març passat, es va anunciar que una comissió tècnica havia avaluat vuit possibles emplaçaments del nou hospital Josep Trueta i que l'informe s'havia d'elevar al Departament de Salut que haurà de decidir quina és la millor opció. El Servei Territorial d'Urbanisme va ser el responsable d'aportar diferents propostes d'ubicacions que complissin amb els requisits d'espai indispensables per acollir el futur centre sanitari.