L'efecte TAV incrementa el turisme a Girona

Les oficines de turisme de la ciutat reben un 25% de consultes durant l'estiu

L'Ajuntament de Girona ha presentat les dades de la temporada turística d'estiu a la ciutat. El varem per mesurar l'afluència de visitants és les consultes ateses a les dues oficines de turisme, la de la Rambla i la del Punt de Benvinguda. "Són dades objectives", ha defensat l'alcalde, Carles Puigdemont, que assegura que fer una estimació del total de persones que han passat per la ciutat és molt complicat i no existeix una fórmula fidel per fer-ho.

Durant els mesos de juny, juliol i agost les oficines han rebut un total de 40.283 visites, el que suposa un 24,78% més que durant l'estiu passat. Segons l'alcalde, aquests bons resultats no són ni "circumstancials ni casuals" ja que ha defensat que l'equip de govern de CiU es va marcar com un dels objectius de la legislatura donar un impuls al turisme i al comerç de la ciutat. "Ens hi hem dedicat des del primer dia perquè creiem que l'aposta pel turisme i el comerç també ajuda a combatre la crisi perquè genera ocupació", ha manifestat.

Puigdemont no només ha posat de relleu les dades de l'estiu sinó que ha volgut destacar també l'acumulat del que portem d'any. En aquests vuit mesos, han passat per les oficines de turisme 94.797 persones, enfront de les 67.926 del mateix període de l'any anterior. Això suposa un creixement del 40%. "No conec cap altre sector que experimenti una crescuda comparable", ha remarcat Puigdemont, que reconeix que l'efecte del TAV -que va començar a circular al gener per Girona- ha contribuït a millorar les dades.

El turisme rus pren força

Si s'analitza amb detalls les dades d'aquest estiu -sempre basant-se en les consultes a les oficines de turisme- s'observa com el turisme rus escala de la cinquena a la tercera posició. Si l'any passat van acostar-se a demanar informació un total de 1.691 persones procedents de Rússia, aquest any augmenta fins a 3.014, un 78% més.

Per això, l'ajuntament de Girona ha fet una aposta per donar facilitats a aquest turista, i ha incorporat el rus com a idioma en el trenet turístic i també ofereix atenció personalitzada a l'oficina amb aquesta llengua, a banda de les visites guiades. Segons ha explicat la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, també estan estudiant la possibilitat de contractar guies perquè acompanyin els turistes russos de botigues per Girona, ja que són un turista al que li agrada molt anar de compres.

L'alcalde, Carles Puigdemont, també ha destacat que comença a despuntar un nou públic: el xinès. Tot i que aquest estiu no han arribat a 200 les consultes que han fet ciutadans xinesos, l'alcalde ha posat de relleu que els visitants d'aquest país ja superen en nombre a d'altres nacionalitats europees, com la suïssa. 

També han crescut les visites fetes per ciutadans de l'Estat (un 30% més), França (un 8,6% més) o Regne Unit (un 30% més). Per ordre d'importància, els visitants de l'estat espanyol ocupen el primer lloc, seguits dels francesos i dels russos. 
En relació a les consultes de visitants de l'Estat, per procedència el grup més important és el dels catalans (amb un 61% del total de les consultes), seguit dels madrilenys, els valencians, els bascs i els andalusos.

Les pernoctacions, l'assignatura pendent

Segons les dades facilitades per l'Associació d'Hostaleria Girona-Radial, la mitjana d'ocupació dels hotels durant els tres mesos d'estiu ha estat dos punts superior a l'estiu passat. Durant el juny, es van omplir el 70% de les habitacions (al 2012 van ser el 67%), al juliol hi ha hagut una lleu caiguda del 74% del 2012 al 70% d'aquest any, i a l'agost ha repuntat, passant del 60% del 2012 al 63% actual.

L'alcalde de Girona ha reconegut però que millorar aquestes xifres d'ocupació és "l'assignatura pendent" i que esperen que el "pòsit" de les accions promocionals que han iniciat darrerament comenci a notar-se també en aquest àmbit.

Valoració positiva del nou horari de terrasses

El govern de Girona va redactar una nova ordenança per "homogeneïtzar i ordenar" els horaris de tancament de les terrasses. La nova normativa, vigent des de mitjan juny, divideix la ciutat en tres sectors diferenciats en base a un mapa acústic fet pel consistori. A partir d'aquí, es fixa a quina hora els locals han de recollir taules i cadires, en un arc que s'estén des de la mitjanit -com és el cas de gran part del Barri Vell- fins a dos quarts de dues de la matinada a zones com, per exemple, la plaça Independència.

Aquesta nova normativa va aixecar ampolles entre alguns propietaris de locals, que van arribar a organitzar concentracions en contra de l'horari perquè asseguraven que farien menys calaix i deixarien de contractar gent. L'alcalde, Carles Puigdemont, considera que el canvi ha estat bo i ha augurat que es mantindrà l'estiu vinent. "Si cal afinarem algun aspecte, però el resultat global és bo", ha remarcat.

L'alcalde defensa que les dades de les consultes ateses a les oficines de turisme denota que a Girona hi ha vingut més gent i que, per tant, el sector de la restauració i les terrasses també se n'ha beneficiat "en el seu conjunt".