Joaquim Nadal demana als socialistes discrepants que s'uneixin en una sola veu

L'exconseller creu que la direcció hauria de fer cas de les veus crítiques "per instint de supervivència"

L'exconseller Joaquim Nadal ha demanat als diferents corrents que estan alçant la veu dins el PSC per demanar canvis a la direcció que vagin tots a una. Nadal creu que des del darrer congrés el partit s'ha fet més "petit" i que hi ha una "majoria silenciosa d'esquerres" que demana a la direcció que faci un gir catalanista i d'esquerres. L'exconseller creu que el partit hauria de fer cas d'aquestes veus crítiques "per instint de supervivència".

També ha lamentat que hi hagi hagut "rebots intolerants" de membres de la direcció molestos, per exemple, amb els firmants del manifest que considera insuficient la reforma federalista aprovada a Granada per PSOE i PSC. L'exconseller Joaquim Nadal ha valorat els moviments posteriors a l'aprovació de la declaració de Granada del passat cap de setmana. Nadal, que és un dels signants del manifest crític amb la reforma federalista, ha afirmat que el manifest s'ha d'entendre "en clau positiva" i defensa que la crítica que n'han fet alguns dirigents i exalts càrrecs socialistes és "molt ponderada".

"Reconeixem que és un pas endavant positiu però també diem que és insuficient", ha manifestat Nadal, que considera que fets com l'aprovació de l'Estatut i la posterior sentència fan que la societat catalana hagi canviat. A més, ha acusat els federalistes espanyols de ser "poc creïbles".

Unir les corrents crítiques

Davant de l'actual situació dins el PSC -amb diverses corrents crítiques com la recent creada Agrupació Socialista de Catalunya, Avancem o Nou Cicle-, Nadal ha demanat que s'uneixin en una sola veu. "Prou ja, a veure si ens posem tots d'acord i només som una sola cosa", ha manifestat Nadal. L'exconseller apunta que encara es pot incloure en el sí del partit una única veu que pugui ser "discrepant però alhora constructiva" i que compti amb el "reconeixement i el respecte" de la direcció del partit.

Per Nadal, d'ençà del darrer congrés del desembre del 2011, el partit s'ha fet "petit" perquè membres que demanen un PSC "més catalanista i més d'esquerres" han anat abandonant. "Es comença a conformar una majoria silenciosa d'esquerres", ha alertat. "Hi ha una colla de gent que diu que no n'hi ha prou i hi ha molta gent que està ben tipa, ben tipa que no es mogui res al partit", ha criticat l'exconseller.

Per Nadal, la direcció del partit s'equivoca en l'estratègia per remuntar la situació dels socialistes catalans. "Es pensen que mantenint ferma la seva posició en tenen prou per aturar la davallada i començar a remuntar", ha afirmat.

Per això, Nadal ha llençat un missatge al primer secretari, Pere Navarro, i als membres de la direcció del partit per tal que puguin "obrir el ventall" i incorpora les corrents que demanen canvis. "La direcció hauria de fer-ne cas ni que fos per instint de supervivència", ha sentenciat.

"Rebots intolerants"

L'exconseller s'ha mostrat molest amb algunes declaracions com les del portaveu del grup parlamentari socialista, Maurici Lucena, que va atacar el portaveu socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, per haver criticat la declaració de Granada. Lucena va arribar a insinuar que Martí no tenia capacitat per poder entendre un text de caire jurídic perquè la seva especialitat és la cultura.

Nadal lamenta que hi hagi hagut "algun rebot una mica intolerant" respecte a les persones que discrepen de la reforma federalista aprovada a Granada i ha recordat que, mentre eren al Govern, també van rebre crítiques d'alguns sectors del PSC "i mai se'ls va escometre amb aquesta virulència".