El claustre de la UdG aprova no convidar el príncep Felip als actes institucionals

S'ha aprovat desvincular-se de la Casa Reial per 62 vots a favor, 60 en contra i 16 abstencions

En el claustre ordinari de dimarts, els estudiants i membres del PAS van demanar que s'incorporessin quatre punts a l'ordre del dia. En concret, demanaven declarar persona non grata el ministre Wert, practicar la sobirania fiscal, deixar de convidar membres de la Corona als actes de la universitat i desvincular-se de la Fundació Príncep de Girona. La sessió es va allargar i, després de la pausa per dinar, a la tarda no hi havia suficient quòrum per fer les votacions. Per tant, es va decidir posposar la votació d'aquests quatre punts per a una sessió extraordinària que s'ha fet aquest divendres a la Facultat de Medicina i Infermeria.

El claustre ha començat a tres quarts de deu del matí ja que ha calgut una segona convocatòria per assolir el nombre mínim que marquen els estatuts per poder començar la sessió. Amb 132 membres dins la sala, la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha pres el primer torn de paraula. Geli ha demanat als claustrals que mantinguessin un "alt nivell intel·lectual" en el debat i que votessin tenint present si l'acord afavorirà la imatge de la universitat. "No ens deixem influenciar per interessos i motivacions alienes a la universitat", ha valorat.

No convidar membres de la Corona

Dels quatre punts només se n'ha acabat aprovant un, i amb modificacions. A petició del PAS, s'ha portat a votació la decisió de deixar de convidar membres de la Corona a actes de la UdG. Inicialment, l'acord també recollia un segon punt on es demanava que els membres de la universitat no participin en actes on estiguin convidats membres de la reialesa espanyola. Aquest segon punt s'ha acabat retirant perquè alguns professors han alertat que els interessa per a la seva recerca i trajectòria anar a actes, sobretot arreu de l'Estat, on hi acostumen a anar membres de la Casa Reial.

L'assessor jurídic de la UdG, Lluís Juncà, ha advertit que algunes expressions incloses en l'acord poden derivar en "possibles il·lícits penals" per injúries i calúmnies a la Corona. Per això, els membres del PAS també han demanat que el redactat de l'acord es modifiqui seguint les recomanacions de l'assessoria jurídica.

L'acord s'ha aprovat per només dos vots de diferència (62 a favor per 60 en contra) i, majoritàriament, amb l'oposició del professorat. Alguns degans, com el de Lletres, Joan Ferrer, han defensat que la millor manera de mostrar el rebuig és "la ignorància" i que, per això, no cal aprovar aquest punt. Altres professors també han recriminat que el claustre no és el lloc per debatre assumptes que s'escapen de la vida universitària i, a més, han defensat que a la UdG hi ha de tenir cabuda tothom. En aquest sentit, la rectora, Anna Maria Geli, ha defensat el caràcter "plural" de la universitat. "El claustre no és el fòrum d'aquest debat", ha manifestat.

No prospera declarar Wert persona non grata

A proposta dels estudiants, un portaveu ha defensat que la declaració de persona non grata és un gest "simbòlic"que pretén demostrar que la UdG està en contra de la política educativa del ministre José Ignacio Wert. "Volem deixar-li clar al ministre que si les coses es fan tan malament ens tindrà a davant disposat a guanyar la partida", ha defensat el portaveu dels estudiants, que ha recordat que hi ha precedents en declaracions d'aquest tipus ja que, per exemple, els claustres de la UAB i la UPC van declarar el 1999 persona non grata l'expresident espanyol José María Aznar. La portaveu del Consell d'Estudiants, Laia Vidal, ha recordat que ja els rectors van plantar el ministre i ha defensat que la UdG pot ser "capdavantera" a nivell de l'Estat en seguir aquesta línia.

L'exrector Josep Maria Nadal ha defensat que "no es pot tancar la porta a ningú perquè és una decisió antidemocràtica" i, en canvi, ha apostat per canviar el contingut de l'acord per demanar la dimissió de Wert. "Es pot estar en contra de les polítiques però no de les persones", ha reflexionat la presidenta del Consell Social, Rosa Núria Aleixandre (sense vot al claustre).

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha criticat les polítiques de Wert i ha convidat als estudiants a canviar el redactat per buscar un consens més ampli, cosa que els estudiants no han acceptat. Tot i que s'havia demanat que la votació fos secreta, finalment s'ha fet a mà alçada. El punt ha rebut 57 vots en contra, 54 vots a favor i 14 abstencions.

Altres punts que no s'aproven

El claustre tampoc ha aprovat la proposta el PAS que demanava que la UdG practiqués la sobirania fiscal, és a dir, que ingressi els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya i no a l'espanyola. Després d'un debat que s'ha allargat durant una hora sobre la conveniència de donar aquesta imatge a l'exterior i sobre les possibles irregularitat que pot generar fer aquest ingrés a Catalunya i no a Madrid, el punt no ha prosperat. Un total de 68 claustrals han votat en contra de la sobirania fiscal, 62 a favor i 12 s'han abstingut.

El claustre també ha sotmès a votació una altra proposta dels estudiants que demanaven que la UdG trenqui "qualsevol relació econòmica, institucional o de col·laboració" amb la Fundació Príncep de Girona. En aquest punt, la rectora, Anna Maria Geli, ha insistit que la universitat no és patrona de la fundació i que no hi manté cap relació més enllà de la participació puntual d'alumnes o professors en algunes activitats que organitza. "Em sembla absurd votar desvincular-nos d'una fundació amb la qual no hi tenim cap relació", ha manifestat Geli. Els estudiants, però, han insistit que la rectora figura com a membre del consell assessor. La votació ha tingut un resultat de 41 a favor, 62 en contra i 17 abstencions.