Un exassessor de la Diputació acusa Torramadé de falsa denúncia

El cap de Protocol declara que Minerva Amador va "exigir" diners a canvi del seu silenci

El serial de les denúncies creuades entre Torramadé i Amador ha escrit aquest dimecres un capítol més. Després que entre abril i maig el jutjat prengués declaració als testimonis pel cas de la suposada agressió sexual, avui ha tocat el torn a l'altra part.

El Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona, a qui ha anat a parar la denúncia per extorsió que va presentar Torramadé, ha citat els testimonis d'aquesta causa. N'hi havia tres: el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant; l'aleshores assessor d'Unió a l'ens, Fidel Rincón, i l'advocat barceloní Francesc de Paula (vinculat al partit democristià).

Les declaracions d'uns i altres han girat totes al voltant d'una mateixa data: el 15 de novembre de l'any passat. Aquell dia, Minerva Amador, el seu marit, Amargant i Rincón es van trobar en un reservat del restaurant del Tir Olímpic de Sant Gregori (Gironès).

Segons ha declarat el cap de Protocol de la Diputació, en aquesta trobada va ser on la parella va "exigir" 50.000 euros a canvi de guardar silenci sobre els suposats tocaments. "Em van demanar aquesta quantitat a canvi de desvincular-se de la Diputació, no veure més el senyor Torramadé ni tenir cap altre tracte amb Unió", ha explicat Josep Maria Amargant.

En aquesta trobada va ser on també es va consensuar el contingut del document que acompanya la denúncia d'extorsió. En aquest escrit, redactat pel llavors advocat d'Amador Francesc de Paula, enlloc hi constava que l'exassessora percebria aquests diners en concepte de liquidació pels dos anys i mig que li quedaven de contracte (tot i que, com a càrrec de confiança de la Diputació, no li corresponia cobrar indemnització).

Sí que s'hi deia, però, que si Minerva Amador trencava el silenci, hauria de pagar una multa a Jaume Torramadé. I precisament, l'import que s'hi fixava era de 50.000 euros. "Al document s'especificava que, si aquesta senyora parlava del president de la Diputació o dels diputats de CiU, hauria de pagar 50.000 euros; i aquesta és la pista", ha explicat el cap de Protocol de la Diputació, en relació a la denúncia per extorsió.

"Falsa denúncia i pretesa extorsió"

Aquesta versió dels fets, però, es contradiu en alguns punts amb la que ha donat l'exassessor d'UDC a la Diputació de Girona. Fidel Rincón ha explicat que, aquell 15 de novembre, ell no va estar present a tota la reunió (la va deixar a mig fer perquè tenia un compromís personal).

Rincón, però, ha assegurat que allò que va voler fer Minerva Amador a l'hora de demanar els 50.000 euros era "transformar les ofertes que rebia per tapar" els suposats tocaments "amb una liquidació" per tot el temps que li quedava al càrrec. L'exassessor ha explicat que, tot i que és cert que a Minerva Amador no li correspongués indemnització -era càrrec de confiança- sí que aquest extrem "és discutible" perquè la seva relació amb la Diputació i amb Unió era semblant a un contracte laboral. "El partit era qui fixava horaris i remuneració", ha afegit.

Segons Rincón, però, un cop les dues parts van arribar a un compromís d'acord, i aquest es va posar per escrit, Jaume Torramadé va utilitzar "fraudulentament" el document per portar Amador davant dels jutjats. "El va utilitzar per presentar una denúncia falsa per pretesa extorsió", ha dit l'exassessor d'UDC.

Després de citar a declarar tots els testimonis, la pilota es trobarà ara a la teulada del jutjat d'instrucció. El seu titular serà qui haurà de decidir si la denúncia per extorsió tira o no endavant i el cas arriba a judici. En paral·lel, el jutjat d'instrucció Número 2 (que instrueix la denúncia pels tocaments) haurà de decidir el mateix per a l'altra causa que enfronta Torramadé i Amador.

Buidatge dels telèfons

Precisament, l'advocat de Minerva Amador, Joaquim Bech de Careda, ha sol·licitat al jutjat número 2 que torni a citar els comensals que acompanyaven l'exassessora i Torramadé al sopar on s'haurien comès els suposats abusos. L'objectiu és que cadascun d'ells, com precisa Bech de Careda, "donin personalment l'autorització" perquè se'ls faci un buidatge dels telèfons mòbils "si no tenen res a amagar".

La intenció de l'advocat d'Amador, mitjançant aquesta prova, és demostrar si entre tots ells es van creuar trucades i missatges parlant d'allò que hauria passat al sopar d'inici de campanya (un extrem que els comensals han negat). "Se suposa que els testimonis donaran el seu consentiment i facilitaran l'acció de la justícia; si no ho fan, la seva oposició serà un pal a les rodes i actuarem en conseqüència", ha conclòs Bech de Careda.