Girona recorda a Lluís Maria de Puig

Pere Navarro aposta per construir una Europa "alternativa" que retorni "l'esperança ciutadana"

L'acte en record a Lluís Maria de Puig ha aplegat a unes 200 persones entre les quals hi havia amics, coneguts i personalitats com el comissari europeu de la Competència, Joaquin Almunia; l'expresident del Parlament Europeu, Enrique Barón; l'exministre d'Indústria i Energia i conseller assessor de la Comissió Europea, Joan Majó; la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, o l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, entre molts d'altres.

L'homenatge a la figura d'aquest reconegut historiador i polític socialista gironí també ha comptat amb l'assistència dels seus familiars i ha servit per "reivindicar i recordar" un dels polítics gironins que va "aportar molt al partit del PSC i va treballar per Europa", tal com ha assegurat  Pere Navarro.

El record a Lluís Maria de Puig ha començat a les sis de la tarda amb la música d'un grup de músics jubilats que han interpretat tres cançons, l'Oda a l'Alegria, Yesterday i Pirineu. Posteriorment s'ha pogut veure un muntatge audiovisual - creat amb algunes de les fotografies de Lluís Maria de Puig mentre formava part de la formació socialista- intercalat amb tres textos de George Steiner. L'homenatge, que ha durat unes dues hores, ha finalitzat amb una tertúlia entre Barón, Majó i Almunia sobre la idea d'Europa, la situació actual i com cal afrontar el futur per sortir de la crisi econòmica sense perdre els valors i el sistema de benestar pel camí.

"Una persona entranyable"

Abans, però, el líder del PSC ha volgut lloar la figura del polític gironí, recordar algunes de les seves màximes fites i ressaltar la "honestedat, solidaritat i empeny" del polític. "Va aportar molt a Catalunya, a la construcció europea i en especial al PSC perquè va ser un dels membres fundadors", ha recordat Navarro. Segons el primer secretari dels socialistes catalans, Lluís Maria de Puig tenia una "forma molt interessant de fer la feina i entendre la política, el catalanisme i l'europeisme". "Era una persona entranyable, sempre disposada", ha assegurat. Uns atributs que també han ressaltat els diversos tertulians que han participat en l'acte. Tot i així, la temàtica principal de tot l'esdeveniment ha estat Europa, "una de les causes a les quals va dedicar més esforç", ha assenyalat Navarro.

El líder dels socialistes ha comentat que els països d'Europa estan travessant un dels "pitjors moments de la història del projecte comunitari" que se suma al "creixent sentiment de desconfiança" de la ciutadania respecte les institucions europees. "Quan érem joves la UE era sinònim de pau i democràcia, prosperitat o justícia social però ara malauradament s'ha convertit en sinònim de mals entesos, retallades, sacrificis i enfrontaments entre nord i sud" ha explicat. Davant d'aquesta situació, el líder del PSC ressalta que cal treballar per construir una Europa "alternativa" que permeti un nou model de societat que retorni "l'esperança ciutadana" en el progrés i reconciliï els europeus.

"En el món actual, els països sols per ells mateixos no es poden afrontar als reptes del món globalitzat i no es pot canviar una realitat des de un únic país. Cal una aliança progressista i més ara davant de la reproducció de populismes i models tecnocràtics", ha assenyalat Navarro. En aquest sentit, el cap dels socialistes catalans ha recordat que dintre d'un any es porten a terme les eleccions europees i cal que presentar un projecte que defensi les persones "més enllà de l'austeritat i amb una política fiscal solidària".

Més "corresponsabilitat, voluntat política i solidaritat"

I és que el terme "solidaritat" ha estat un dels temes més tractats durant la tertúlia que ha posat punt i final a l'homenatge. En ella, Almunia ha assegurat que "la clau de la política actual" passa per la corresponsabilitat, la voluntat política i la solidaritat. "Si volem sortir de la crisi reforçats, sense deixar pel camí els drets socials i el nostre model de benestar cal reforçar la solidaritat i la corresponsabilitat. És necessari més democràcia interna", ha explicat. Segons el comissari europeu cal que els països que reben "solidaritat es sentin responsables perquè sinó els que donen solidaritat trobaran tots els arguments possibles per no portar-ho a terme", ha afirmat. En aquesta mateixa línia, Almunia ha demanat als governs que deixin treure's les seves pròpies responsabilitats i traslladar-les cap a Alemanya.

L'himne d'Europa amb tots els assistents a l'acte aixecats de la seva cadira ha estat l'última estampa d'aquest homenatge. Lluís Maria de Puig va néixer a Bàscara l'any 1945 i va morir l'any passat a Girona a causa d'una aturada cardíaca. Després d'estudiar Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser membre de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa pel Grup Socialista i va aconseguir convertir-se en el President de l'Assemblea de la Unió Europea occidental. Després de ser diputat a la província de Girona durant anys, va convertir-se en vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, entre molts d'altres càrrecs destacats. A més de la seva carrera dins de l'àmbit polític, Lluís Maria de Puig no va deixar mai la seva passió, la història. El professor va dur a terme multitud d'estudis acadèmics i va publicar 18 llibres d'història.