Polèmica a la Jonquera per 380.000 ous comissats

Es van utilitzar per amagar droga i demanen que s'enviïn al Banc d'Aliments

La pressió per evitar la destrucció de 380.000 ous comissats a la Jonquera (Alt Empordà) en una operació policial contra el tràfic de droga ha arribat al Congrés dels Diputats.

El diputat Jordi Xuclà (CiU) ha registrat un seguit de preguntes per demanar a l'executiu espanyol que adopti "alguna mesura urgent de mediació" per evitar que, seguint la interlocutòria dictada per una jutgessa, es destrueixi el carregament d'ous que uns traficants van utilitzar com a tapadora per transportar cocaïna. L'objectiu final és que els ous vagin a parar al Banc dels Aliments. Xuclà creu que les autoritats sanitàries poden acreditar que els ous són aptes per al consum perquè no van entrar en contacte amb la droga.

El 18 de març, agents de la Brigada Local d'Estrangeria i Documentació de la policia espanyola van interceptar un tràiler que intentava eludir un control fronterer a la Jonquera. Com que el conductor i el seu acompanyant tenien una actitud sospitosa, els agents van decidir inspeccionar la càrrega d'ous amb la unitat canina. Els gossos van trobar 41 quilos de cocaïna amagats en caixes metàl·liques encastades a la carrosseria del vehicle.

Tant els detinguts com la càrrega va passar a disposició judicial. En una interlocutòria, la jutgessa encarregada del cas va ordenar que es destruís la droga però va fer extensiva l'ordre també als ous. "És bastant surrealista i inacceptable que es vulguin destruir 380.000 ous que no tenen cap tipus d'afectació ni han entrat en contacte amb la droga", ha afirmat el diputat Jordi Xuclà.

Segons ha informat el diari El Punt Avui, el Banc dels Aliments ha demanat que els ous no es destrueixin i que els puguin distribuir entre persones necessitades. A més, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, també ha fet pressió per intentar canviar el destí del carregament d'ous.

Aquesta setmana ha estat Xuclà qui ha decidit posar el seu granet de sorra a la causa. "En un moment com l'actual és inconcebible que es destrueixin 380.000 ous aptes per al consum humà", ha afirmat el diputat. Xuclà ha entrat un seguit de preguntes parlamentàries al Congrés dels Diputats per aconseguir que el govern espanyol faci feines de mediació "urgent" per aconseguir que els ous vagin a parar al Banc dels Aliments.

Paral·lelament, Xuclà ha avançat que ha mantingut contacte amb membres de l'executiu espanyol per posar-los en coneixement de la situació i demanar que intercedeixin en el cas.

El diputat ha recordat que els ous estan etiquetats del 13 de març i que no caduquen fins al cap de tres mesos. "Encara tenim una mica de temps però s'ha de moure fitxa ràpidament", ha afirmat Xuclà que aposta perquè les autoritats sanitàries inspeccionin els ous i acreditin que són aptes per al consum humà. "Així la jutgessa tindria una eina per entregar-los al Banc dels Aliments", ha conclòs el diputat.